‘Verguisd’ blockchain is wel kansrijk voor emballage-
stromen in de bouw


Experts twijfelen hardop aan de implementatie van blockchain in supply chain want onderling data delen blijft nog altijd een lastige horde. Toch zijn er volop kansen voor deze technologie in met name de bouw- en installatiesector constateren, kabelproducent Draka, groothandel Technische Unie en RTI Blockchain op basis van een proef, waarbij blockchain werd toegepast om (retour)zendingen van kabelhaspels te reguleren.

Blockchain

In 2022 registreerden Draka en Technische Unie een half jaar lang een deel van hun onderlinge transport van kabelhaspels. Hiervoor gebruiken zij een digitaal beheersysteem op basis van blockchain-technologie van RTI Blockchain. Het uiteindelijke doel is om de emballagestroom beter te reguleren en alle duizenden haspels die Draka elk jaar levert in omloop te houden. Momenteel komt namelijk slechts een klein deel retour terwijl kabelhaspels ‘herbruikbare ladingdragers’ zijn met een grote restwaarde. Een fors hoger retourpercentage moet verspilling van materialen en grondstoffen voorkomen en kosten beperken.

  

Containerschip

De implementatie van blockchain in internationale supply chains blijkt in de praktijk een lastig verhaal te zijn. Dat ondervonden ook IBM en Maersk die in 2018 onder de naam TradeLens een joint venture begonnen om smart contracts te gebruiken voor het automatiseren en soepel laten verlopen van internationale zendingen. De containerreder slaagde er meteen in verschillende logistiek dienstverleners, expediteurs en havenautoriteiten samen te brengen en leek het eerste door-braaksucces voor blockchain in de supply chain te worden. Maar de instap vertraagde, stopte uiteindelijk en afgelopen maand kwam het nieuws naar buiten dat IBM en Maersk gefaseerd TradeLens gaan afbouwen

Emballagestromen inzichtelijk

De pilot, die zich beperkte tot de bekende blauwe, recyclebare haspels van Draka, krijgt nu een definitief vervolg. Frank Oberink, Business Manager Wholesale bij Draka: “We hebben gezamenlijk besloten om door te gaan met blockchain en deze als standaard te gebruiken voor emballageregistratie. Nu blijkt dat blockchain effectief helpt om transportstromen te volgen en te beheren, willen andere partijen zich graag aansluiten.” Daarom laten de initiatiefnemers ook andere soorten haspels, andere emballageproducten, zoals bakken en pallets, meer logistieke partners én andere partijen uit de keten toe.

'Blockchain is effectief om transportstromen te volgen en te beheren'


Integreren in het bedrijfsproces

De volgende stap is om de efficiëntie van het registratiesysteem te optimaliseren door het aan andere systemen, zoals
ERP, te koppelen via API’s (Application Programming Interface). Op deze manier wordt de emballagestroom integraal onderdeel van het primaire bedrijfsproces. Zo komt alle informatie over emballage, up-to-date en real-time voor alle deelnemers beschikbaar.

Pionieren met meerdere projecten

Volgens marketing manager Sanne Kruis van RTI Blockchain is het gebruik van hun blockchain voor emballage een primeur voor de bouw- en installatiesector. Zij beschouwt Draka, als onderdeel van de grootste kabelfabrikant ter wereld en Technische Unie, als grootste elektrotechnische groothandel van Nederland, als belangrijke voortrekkers om de technologie branchebreed te omarmen. Daarbij helpt dat het platform laagdrempelig is.
“Een deelnemer betaalt namelijk pas wanneer hij een (retour)zending doet, zogenaamd pay-per-use, en kan registraties delen met partners of hen uitnodigen om - zonder extra kosten - samen te werken. Daarbij komt dat hoe groter het platform, des te beter het werkt, want hoe meer ketens des te krachtiger de blockchain wordt.”
Er lopen momenteel meerdere projecten waar RTI Blockchain bij betrokken is, onder andere met HSB Bouw, waarin niet alleen gefocust wordt op de emballage zoals pallets, maar ook op de afvalstromen, zoals plastics, karton en hout.

Lees ook het interview met RTI Blockchain: ‘Niet meer zoeken naar een speld in een hooiberg’