Hoe Hellofresh de kwaliteit bewaakt in Bleiswijk

Als eerste online-foodbedrijf in Nederland heeft Hellofresh Benelux een BRC-A-certificaat behaald. Maar hoe zijn de processen in het distributiecentrum in Bleiswijk erop ingericht, om te kunnen voldoen aan deze voedselveiligheidsrichtlijnen?

Maaltijdboxleverancier Hellofresh heeft in Bleiswijk een primeur. Het is het eerste e-commercebedrijf in food dat in Nederland voor een BRCGS-certificering is gegaan (zie kader). Het proces in het distributiecentrum, dat in juli 2018 is geopend  en in Bleiswijk omringd is door supermarktdc’s , is een geoliede machine. Dat schrijft VMT.nl, op basis van een bezoek aan operationeel directeur Thomas Stroo en kwaliteitsdirecteur Maarten Bastings. Voor kwaliteitsbewaking zijn er in het distributiecentrum in Bleiswijk zes keurmeesters, een QA-supportmedewerker en een QA-manager actief. Zij zijn onderdeel van het kwaliteitsteam dat in totaal uit twintig mensen bestaat. 

De supply chain van Hellofresh

Het werk in het Hellofresh-dc is zeer gestructureerd. Zo zijn er productiedagen, waarop keihard wordt gewerkt om de juiste producten bij elkaar te krijgen voor uitlevering, maar ook rustige dagen waarop bijvoorbeeld alleen wat houdbare producten binnenkomen en er wordt schoongemaakt. Stroo: “Woensdagnacht is de zogenoemde cutoff-tijd voor de klant voor de levering van de maaltijdbox op zaterdag. Vrijdag is een productiedag voor de nieuwe week als het nieuwe menu klaarstaat. Vandaag (donderdag, red.) maken we alles schoon en klaar voor de productiedag morgen.” 

Maarten Bastings (l) en Thomas Stroo (r) van Hellofresh. Foto’s: Roel Dijkstra

Maarten Bastings (l) en Thomas Stroo (r) van Hellofresh. Foto’s: Roel Dijkstra

Maarten Bastings (l) en Thomas Stroo (r) van Hellofresh. Foto’s: Roel Dijkstra

Inbound

Hellofresh zegt voor die productiedagen precies de hoeveelheden producten te ontvangen die nodig zijn. Hiervoor worden alle klantorders als bestelling doorgezet naar de leveranciers. De boxen worden ‘op order’ geproduceerd, aldus Stroo. Het gaat om just-in-time-leveringen.

Bij binnenkomst in het dc worden kwaliteitscontroles uitgevoerd door de keurmeesters. Een partij aardappelen wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op zichtbare en niet-zichtbare zaken, volgens strikte specificaties. “Denk aan handelingschade in het geval van aardappelen. Bij de tomaat kijken we bijvoorbeeld naar de kleurschalen en een bepaalde maatsortering, zodat het aansluit bij het recept dat we hebben”, legt Bastings uit. Zeker qua maat moet er rekening gehouden worden met het seizoen. Zo zijn paprika’s aan het eind van het seizoen wat kleiner. Dan moeten er misschien twee paprika’s bij een recept in plaats van één. 

 

  

Hellofresh

Hellofresh

Hellofresh

Hellofresh

Vervangend product

Stroo: “De meeste groente- en fruitleveranciers zitten dicht in de buurt. Mocht er iets worden afgekeurd, dan kan er snel een vervangend product worden geregeld. We werken bij alle productgroepen meestal met twee leveranciers. Dus er is altijd een back-up. Het dual suppliership is een strategie. Dat hebben we in coronatijd verder uitgebouwd.” Na het inboundproces gaan de producten naar de kitting racks voor orderpicking.

Meerdere leveranciers selecteren past sterk in de trend die DHL onlangs met uitroepteken op zijn Trend Radar  heeft geplot. Het bedrijf adviseert de logistieke sector goed rekening te houden met deze vorm van ‘diversification’, omdat het het managen van de supply chain bemoeilijkt.

Pick to light

Via een pick-to-lightsysteem kan een medewerker van Hellofresh de juiste producten, passend bij het recept, inpakken. De maaltijdboxen worden in de stopvolgorde van logistiek geproduceerd. Daarbij geldt: één pallet is één rit. 

Wat is de BRC-certificering?

BRC Global Standards is een verzameling van voedselveiligheidsnormen die gericht zijn op organisaties in de toeleveringsketen naar retailers en/of supermarkten. De norm stelt eisen aan organisaties die levensmiddelen produceren met betrekking tot voedselveiligheid en kwaliteit. Officieel heet de norm BRCGS, wat staat voor British Retail Consortium Global Standards. De norm is in 1998 ontwikkeld ter bescherming van de consument, verbetering van de productveiligheid en het terugdringen van afval, klachten en recalls. Het is uitgegroeid tot een wereldwijde voedselveiligheidsstandaard die bepaalt aan welke eisen organisaties die levensmiddelen produceren moeten voldoen met het oog op voedselveiligheid en kwaliteit. 
Bron: Certificeringsadvies.nl

Outbound

Als de maaltijdboxen zijn samengesteld en verpakt, worden ze naar de dertien hubs in de Benelux vervoerd en in koelcellen gelost. De hele keten is gekoeld tussen 0 en 4 graden Celsius, zegt Stroo. Zowel het dc, als de vrachtwagens, hubs en bezorgbusjes. Het lossen van de pallets met maaltijdboxen gebeurt ’s nachts. ’s Ochtends worden ze in de busjes gezet. Indien nodig kan in de hub een maaltijdbox worden omgepakt in een nieuwe doos.

Temperatuurbewaking cruciaal

Het beheersen van de temperatuur is het allerbelangrijkst voor Hellofresh. Hiervoor hangt het hele dc vol met sensoren. “24/7 wordt dit gemeten en online inzichtelijk gemaakt”, zegt Bastings tegen VMT.nl. “Is de temperatuur van de producten bij binnenkomst te hoog? Dan blokkeren we het product en gaan we in de keten terugkijken hoe lang dat geweest is. We maken een risicoanalyse op het defect.”
 

  

Maarten Bastings, Hellofresh

Maarten Bastings:

“Is de temperatuur van een product bij binnenkomst te hoog? Dan blokkeren we het en kijken we terug hoe lang dat het geval is geweest”

Ook in de hubs en tijdens het transport naar de hubs toe wordt de temperatuur nauwlettend in de gaten gehouden, onder meer door een temperatuur-trackingsysteem. De koelcellen in de hubs en de bezorgbussen zijn voorzien van twee sensoren. Het is mogelijk dat een chauffeur een melding krijgt dat actie moet worden ondernomen. 

BRC-A-certificering uit eigen overtuiging

De afgelopen anderhalf jaar heeft Hellofresh gewerkt aan het behalen van een BRC-A-certificering voor de Benelux. “De auditor kende nog geen andere e-commercebedrijven, dus ik denk dat we het eerste e-commercebedrijf in food zijn die BRC-gecertificeerd is”, zegt Bastings tegen VMT.nl. “BRC zelf is ook in ontwikkeling en nog beginnende om certificering voor e-commercebedrijven op te zetten. Als e-commerce-foodbedrijf val je toch een beetje tussen wal en schip.”

Normaal gesproken is een retailer of supermarkt klant van een bedrijf met BRC-certificering. De klant van Hellofresh, de consument, heeft niet van de maaltijdboxleverancier geëist om voor certificering te gaan. Bastings: “Toch wilde ik het graag oppakken en daar is Thomas (Stroo, red.) in meegegaan. Je moet het echt willen. Gelukkig was de draagvlak intern er snel.” De volgende stap is om naar BRC-AA te gaan in 2023. “Een voorbeeld van verbeteringen die we nog willen doorvoeren is de uitgebreide controle die we voor agf doen, om die ook voor de vleescategorie te gaan doen. Door meer controles uit te voeren, krijgen we meer zicht in de kwaliteit van het product.”

Lees het volledige artikel met meer over de BRC-certificering van Hellofresh op VMT.nl