AB Inbev
Sluyter
Ad Dollevoet
ASML

Logistiek vastgoedmarkt koelt af: logistiek dienstverleners bouwen door


Donkere wolken lijken zich boven de logistiek vastgoedmarkt samen te pakken. Huurders (eindgebruikers) van logistiek vastgoed verwachten de komende tijd forse huurstijgingen als gevolg van hogere bouwkosten, beperkte beschikbaarheid van grond en toenemende krapte op het stroomnet. Daarbij komt dat steeds meer provincies - Noord-Brabant voorop - een rem willen op de ontwikkeling van grootschalige logistiek. Dat weerhoudt bedrijven uit de Top 100 Logistiek Dienstverleners er niet van om volop te investeren in de bouw van nieuwe distributiecentra.

De logistiek vastgoedsector beleefde de afgelopen jaren waren gouden tijden, stelt vastgoedadviseur Colliers in een onlangs verschenen publicatie over bouwkosten. De coronapandemie en de daarop volgende maatregelen versnelden de opmars van e-commerce. Distributiecentra schoten als paddenstoelen uit de grond om de grote hoeveelheid online gekochte producten bij de consument te kunnen bezorgen.

Oplopende bouwkosten

De oorlog in Oekraïne en de stijgende inflatie zorgen nu voor een negatiever beeld, schrijft Colliers-onderzoeker Tom Ras in het rapport. Doordat veel magazijnvoorraden tijdens de coronacrisis al grotendeels werden aangesproken, wordt het steeds moeilijker om te voorzien in de vraag naar grondstoffen en bouwmaterialen.

Uitstel van oplevering

Logistiek vastgoedontwikkelaars hebben volgens Ras daardoor last van de stijgende bouwkosten. De kosten voor grondstoffen en bouwmaterialen zijn een groot deel van elk project. Ze zitten met onzekerheid over de almaar toenemende kosten, en kampen met vertragingen in de levering van materialen. "Planningen moeten daarom steeds vaker worden opgeschoven. De vraag is wie uiteindelijk de extra kosten gaan betalen. Het zal daarom steeds vaker voorkomen dat de oplevering van een project wordt uitgesteld", stelt Colliers-onderzoeker vast.

Economie zwakt af

Na jaren van records zal de groei van logistiek vastgoed afremmen, verwachten logistiek vastgoedexperts. “De piek van de afgelopen vijf jaar valt niet te handhaven. In 2021 kwam er ruim 4 miljoen vierkante meter bij. Dat zal zakken naar bijvoorbeeld 2 miljoen vierkante meter per jaar erbij. De economie zal iets afremmen. Als kapitaal duurder wordt, zullen ontwikkelaars weer vaker elders rendement zoeken”, verwacht Wim Eringfeld, directeur van de Stec Groep. 

Nieuwbouwplannen

Ondanks dat de logistiek vastgoedmarkt ‘afkoelt’ zijn logistiek dienstverleners op dit moment nog volop aan het bouwen of er staan  nieuwbouwplannen op stapel. Een overzicht van recente nieuwbouwprojecten van Nabuurs, Sluyter Logistics, Ad Dollevoet en in logistieke hotspot Weert waar DHL Supply Chain recent het startsein gaf voor een tweede uitbreiding op het nieuwe bedrijventerrein Kampershoek 2.0.

Nabuurs ontwikkelt dc voor AB Inbev

Nabuurs ontwikkelt natuur-inclusief stads dc voor AB Inbev

Duurzaam en toekomstbestendig dat is het uitgangspunt van het nieuwe stadsdistributiecentrum dat Nabuurs voor Ab Inbev gaat realiseren op Business Park Osdorp bij Amsterdam. Vanuit het nieuwe stadsdistributiecentrum bevoorraadt de nummer 28 in de Top 100 Logistiek Dienstverleners straks met elektrische voertuigen de horeca van Amsterdam en provincie Noord-Holland met bier van AB Inbev. De beoogde oplevering is volgend jaar mei.
Het pand telt naast een kantoorruimte van 955 vierkante meter, een warehouse van 8.500 vierkante meter met een mezzanine van 1.500 vierkante meter. Heembouw is inmiddels gestart met de bouw van het distributiecentrum, waarbij in het ontwerp veel aandacht is besteed aan het thema duurzaamheid. Zo is het CO2-neutrale pand volgens het bouwbedrijf ‘volledig natuur-inclusief. Dit houdt in dat er bij het ontwerp door Heembouw rekening is gehouden met de versterking van de lokale biodiversiteit. Zo bestaat de bedekking van de gehele noordgevel straks uit inheemse bomen en heesters. Bovendien is 20 procent van het perceel onverhard of half-verhard en komen er zonnepanelen op het dak.
De grond voor het stadsdistributiecentrum werd uitgegeven door SADC in samenwerking met gemeente Amsterdam.

Sluyter nieuwe locatie in Assen

Sluyter verdubbelt in omvang op nieuwe locatie in Assen

Logistiek dienstverlener Sluyter Logistics heeft onlangs de plannen gepresenteerd voor de bouw van een nieuw distributiecentrum in Assen. Hiervoor heeft de logistiek dienstverlener een kavel van vijf hectare gereserveerd op bedrijventerrein Assen-Zuid, waarop een DC verrijst van 17.000 vierkante meter. Het bedrijfspand zal door de logistiek dienstverlener vooral worden ingezet voor de stadslogistiek activiteiten in de Drentse hoofdstad. Reden voor de uitbreiding is volgens vestigingsdirecteur Sjouke Vogelzang, de behoefte van Sluyter aan meer ruimte voor opslag, overslag en warehousing. “Op deze manier kunnen we verder groeien en onze bedrijfsprocessen optimaliseren.” Vogelzang gaat ervan uit dat de bouw na de zomer van 2024 is afgerond. “Met de komst van de nieuwbouw creëren we ook een hub-functie om de binnenstad van Assen te kunnen bevoorraden. Wij hebben hiervoor nu al de beschikking over diverse elektrische voertuigen. Ik verwacht dat dat aantal gaat groeien.” In Assen beschikt de nummer 69 in de Top 100 Logistiek Dienstverleners over twee vestigingen, een voor warehousing met een werkplaats voor truckonderhoud en op een andere locatie vinden activiteiten plaats op het gebied van goederenoverslag en pakketsortering. Door de twee bestaande vestigingen onder te brengen op een nieuwe warehouse-locatie verdubbelt Sluyter in omvang in Assen. 

Ad Dollevoet

Ad Dollevoet vindt onderdak in circulair distributiecentrum

Logistiek dienstverlener Ad Dollevoet uit Den Bosch nam recent met klant Elho, producent van plastic bloempotten en andere tuinbenodigdheden, een hagelnieuw duurzaam distributiecentrum in Tilburg in gebruik. Dit DC van 40.000 vierkante meter op bedrijventerrein Vossenberg is gevestigd op een steenworp afstand van het hoofdkantoor van Elho. Bijzonder aan het pand is dat het behoort tot één van Europa's meest circulaire gebouwen. In de Logistiek.nl serie Locatiekeuze van... zegt Sebastiaan Dollevoet (foto), eigenaar van het familiebedrijf - nieuw dit jaar in de Top 100 Logistiek Dienstverleners op plaats 90 -  dat het distributiecentrum in Tilburg het resultaat is van een langjarige samenwerking met Elho die in de jaren negentig begon. “Destijds waren ze onze buurman in Rosmalen en sindsdien voeren we al transport, opslag en overslag activiteiten uit voor Elho.” Het circulaire distributiecentrum, dat begin juni in gebruik werd genomen, is samen met logistiek vastgoedontwikkelaar Prologis ontworpen volgens de laatste duurzaamheidsnormen. Het DC is opgebouwd uit circulaire materialen zoals betonnen vloeren, ledverlichting en zonnepanelen. Bijzonder is verder dat het pand volgens Prologis beschikt over het grootste energieopslagsysteem van Nederland waar meer dan 9.000 zonnepanelen (4,2 MWp) en een snellader voor elektrische vrachtwagens kunnen worden aangesloten.

DHL breidt uit in Weert voor ASML

DHL Supply Chain breidt campus in Weert uit voor ASML

Logistiek dienstverlener DHL Supply Chain verdubbelt zijn aanwezigheid op bedrijventerrein Kampershoek 2.0 in Weert. Grenzend aan het huidige distributiecentrum dat eind vorig jaar zijn deuren opende, wordt er wederom gebouwd voor klant ASML. Eind mei werd de eerste paal in de grond geslagen. De uitbreiding van 45.000 vierkante meter fungeert als Europese hub van het in Veldhoven gevestigde ASML, waar DHL al geruime tijd de opslag en distributie voor verzorgt. Volgens de nummer 1 in de Top 100 Logistiek Dienstverleners groeit de logistieke behoefte mee met de wereldwijde groei van het hightechbedrijf. Het huidige warehouse gedeelte dat enkele maanden geleden werd geopend door DHL, biedt plaats aan verschillende klanten en hier heeft ASML ook al een deel van de hal in gebruik. Opmerkelijk is de keuze voor een zwevende constructie van de bijna vier velden grote mezzanine in het pand. Dat zorgt ervoor dat deze tussenvloer een draagkracht heeft van tot 1.000 kilogram per vierkante meter. Daardoor is de mezzanine geschikt voor de opslag van zware producten. De oplevering van de uitbreiding staat gepland voor volgend jaar maart. De daadwerkelijke ingebruikname is voor de start van de zomer. De DHL-campus in Weert zal dan werkgelegenheid bieden aan 150 mensen uit de regio.