Wat is het antwoord van de logistiek vastgoedsector
Tim Beckmann, ceo van Intospace, laat zich al geruime tijd niet onbetuigd in de verdozingsdiscussie die nu in alle hevigheid weer is opgelaaid. Volgens Beckmann – die een verleden heeft bij logistiek dienstverlener Kuehne + Nagel – is de veronderstelling van veel kamerleden dat Nederland wordt volgebouwd met distributiecentra een onjuiste aanname en ontbreekt er een realistische cijfermatige onderbouwing. In een open brief onlangs op LinkedIn aan CDA-kamerlid Geurts zegt Beckmann onder andere dat dat distributiecentra in Nederland slecht 0,13 procent van de ruimte innemen en de landbouwsector, waarover met name Geurts zich zorgen maakt, een stuk meer: op 24 procent van het land staan koeien te grazen en op 18 procent wordt veevoer verbouwd. “Voor wonen gebruiken we 7 procent. Ruimte creëren door u te richten op de 0,13 procent die de logistieke sector gebruikt, zet niet heel veel zoden aan de dijk, schrijft Beckmann aan het kamerlid die hieraan toevoegt dat 75 procent van de dc’s in Nederland wordt gebruikt voor nationale distributie. En ook de resterende 25 procent van de dc’s vervult een hele nuttige functie: Export is namelijk goed voor een derde van het bruto binnenlands product (bbp) in Nederland en 2,5 miljoen voltijd banen volgens het CBS. Van dit volume bestaat iets meer dan de helft uit wederuitvoer: omzet 260 miljard euro en een toegevoegde waarde van 45 miljard. “Toegevoegde waarde meet je in de keten (supply chain) en niet in een enkele schakel van de keten”, aldus Beckmann.
Om zich te weren en een antwoord te bieden op het groei van het aantal distributiecentra heeft de logistiek vastgoedsector – mede op initiatief van diezelfde Bleckmann – afgelopen week een belangenorganisatie opgericht. Met Dilas (Dutch Industrial & Logistics Association) willen de aangesloten logistiek vastgoedontwikkelaars Proptimize, 1530 Real Estate, Prologis en Intospace zich beter kunnen weren tegen de aanhoudende kritiek op de 'verdozing' van Nederland. Dilas wil een ander beeld schetsen en overheden beter informeren dat het verder ontwikkelen van logistiek vastgoed meerwaarde heeft voor de omgeving. Verder is het ruimtelijke beleid in Nederland volgens Dilas 'dringend aan verbetering toe'.
Dilas-woorvoerder Tom Runhaar zegt dat de urgentie op dit moment groot is. “We merken dat bij overheden nog veel kennis ontbreekt over hoe productie- en supply chains daadwerkelijk functioneren en waar en hoe in deze ketens toegevoegde waarde wordt gecreëerd. Zonder deze kennis is het onmogelijk om verantwoorde keuzes te maken en ondersteunend beleid te vormen.”