Ten Cate blijft in Twente

Na zeventig jaar vertrekt Ten Cate uit Geesteren en gaat verderop in Twente op een nieuwe locatie in Borne verder. Binding met de regio is heel belangrijk voor het bedrijf.

Ondergoedonderneming L. ten Cate begon ooit in het Twentse Geesteren. Rondom de onderneming groeide langzaam een wijk van werknemers die zorgden voor een bloeiende omgeving. Intussen is Ten Cate toe aan een nieuw pand en willen ze nu in Borne iets terug doen voor de regio. “Het zou mooi zijn als we ook hier in Borne een toegevoegde waarde kunnen bieden, net zoals we in Geesteren iets hebben kunnen teruggeven", zegt ceo Janneke van der Meij in deze aflevering van Locatiekeuze van… op www.logistiek.nl.

Ten Cate nieuwbouw in Borne

Ten Cate, Janneke van der Mei + team

Onwaardig voor het merk

Sinds het uitbesteden van de productie naar het oosten is overgeheveld, was het pand in Geesteren te groot. “Het was niet meer waardig voor het merk. Er zaten lekkages in, de sprinklerinstallatie was niet meer gecertificeerd en qua duurzaamheid liep het niet echt voorop, om het zo maar even te zeggen”, lacht Van der Meij.

Van der Meij (rechts) staat naast Andra van der Kemp (project- en suppliermanagement Ten Cate) – verder Erik Richters (projectontwikkelaar OMD) en helemaal links Eduard de Waard (W&W Vastgoed)

  

 

 

 

Ontwerp en opslag in Borne

“Twente is belangrijk, daar liggen onze wortels. Maar ook de bereikbaarheid voor onze huidige en toekomstige medewerkers was een belangrijke afweging. Alle 45 collega’s die nu in Geesteren werken, gaan over naar Borne. Bovendien moest het nieuw pand een stuk kleiner zijn dan de 15.000 vierkante meters in Geesteren. In Borne hebben we alles gevonden wat we zochten.”

In Borne gebeurt vanaf maart alles wat in Geesteren ook gebeurde, afgezien van de productie en de sales. “Het begin en einde vinden hier plaats, het tekenen van de collectie en de opslag ervan. We hebben in Borne het pand ook aangepast met bepaalde klanten in het achterhoofd. Voor sommige klanten picken we per doos, voor andere per stuk.  Dat maakt verschil uit voor de keuze voor een palletstelling of een picklocatie. En we hebben ook een kleiner gedeelte voor onze webshopverzendingen, daar hebben we ook weer speciale opstelling voor.”

  

  

 

 

 

Vervolgstap automatisering

Het pand is in vergelijking met dat in Geesteren ook veel hoger. “In Geesteren hadden we veel vierkante meters en een veel plattere opstelling. Nu werken we met hoge stellingen en smalle gangen, wat andere heftrucks vereist. Maar we gaan nog geen grootschalige automatisering doorvoeren met robots. De eerste start is nu gemaakt en we gaan data verzamelen om te kijken hoe we verdere mechanisatie in de toekomst vorm kunnen geven, met het behoud van de werkgelegenheid als uitgangspunt.”

“We hebben nu een duurzaam pand dat we kunnen huren en waaraan nog maar weinig aangepast hoefde te worden om het helemaal naar onze zin te maken. We konden de hallen en kantoren helemaal zelf indelen en het hele pand is super duurzaam, voorzien van laadpalen voor het complete wagenpark, warmtepompen, een laag temperatuurverwarming in het hele pand en zonnepanelen op het dak. Er zit geen gas meer in. De energierekening zal hier dan ook een stuk lager uitvallen dan in Geesteren waar we rond de 180.000 euro per jaar kwijt waren. Nu zal dat ongeveer 20.000 euro bedragen.”