Lantmännen unibake | diepvries hoogbouwmagazijn

Van manueel naar volledig automatisch magazijn in de cold chain

Bevoorrading van winkels in stedelijk gebied is steeds lastiger te plannen. Om dat in betere banen te leiden is een nieuw online platform in de maak, Lastmile.info. Hier moet alle relevante data terug te vinden zijn om chauffeurs en planners realtime te ondersteunen.

Supply Chain Manager Yves Claes begint met vertellen: “De afgelopen jaren is er een toename in aantal en in variatie van afbakbroodproducten. Dit betekent dat Lantmännen Unibake continu flexibel moet zijn om aan de wensen en behoeften van klanten te blijven voldoen. In het verleden vonden er veel transporten plaats tussen productie en verschillende magazijnen in België. Dit bracht hoge kosten met zich mee voor de logistiek en was minder ecologisch verantwoord. Door het magazijn naast de bakkerij te bouwen, hebben wij kosten bespaard, is ons interne logistieke proces duurzamer en hebben wij onze footprint verkleind. Dit sluit naadloos aan bij onze filosofie.”

Maximale opslagcapaciteit - maximale benutting van m2

Het diepvries magazijn is een clad rack building. De stellingen dienen dan tevens als draagstructuur voor de wanden en het dak. Bij deze manier van bouwen, worden kostbare vierkante meters benut, zodat de maximale oppervlakte en hoogte optimaal gebruikt worden voor opslag. Het diepvries magazijn is 32 meter hoog en heeft een omvang van 50 meter breed x 70 meter lang. Er zijn 9 kanalen voorzien van SSI EXYZ kranen met telescopische vorken voor dubbeldiepe opslag. In dit magazijn kunnen 28.500 palletten worden opgeslagen, zowel EU als IND mits er gebruik wordt gemaakt van een slave pallet.

Sequencing 

Paul Rigaux, Logistics Manager legt verder uit: “Aangezien onze vrachtwagens meerdere stops doen, is het van belang dat palletten in een bepaalde volgorde naar de outbound gaan. SSI SCHÄFER heeft hiervoor een ingenieus concept bedacht waardoor staging, het voortijdig klaarzetten, niet vereist is. Het systeem kan 140 palletten per uur uit stock klaarzetten voor vervoer naar de klant.”
Yves vult aan: “Dankzij deze automatisatie hebben we minder mensen nodig in de vriesomgeving en kunnen we onze mensen inzetten in de los- en laadzone, wat een veel veiligere en aangename werkomgeving is.” “We hebben een volledig geautomatiseerd distributiecentrum laten bouwen door SSI SCHÄFER, dat essentieel is in onze hele keten. Het UDC is rechtstreeks gelinkt aan onze bakkerij.

Onze producten gaan via conveyor-brug in de vriezer. Die bewegingen moeten continu blijven doorgaan. Stokt het, dan moet het direct worden opgelost. SSI SCHÄFER heeft het netwerk, de kennis en de ervaring om dit continue proces draaiende te houden. Hierdoor kunnen wij ons focussen op onze core business: het produceren van brood.”
 

Volledig ontzorgd met het resident maintenance team 
 

Vanaf de ingebruikname van het vrieshuis, is er een Resident Maintenance Team (RM Team) werkzaam van SSI SCHÄFER. Warehouse Coördinator, Eddy Clais licht toe: “Service is voor ons belangrijk en dat moest goed worden afgestemd op de wensen en verwachtingen. We willen een partnership en zoeken geen leveranciers. Dit RM Team beschikt over goede techniekers met een netwerk dat veel verder reikt dan ons eigen netwerk. Zij zijn de specialist in huis en zorgen ervoor dat als er problemen zijn het direct wordt opgelost.“

Team SSI SCHÄFER

Het hele verhaal lezen? Klik hier