NA-KD dc in Duiven brengt Logent naar Nederland

Deze maand opende - met een bij Zweden behorende bescheidenheid - officieel het grote NA-KD dc in Duiven. En daarmee zijn de activiteiten van de Zweedse logistiek dienstverlener Logent Group in Nederland, als eerste land buiten Scandinavië een feit.
Met dit nieuwe dc maakt Logent een vliegende start in Nederland, mede dankzij de overname vorig jaar van het fulfilmentbedrijf Misi uit Bleiswijk, dat nu verder gaat als Logent Netherlands.

Minder dan een jaar nodig om te draaien

In tien maanden tijd was de hele operatie in Duiven up and running. Dit is zo snel gelukt, omdat Logent dit in Zweden al vaker heeft gedaan, zegt Eric Sandgren op www.logistiek.nl. Hij is vice president business development bij dit bedrijf. Ook daar was dat inclusief de implementatie van een grootschalig Autostore systeem, waar niet alleen Scandinavië maar ook Nederland inmiddels vol mee lijkt te staan. “Alleen al zo’n zes keer in de afgelopen jaar in Zweden. Er is geen geheim recept voor, maar voorbereiding is wel echt key. We weten precies wat we waar moeten doen en wanneer.”

Het bedrijf heeft twintig, veelal dedicated warehouses in de Scandinavische landen, er werken 3.000 mensen en de jaaromzet bedraagt rond de 200 miljoen euro. Naast warehousing doet Logent aan transportmanagement, haven- en douaneafhandeling en productielogistiek op fabriekslocaties, onder andere voor grote Zweedse fabrikanten. De logistiek dientverlener verzorgt daarnaast steeds meer e-commerce activiteiten, bijvoorbeeld voor Hello Fresh. Veel dedicated operaties dus, dat kenmerkte Logent als logistiek specialist.

Logent NA-KD Duiven

Al eerder ervaring opgedaan met Autostore

De Zweedse logistiek dienstverlener koos voor Autostore als automatisch opslag- en orderpicksysteem. Dat lag voor de hand gezien de vele ervaringen die Logent al heeft met dit systeem en met Autostore leverancier Element. De eerste implementatie dateert uit 2016 en was meteen wereldwijd de grootste installatie van Autostore. De door Element Logic geïmplementeerde Autostore in het dc in Duiven bestaat uit 15 werkstations, 75.000 bakken en 75 robots, met ruimte voor uitbreiding. Want de locatie - ook waar de Autostore staat gepositioneerd is grotendeels gebouwd op een hoge groeiverwachting.

In het warehousedeel dat NA-KD zelf in gebruik heeft is nog veel ruimte beschikbaar. Van de 6.500 palletplaatsen zijn er inmiddels 3.000 van Logent zelf. Voor Logent is een snelle implementatie van Autostore niet nieuw. Het dc dat voor NA-KD in Zweden werd gebouwd stond er binnen een halfjaar, zelfde omvang en ook met een Autostore, goed voor 20.000 orders per dag. Daar heeft Logent veel ervaring mee opgebouwd. Met dat in het achterhoofd had NA-KD het vertrouwen dat Logent hetzelfde truckje nog wel een keer kon herhalen.

Logent NA-KD Duiven

Overname van fulfilment activiteiten

Dat Logent snel kon starten in Nederland is mede dankzij de overname vorig jaar van Misi, een bedrijf dat ruim twintig jaar geleden ontstond vanuit Reed Business (Elsevier). Met de opkomst van het internet ging de behoefte aan fulfilment bij uitgeverijen omlaag. Daarentegen kwamen er heel veel nieuwe bedrijven bij die ineens fulfilment nodig hadden. Al snel besloten de eigenaren om, met een zelf geschreven WMS, de markt breder te trekken en alles wat verkocht werd op internet op te slaan en wereldwijd te versturen. Sinds 2018 gebeurt dat vanuit een vestiging in Bleiswijk, met een vloeroppervlak van ruim 7.200 vierkante meter, 6.500 palletplaatsen bulkopslag en 2.000 picklocaties. Handmatig grotendeels, omdat de variëteit in producten zeer groot is.
De kracht van Misi is steeds het multiclient model geweest - in tegenstelling tot Logent - met de focus op het kunnen beleveren van zowel bedrijven als online consumenten vanuit één voorraad. Coronatijd gaf de bedrijfsactiviteiten een enorme boost, de omzet nam met 60 procent toe. Winkels waren dicht en de enige manier om producten nog te krijgen was om ze online te bestellen. Daarnaast weren er veel actiematige initiatieven. Bedrijven stuurden in die tijd hun medewerkers gepersonaliseerde chocoladerepen van Tony Chocolonely toe om ze hart onder de riem te steken.

Logent NA-KD Duiven

Medegebruikers haken aan om kosten te delen

Logent verwacht een aantal klanten over te zetten van Bleiswijk naar Duiven, zoals al met KitchenAid is gebeurd, de Amerikaanse leverancier van keukenapparatuur. Momenteel is Logent in staat om vanuit Autostore zo’n 10.000 orders per dag aan online bestellingen te verwerken. Daar komen ongeveer 500 winkelbestellingen per dag bij, die gaan naar de vele fysieke verkooppunten waar Logent aan levert. NA-KD heeft – als eigenaar van het pand in Duiven – daardoor medegebruikers om de kosten van warehousing mee te delen terwijl andere partijen kunnen aanhaken bij een efficiënt inbound en outbound-proces.

In grote lijnen brengt Logent de kennis en ervaring in om een warehouse op te zetten, inclusief de implementatie van een Autostore. De mensen van Misi nemen hun systemen mee en brengen ze naar een hoger level, nu ze ook gaan ontdekken wat nodig is om e-fulfilmentprocessen te koppelen aan transportmanagement en douaneafhandeling, waar Logent weer meer ervaring mee heeft. In veel opzichten is dit een complementair verhaal; iedereen is daarom overtuigd van de groeikansen.

De samenwerking bevalt de voormalige eigenaren van Misi nu al erg goed. Beter nog dan men in het begin had verwacht. Dat komt dan vooral omdat Logent goed is in dedicated oplossingen voor specifieke verladers. Dat matcht mooi met Misi’s specialisme van multi-clientoplossingen. Die kennisuitwisseling is waardevol gebleken voor beide partijen. De Nederlandse voormalig eigenaren van Misi hebben toegezegd om de komende drie jaar zeker nog te blijven bij het bedrijf om het te helpen verder in Europa te groeien.

Logent NA-KD Duiven