Kiezen voor end-to-end valt niet mee

De samenstelling van het toekomstige IT-landschap en de weg er naartoe is voor veel bedrijven meer dan ooit een puzzel. Specialistische softwarepakketten kunnen bedrijfsprocessen beter ondersteunen dan generieke ERP-systemen. Maar hoe maak je daar dan weer een passend geheel van? Zeker nu logistieke ketens een stuk onvoorspelbaarder zijn geworden, hebben bedrijven veel vragen over de juiste strategie.

Het voornaamste motief bij de aanschaf van nieuwe software voor de aanschaf van software is de end-to-end visibility, zo blijkt uit recent onderzoek van Jeroen van den Berg Consulting. Jeroen van den Berg trekt deze conclusie na bestudering van twintig actuele logistieke softwareprojecten van bedrijven in uiteenlopende markten: van de maakindustrie tot e-commerce. Meer grip op de keten, want dat waren ze de afgelopen jaren kwijtgeraakt.
Lees zijn expertartikel op www.logistiek.nl

 

‘Tekortkomingen in de software zorgen iedere dag opnieuw voor een hele hoop kunst-en-vliegwerk’

 

Bedrijven lopen tegen de grenzen van hun bedrijfssystemen aan. na een paar turbulente jaren is duidelijk dat ze onvoldoende controle over hun logistieke ketens hebben. Daarom zoeken ze naar software die hun ketens als samenhangend geheel laat opereren met als gevolg dat er een significante verschuiving plaatsvindt naar zogeheten gespecialiseerde (best-of-breed) pakketten.

Jeroen van den Berg
Jeroen van den Berg

Alhoewel het onderzoek zich in eerste instantie richtte op bedrijven die een nieuw warehouse managementsysteem (WMS) zochten, viel direct op dat veel van hen het daar niet bij lieten. Liefst veertig procent vernieuwt het complete IT-landschap inclusief ERP en andere systemen. Daar begint de puzzel voor veel bedrijven. Welke puzzelstukjes in hun IT-landschap willen ze vervangen en welke kunnen blijven? Hoe maken ze er weer een passend geheel van? Wat is de beste volgorde? Hoe zorgen ze ervoor dat het ook in de tussentijd blijft werken?

Bedrijven in de logistiek vinden dat de huidige software teveel de focus legt op afzonderlijke afdelingen. Bedrijfsprocessen dienen geïntegreerd te zijn en systemen moeten naadloos op elkaar aansluiten. Op deze manier kunnen ze beter omgaan met logistieke verstoringen. De survey laat zien dat bedrijven tegenwoordig op een andere manier naar bedrijfssystemen kijken.