Voorop lopen in digitalisering - PODCAST

Hoe data driven zijn bedrijven in de logistiek? In aanloop naar de Top 100 Logistiek Dienstverleners 2023 gaat jurylid Robbert Janssen in gesprek met Jorn Versteijnen over digitalisering.
In de podcast gaat het vooral over voorop lopen en initiatief naar je toe trekken, ook vanuit een dienstverlenende rol. “Degene die de API heeft, is de belangrijkste in de keten.”
Halverwege vertelt Rowell Versleijen (van supermarktketen Plus) over het nieuwe dc in Oss en de samenwerking met logistiek dienstverleners, zowel in het outbound als inbound proces.

Best-in-class willen zijn – ook al is niet altijd alles een succes

Bereidheid om te investeren in ICT om de logistieke processen te verbeteren is er wel. Maar het valt niet mee om daar goede keuzes in te maken. Versteijnen Logistics (nummer 47 in de Top 100 van 2022) was afgelopen jaar ‘best-in-class’ op het gebied van ketenregie en digitalisering.
Hoe maakt managing director Jorn Versteijnen zijn keuzes? Hij vertelt in deze podcast openhartig over zijn visie. De podcast staat onder leiding van Annemarie Brüning. Versteijen wil graag voorop lopen, ook puur uit persoonlijke interesse. “Maar niet alles is altijd een succes”, geeft hij eerlijk toe.
Aan tafel zit ook Robbert Janssen, werkzaam voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en jurylid voor de Top 100 Logistiek Dienstverleners. Hij vond het opvallend, vorig jaar al, dat logistiek dienstverleners steeds beter in staat zijn om zelf koppeling te leggen met andere partijen in de keten om zo elkaars data te kunnen gebruiken.

 Meer luisteren, kijken of lezen over uitblinkers in de logistiek?

podcast

Is het belangrijk om het IT stuk dicht bij jezelf houden?

In de visie van Versteijnen staat centraal, dat het bedrijf zelf de benodigde linkjes wil ontwikkelen tussen applicaties in de cloud, zodat alles op datagebied altijd langs hen gaat. “Degene die de API heeft, is de belangrijkste in de keten”, meent Versteijnen. “We beheren alle informatiestromen zelf. Dus we kopen IT in en gaan zelf de linkjes tussen de systemen ontwikkelen op een cloud. De volgende stap is dat we alle data ook gaan vastleggen in de connectivity hub. Dit gaan wij niet outsourcen. Zo kunnen we alle verbindingen verzorgen met iedereen in de keten.”

De norm is straks misschien AI en ChatGPT

“Dingen die over de kern van je organisatie gaan, daar wil je zelf de controle over hebben. Dus zorg dat jezelf dit skills in huis hebt”, geeft Janssen mee als belangrijke tip. “Vroeger leerde iedereen een beetje ‘excellen’ maar dat is tegenwoordig niet meer genoeg. Nu is Power BI zo’n beetje de norm en straks zal dat AI zijn en ChatGPT.”
Versteijnen viel volgens Janssen op in de ranglijst van 2022 omdat ze meerdere platformen combineren en ook platformen van hun klanten veel gebruiken. Bovendien had de logistiek dienstverlener al CO2-tools in gebruik om de uitstoot inzichtelijk te maken.

Visie van de verlader op outsourcing – dit vindt Plus

Plus dc in Oss
Het nieuwe geautomatiseerde dc van Plus in Oss

In de podcast reageren de mannen op een audiofragment dat eerder is opgenomen in het geautomatiseerde Plus-dc in Oss. Een uitgebreide videoreportage staat op www.logistiek.nl. Daarin vertelt supply chain directeur Rowell Versleijen wat de supermarktketen wel en niet uitbesteed aan logistiek dienstverleners.
“De afgelopen jaren hebben we veel geïnvesteerd in de kwaliteit van aanleveren. Voor een aantal specifieke stromen zoals vers en diepvries hebben we specialisten in de arm genomen. We maken steeds opnieuw de keuze in wat we beter zelf kunnen doen of moeten uitbesteden.”
Janssen merkt op dat Plus al veel op duurzaamheidsgebied voor elkaar heeft weten te krijgen. Maar op transportgebied valt er nog wel wat te halen. Versteijnen zou wel willen weten hoe retailers zoals Plus nadenken over elektrisch transport voor nationale distributie. “Zijn ze bereid om verder te denken hoe dat moet gebeuren, samen met de logistiek dienstverleners?”