Anne Vermaat van TSN Groen: ‘We doen het niet voor de leuke duimpjes op LinkedIn’

Om koploper te zijn in duurzame logistiek moet je lef hebben. Dat heeft Anne Vermaat ervaren. Ze is sinds begin dit jaar directeur van TSN Groen, samen met directeur-eigenaar Andries Vlot. Het moeilijkste daaraan vindt ze de eenzame positie en het gebrek aan stimulans van buitenaf.
"Lef is ook nodig om op dit niveau leiding te geven. Je moet oog hebben voor alle lagen in de logistiek”, zegt Vermaat in een aflevering van de serie Topvrouwen op Logistiek.nl.

Anne Vermaat

Anne Vermaat, directeur van TSN Groen, is niet opgegroeid in de logistiek. Ze groeide op in een echt ondernemersgezin, maar ze onderneemt op eigen kracht. “Doordat ik van jongs af aan heb mee gemaakt hoe het familiebedrijf draaide, heb ik geleerd overal kansen te zien. Die liggen daar waar anderen ze niet zien”, zegt Vermaat. Ze onderscheidt zich door een goede dynamiek van zakelijk en menselijk. “Dat is mijn toegevoegde waarde.”

Uitdaging

Na vele jaren in het onderwijs te hebben gewerkt op verschillende functies, vond Vermaat haar eerste grote uitdaging toen ze als medeoprichter een koffiezaak met verschillende concepten opzette. Maar toen die eenmaal up and running was, kriebelde het al snel om weer elders te pionieren. “Ik houd van de uitdaging om iets op te zetten.” Groeien en doorgroeien zijn kernwaarden van de jonge directeur. Met oog voor de mensen. Na een eerdere opdracht bij TSN Groen een aantal jaren geleden, is ze het bedrijf blijven volgen. “Andries zei altijd: Linksom of rechtsom, wij gaan nog een keer samenwerken.” En twee jaar geleden vroeg Vlot haar of ze interesse had om te helpen de duurzame ambities van TSN Groen te verwezenlijken.

Een mooie kans, maar ook een grote verantwoordelijkheid. “Ik heb mezelf heel goed afgevraagd of ik het bedrijf de stabiliteit kon geven die het nodig heeft. En of ik de transparantie, die ik zelf zo belangrijk vind, kon implementeren. Maar ook wat ik nodig had om mezelf te ontplooien. Van Andries heb ik alle ruimte gekregen om dat te kunnen doen. Onder die voorwaarden kan ik excelleren en daarmee de bedrijfsgroei vormgeven.”

Wat willen jullie als bedrijf en wat wil je zelf vooral uitstralen?

Binnen TSN staan volgens Vermaat het familiegevoel en persoonlijke aandacht hoog in het vaandel. “Dat is wie we zijn en waar we ons ook mee willen onderscheiden. Uiteraard ben je als directie verantwoordelijk voor zakelijke beslissingen, maar mijn empathisch vermogen zorgt ervoor dat ik me met iedereen binnen het bedrijf kan verbinden. Zonder van mijn koers af te wijken, houd ik oog voor hoe het met onze mensen gaat.”

Leiding geven kun je op verschillende manieren doen, vertelt Vermaat. “Mensen zien, hun kwaliteiten zien en saamhorigheid stimuleren. Als je leiding geeft door aan je mensen te laten merken dat je een open blik hebt en met elkaar als team fungeert, dan krijg je andere energie in het bedrijf.”

"Zeg je TSN Groen dan zeg je duurzaamheid". Dit aspect was voor Vermaat ook ‘een trigger’ om voor het bedrijf te gaan. “Het is het heel leuk om te werken bij een bedrijf wat voorop loopt. Ik ben ook iemand die lef heeft en er 100 procent voor gaat.” 

Waar krijg je als koploper allemaal mee te maken?

“Het pionieren is heerlijk, ook al is het hard werken. Elektrisch rijden is natuurlijk helemaal hot and happening, maar toch is er vanuit de overheid en de gemeentes weinig ondersteuning voor onze duurzame initiatieven. Als ze bij je langskomen vinden ze het allemaal prachtig en fantastisch. Maar je hoort er dan niets meer van terug. Alleen dikke duimpjes op je LinkedIn, maar daar doe ik het niet voor. Dat stukje mis ik wel. Dat maakt het eenzaam aan de top. Maar onze missie is zo waardevol voor ons, dat we ons niet laten tegenhouden door bijvoorbeeld het gebrek aan subsidies.Wij blijven zoeken naar gelijkgestemde partners met wie we samen kunnen werken. Samen kom je zoveel verder. Dat moet gewoon het nieuwe normaal zijn. Als je denkt dat je dat als bedrijf niet hoeft te doen, met de transitie die we aan het maken zijn met elektrisch rijden; dan ga je het gewoon niet redden. Maar je moet er wel mee om kunnen gaan dat je ook tegenslagen krijgt. Iedereen roept wel dat ze het zo mooi vinden, dat elektrisch rijden. Maar niemand heeft lef.”

Wat moet er wat jou betreft veranderen in de logistiek?

“Het respect vergroten voor de mensen in de logistiek door mensen van buiten de sector. Voor de vrouw of man in het magazijn die ’s ochtends om 5 uur op staat, voor de mensen die dag in dag uit hun bijdrage leveren. Elke schakel is belangrijk. Elk mens is belangrijk. Wederzijds respect voor elkaar. Waar je ook werkt in het bedrijf; we zijn allemaal gelijk. Iedereen die voor ons werkt verdient een goede werkomgeving, een goede kantine, goede koffie en goede spullen.”

 

Lees het volledige interview met Anne Vermaat in de serie Topvrouwen in Logistiek op Logistiek.nl