Babydump zet eerste stapjes met AMR's

Een nog vrij unieke combinatie van Autostore en mobiele robots maakt de warehouseoperatie van Babydump een stuk productiever, tot een factor vijf aan toe, zegt logistiek manager Gerwin de Waal. In een belangrijk deel van het orderpickproces zijn mensenhanden overbodig geworden.

Babydump is één van Nederlands grootste retailers in babyartikelen. Van speen tot kinderkamer; alles wordt vanuit het ruim 22.000 vierkante meter tellende distributiecentrum in Sint-Oedenrode geleverd aan de veertien winkelfilialen in Nederland en België. Het retailbedrijf investeerde het afgelopen halfjaar in onder andere een Autostore systeem en dertien autonome mobiele robots van Prime Vision.

Winst halen bij kleinere items

Mede om de groei op te vangen besloot Babydump drie jaar geleden de organisatie verder te professionaliseren. Naast het logistiek centrum herrees een nieuw kantoor en het gehele pand wordt verduurzaamd.

Ook de logistieke operatie is onder de loep gelegd. De Waal: “We hebben gekeken waar we processen efficiënter en professioneler konden maken. Al snel bleek dat de meeste winst te halen was bij het pickproces van de kleinere items. Dat deelproces was goed voor ongeveer 80 procent van alle pick-uren en bleek ook het eenvoudigst te automatiseren.” Het Autostore concept bleek daarin de hoogste efficiency te bieden.

Robots vinden zelf hun weg

Het intern transport tussen de verschillende stations wordt verzorgd door dertien AMR’s. “We hebben twee opties bekeken: uitsluitend conveyors en conveyors in combinatie met AMR’s. Die tweede optie is aanzienlijk flexibeler en resulteert in een vrije werkvloer”, vertelt De Waal. De vrije ruimte is mogelijk dankzij de zelflerende techniek die de AMR’s van Prime Vision gebruiken. Om over het plein te navigeren is een digitale kaart van de omgeving ingelezen. “Bij andere AMR’s die we hebben bekeken, hadden we de vloer moeten volleggen met QR-codes. Dat is met deze oplossing allemaal niet nodig. De robots werken probleemloos met en tussen onze medewerkers.”

Lees het hele artikel over Babydump op www.logistiek.nl

Babydump