Het glas is altijd halfvol. Sterker nog, het glas stroomt regelmatig over, grapt Hilke Tol, interimmanager op het gebied van operations en verandermanagement. Ze is zich er uiterst van bewust dat we het goed hebben in Nederland. “Wij hebben mazzel dat ons wiegje hier stond. We realiseren ons te weinig met hoeveel voorsprong we op de wereld zijn gezet.”
Misschien is dat wereldbeeld ontstaan toen ze als 8-jarig meisje in Ghana woonde. Waarschijnlijker is dat beeld gevormd dankzij haar vrijwilligerswerk. Al meer dan tien jaar vliegt Tol de wereld over om met ondernemers te werken aan groei. Dit doet ze via drie goededoelenorganisaties. Ten eerste is ze lid van de raad van toezicht van Young Africa, een organisatie de jeugdwerkloosheid in zuidelijk Afrika aanpakt. Voor Women on Wings, gefocust op India, creëert ze met ondernemers banen voor vrouwen op het platteland. De derde organisatie, PUM, heeft Tol naar locaties gebracht in Ghana, Bolivia en Guatemala. “De ondernemers willen mensen in hun land een betere toekomst bieden”, zegt ze. Als de bedrijven groeien, is er meer werkgelegenheid en daalt de armoede. “Het maakt me bescheiden. Deze gedachtegang neem ik mee naar Nederland.”
In Nederland pakt Tol diverse interim-klussen aan. Ze heeft bijvoorbeeld op interim-basis bij bloedbank Sanquin, een busmaatschappij en een hogeschool gewerkt. Vaak gaat het om een logistieke functie, of een managementpositie in operations, maar dat hoeft niet. Zo is ze ook interim-salesmanager geweest bij een omroep. “Het gaat alle kanten op bij mij. Inhoudelijke kennis is echt niet altijd nodig. Mensen zeggen wel eens dat ervaring belangrijk is, maar wat als iemand het jarenlang verkeerd heeft gedaan? De kennis en ervaring die nodig is, is meestal in de organisatie aanwezig. Voor mij is het belangrijk dat mensen serieus genomen worden en dat ze aandacht krijgen.”
Lees ook de andere afleveringen in de serie Inspiratie van…
Al vroeg in haar carrière leerde Tol leiding geven aan een groep professionals, zonder zelf alles te hoeven weten. Na een tweetal traineeships bij Koninklijke Nedlloyd, ging ze op haar 26e naar Venlo. Vanuit het bedrijf werd de internationale expeditie op één hoop gegooid, en Tol werd gevraagd om een verkoopafdeling op te zetten in die totaal nieuwe werkomgeving, genaamd Nedlloyd Road Cargo. “Ik gaf leiding aan mensen tussen de 20 en 60 jaar. Zij hadden de kennis. Het was aan mij om te bekijken hoe we samen het doel konden bereiken.”
Inmiddels werkt Tol langer zelfstandig dan dat ze in loondienst heeft gewerkt. Zorgen om voldoende opdrachten, maakt ze zich niet meer. Er is zelfs ruimte om bepaalde projecten niet te doen. Bijvoorbeeld als het bedrijf te kortzichtig naar zijn business kijkt. “Sociaal ondernemerschap is wat mij betreft het enige ondernemerschap van de toekomst. Met alleen winstoptimalisatie heb ik helemaal niks meer.” Voor Tol is het belangrijk om met mensen iets nieuws neer te zetten, wat naar de toekomst toe kan werken. “Sommige organisaties staan te lang stil bij wat er intern gebeurt. Kijk ook naar wat er buiten de muren gebeurt, met welke ontwikkelingen je wel of niet iets wilt doen. Zeker in de logistiek is dat belangrijk. Zelf laat ik mij graag door anderen verrassen. Ik experimenteer zelf ook, bijvoorbeeld met ChatGPT.” Volgens Tol is dat naar buiten kijken met name van belang als je inspirerend wilt zijn voor je medewerkers. Wat motiveert de generaties die nu de arbeidsmarkt betreden? Hoe houd je ze vast? “Ik denk dat als je met je maatschappelijke relevantie bezig bent, dat je dan minder moeite hebt met het vinden en behouden van personeel.”