Met z’n lengte van 1,76 meter voldoet Dave Anakotta (52) niet aan het stereotype beeld van basketballer. Toch speelde hij jarenlang niet onverdienstelijk in de landelijke juniorencompetitie op het hoogste niveau voor Goba in Gorinchem. Vanaf zijn zestiende zeven jaar lang, vrijwel dagelijks trainen of wedstrijden spelen. Ondanks zijn geringe lichaamslengte voor deze sport eiste Anakotta een spelbepalende rol op als point guard, ofwel aanvalsleider. “Basketball is een hele snelle sport, je hebt maar een paar seconden om te zien hoe de verdediging van de tegenstander staat. Op basis daarvan bepaal je de aanvalstactiek. Snel keuzes kunnen maken, daar gaat het om. Ervoor zorgen dat anderen kunnen scoren, de lange jongens onder het bord en opkomende mensen die wat kunnen met een goed schot vanaf de zijkant.”
LEES OOK DE ANDERE AFLEVERINGEN IN DE SERIE INSPIRATIE VAN... OP WWW.LOGISTIEK.NL
Elkaars kracht onderkennen en bespreken
Het harde regime van trainen en wedstrijden spelen hielp Anakotta ook bij zijn studie, eerst een hbo-opleiding HRM en daarna een academische studie op het gebied van arbeids- en organisatiesociologie. Kort werkte hij bij Randstad, voor hij op 32-jarige leeftijd hoofd HRM werd bij een Stork vestiging in Eindhoven (voorheen Fokker). “Ik heb eigenlijk altijd al een leidinggevende rol toebedeeld gekregen. Zoiets wordt je gegund, net als in de sport. Een parallel die ik graag trek is dat ik vaak mensen om me heen weet te verzamelen, waarvan ik wist dat zij iets konden wat ik niet kan. Laat mij maar bruggen bouwen, daar ben ik goed in. Voor mij heeft het altijd goed gewerkt om elkaars kracht te onderkennen en dat uit te spreken.”
Liever aan het stuur dan de bijrijdersrol
De rol als HR manager was hem op het lijf geschreven. Bij Stork raakte hij gefascineerd door de Lean management theorie en Six Sigma methode. “Vanuit de HR functie betekent dat vooral change management ter ondersteuning van het primaire proces in de productieafdelingen. Ik vroeg vaak aan lijnmanager: waar lig jij wakker van? - dit om beter te begrijpen wat het effect is op de mensen die de verandering in het proces moeten doorvoeren.”
Bij Centraal Boekhuis belandde Anakotta in 2007 op een vergelijkbare functie, maar dan in een grotere organisatie, die meer en meer richting logistieke dienstverlening bewoog. Hij zou er zestien jaar blijven in diverse functies. Directeur operations in die tijd, Cees Pronk, vroeg hem de overstap te maken naar het bedrijfsbureau. “Die gelegenheid heb ik met beide handen aangegrepen. Weet je, als HR manager zag ik mezelf als een goede bijrijder in een rally. Als afdelingsmanager heb je het stuur pas echt in handen.”