Mega-dc in Deventer is kers op de taart voor Plus

Ruim 77.000 vierkante meter vloeroppervlak. Drieduizend ton staal. Zo'n tien kilometer aan heipalen. En meer dan 14.000 zonnepanelen. Het nieuwe mega-dc van Plus in Deventer is een indrukwekkend project op een toplocatie. Vanaf het eind van dit jaar zullen driehonderd medewerkers vanuit hier dagelijks zorgen voor het bevoorraden van zo'n 280 Plus- en Coop-supermarkten.

“We hebben ‘m. De grote groene sleutel!” Tony Vendrig, voorheen logistiek topman bij Ahold Delhaize en Albert Heijn en sinds augustus 2023 directeur Supply Chain bij Plus, is in zijn nopjes met de oplevering van het nieuwe vers-dc in Deventer.

Lees het hele verhaal over de oplevering van dit dc op www.logistiek.nl

Meer vierkante meters

“We krijgen er héél veel vierkante meters bij en zijn hiermee klaar voor verdere groei de komende jaren. Aan de locatie zal het zeker niet liggen.” Ongeveer de helft van de supermarkten van de keten krijgt de verse producten vanaf eind van dit jaar uit dit dc. Als de locatie volledig operationeel is, zullen er zo’n 3.500 producten te vinden zijn in de verschillende hallen van het nieuwe complex. Het gigantische pand langs de snelweg A1 bij Deventer, ligt op A1 bedrijvenpark in Deventer, een industrieterrein dat afgelopen jaren in rap tempo uitgebreid is.

Veel logistieke partijen

Buren van Plus zijn onder meer Aldi en Sligro. In maart 2022 opende Aldi Nederland op het bedrijvenpark een nieuw dc van 48.000 vierkante meter. Sligro is sinds 2019 bewoner van het bedrijventerrein en heeft er een distributiecentrum van ruim 22.000 vierkante meter. Het park heeft een gunstige strategische ligging binnen Europa’s belangrijkste transportroutes en is een goede uitvalsbasis voor internationaal georiënteerde en logistieke bedrijven.

  

Bij de ontwikkeling van het dc speelde duurzaam bouwen een belangrijke rol. Het gebouw en het omliggende terrein zijn circulair en ‘natuur-inclusief’ ontworpen. Er is onder meer een groene geluidswering geplaatst, om overlast voor omwonenden te beperken. Bertrand: “Naast Oss is dit wat betreft duurzaamheid en BREEAM Excellent-ontwerpcertificering ons tweede vlaggenschip. Het pand is volledig gasloos gebouwd. Er liggen ruim 14.000 zonnepanelen op het dak, met een geïnstalleerd vermogen van 8 MWp. Daarmee kan jaarlijks ruim 7 miljoen kWh aan zonnestroom worden opgewekt. We hebben ongeveer 40 procent van de opgewekte energie nodig, die 60 procent hopen we in een later stadium terug te kunnen leveren aan het net. Ook voor het opladen van elektrische vrachtwagens komt die eigen zonne-energie in een later stadium ongetwijfeld heel goed van pas.”

Goed zichtbaar en goed bereikbaar

“Dit is voor ons absoluut een perfecte locatie”, benadrukt Directeur Vastgoed Bjorn Bertrand. “Je hebt zowel de zichtbaarheid - het pand is niet te missen - als de bereikbaarheid. Dit nieuwe dc ligt langs de snelweg A1, een belangrijke verkeersader.” Hoe is Plus erin geslaagd om in deze tijd - waarin grond schaars is en veel bouwprojecten vanwege stikstofemissies moeilijk van de grond komen - een dergelijk distributiecentrum te realiseren? “We hebben hierbij ook wat mazzel gehad. Al dwing je geluk natuurlijk wel af”, lacht Bertrand.

Om de hoek bij bestaand dc

Het voorwerk voor de totstandkoming van het project was al gedaan door Coop, nog voor de fusie met Plus een feit was. Coop had samen met Bruil Bouw Groep en HVBM Vastgoed het oog had laten vallen op dit stuk grond op het bedrijvenpark in Deventer. Het ligt vlakbij een al bestaand dc van de supermarktketen. In januari 2022 werd bekend dat Plus en Coop samen verder gingen.

  

Tony Vendrig

Tony Vendrig

“We krijgen er héél veel vierkante meters bij en zijn hiermee klaar voor verdere groei de komende jaren. Aan de locatie zal het zeker niet liggen.”

Verbeteren van netwerk

Volgens de oorspronkelijke plannen van Coop zou het dc zowel voor verse als houdbare producten gebruikt gaan worden. Dat is in de nieuwe plannen aangepast. Deventer is voortaan een van de twee vers-dc's van Plus, naast de locatie van logistiek dienstverlener Hollander in Barendrecht. “Dit jaar ligt de focus op het aanpassen en verbeteren van ons netwerk. Het openen van Deventer en het opschalen van ons moderne dc in Oss. Daarnaast hebben we de locatie in Gieten. Het oude dc in Ittervoort zal vanaf september definitief de deuren sluiten”, benadrukt Vendrig. Voor diepvries vertrouwt Plus op Heveck en Van Heezik.

 ‘Ik wil ervoor zorgen dat we de beste supply chain krijgen’

Enerverend

Het eerste halfjaar in dienst van Plus is inmiddels achter de rug voor Vendrig. Hoe kijkt hij terug op deze eerste zes maanden? “Het was zonder meer enerverend. En een periode om vooral goed na te denken over de plannen voor Plus voor komende jaren. Ik wil ervoor zorgen dat we de beste supply chain krijgen. Daar heb ik samen met de collega’s een driejarenplan voor gemaakt.”

Plus Deventer

Plus Deventer

Automatiseren goederenstroom en bestellingen

Naast de puzzel met het openen en sluiten van locaties ligt de focus komende tijd op replenishment, vertelt Vendrig. “We hebben hiervoor een systeem (Relex,red.) dat we op dit moment nog niet volledig gebruiken. We gaan het onder meer integreren met ons space management. En we gaan de goederenstroom en order flow verder automatiseren. Dat leidt tot minder werk in de winkel. Dat betekent dat je voortaan niet meer naar bestelsystemen hoeft te kijken. Daardoor hebben we onze goederenstroom beter in beeld en kunnen we nog efficiënter gaan plannen en rijden.”

Eind dit jaar volledig operationeel

In eerste instantie wordt niet het volledige distributiecentrum door Plus gebruikt. Een gedeelte van circa 15.000 vierkante meter aan kantoor- en logistieke bedrijfsruimte wordt voor onderverhuur aangeboden. Op termijn wil de supermarktketen alle vierkante meters in gebruik gaan nemen. Vendrig: “De hallen zijn nog leeg. Maar vanaf nu gaan we hard aan de slag met de inrichting. De komende maanden staan in het teken van de overgang. Eind van het jaar willen we dat alles optimaal draait.”