Inspiratie van...

Dave Anakotta:
‘Snel de lijnen uit­zetten voor het team’

Wees dankbaar voor de kansen die je geboden worden. Het was niet vanzelfsprekend dat Dave Anakotta een mooie carrière zou ontwikkelen in de logistiek. Maar steeds greep de voormalig HRM professional de kansen die voorbij kwamen vol overtuiging aan.

Met z’n lengte van 1,76 meter voldoet Dave Anakotta (52) niet aan het stereotype beeld van basketballer. Toch speelde hij jarenlang niet onverdienstelijk in de landelijke juniorencompetitie op het hoogste niveau voor Goba in Gorinchem. Vanaf zijn zestiende zeven jaar lang, vrijwel dagelijks trainen of wedstrijden spelen. Ondanks zijn geringe lichaamslengte voor deze sport eiste Anakotta een spelbepalende rol op als point guard, ofwel aanvalsleider. “Basketball is een hele snelle sport, je hebt maar een paar seconden om te zien hoe de verdediging van de tegenstander staat. Op basis daarvan bepaal je de aanvalstactiek. Snel keuzes kunnen maken, daar gaat het om. Ervoor zorgen dat anderen kunnen scoren, de lange jongens onder het bord en opkomende mensen die wat kunnen met een goed schot vanaf de zijkant.”

LEES OOK DE ANDERE AFLEVERINGEN IN DE SERIE INSPIRATIE VAN... OP WWW.LOGISTIEK.NL

 

Elkaars kracht onderkennen en bespreken

Het harde regime van trainen en wedstrijden spelen hielp Anakotta ook bij zijn studie, eerst een hbo-opleiding HRM en daarna een academische studie op het gebied van arbeids- en organisatiesociologie. Kort werkte hij bij Randstad, voor hij op 32-jarige leeftijd hoofd HRM werd bij een Stork vestiging in Eindhoven (voorheen Fokker). “Ik heb eigenlijk altijd al een leidinggevende rol toebedeeld gekregen. Zoiets wordt je gegund, net als in de sport. Een parallel die ik graag trek is dat ik vaak mensen om me heen weet te verzamelen, waarvan ik wist dat zij iets konden wat ik niet kan. Laat mij maar bruggen bouwen, daar ben ik goed in. Voor mij heeft het altijd goed gewerkt om elkaars kracht te onderkennen en dat uit te spreken.”

Liever aan het stuur dan de bijrijdersrol

De rol als HR manager was hem op het lijf geschreven. Bij Stork raakte hij gefascineerd door de Lean management theorie en Six Sigma methode. “Vanuit de HR functie betekent dat vooral change management ter ondersteuning van het primaire proces in de productieafdelingen. Ik vroeg vaak aan lijnmanager: waar lig jij wakker van? - dit om beter te begrijpen wat het effect is op de mensen die de verandering in het proces moeten doorvoeren.”
Bij Centraal Boekhuis belandde Anakotta in 2007 op een vergelijkbare functie, maar dan in een grotere organisatie, die meer en meer richting logistieke dienstverlening bewoog. Hij zou er zestien jaar blijven in diverse functies. Directeur operations in die tijd, Cees Pronk, vroeg hem de overstap te maken naar het bedrijfsbureau. “Die gelegenheid heb ik met beide handen aangegrepen. Weet je, als HR manager zag ik mezelf als een goede bijrijder in een rally. Als afdelingsmanager heb je het stuur pas echt in handen.”

‘Mensen om me heen verzamelen, die iets kunnen wat ik niet kan’

 

Sociologie brengt veel statistiek met zich mee

De overstap naar de operationele aansturing bracht Anakotta bij heel andere vraagstukken, zoals voorraadbetrouwbaarheid, het onderzoeken van leveringsproblemen en facturatieaspecten van het eigen vervoersbedrijf. Hij werd verantwoordelijk voor de inkoop van verbruiksartikelen in het logistieke proces en ging in gesprek met HR over de inkoop van flexarbeid. Maar het bleef niet bij ondersteuning alleen. Centraal Boekhuis zocht nieuwe markten om minder afhankelijk te zijn van de boekenbranche. Er kwam een aparte tak voor distributie van zorgartikelen, onder leiding van Anakotta werden de benodigde skills in huis gehaald om te voldoen aan de GDP regelgeving (Good Distribution Practice).
“Of ik achteraf gezien liever een andere studie had gedaan dan HR? Nee, voor mij heeft dit prima gewerkt. De studie sociologie bracht heel wat statistiek met zich mee, vergelijkbaar met de kwantitatieve kant van de logistiek. Vanuit de organisatiesociologie kijk je naar processen en vervolgens hoe mensen daarop interacteren. Vandaar mijn affiniteit met Six Sigma en het statistisch valideren van de meting. Dat is in wezen de rode draad in mijn carrière.”

Veel geleerd bij CB en bij het LCH in covid tijd

Eind 2023 kwam er een einde aan de loopbaan bij, inmiddels, CB Logistics. Anakotta wil er niet veel over kwijt. Er trad een andere directie aan, een nieuwe organisatie ontstond, waarbij veel mensen uit de achterliggende periode besloten elders hun werkzame bestaan voort te zetten. Anakotta stak veel tijd in het project dat CB op zich had genomen in covid tijd voor de verstrekking van persoonlijke beschermingsmiddelen voor de zorgsector. Hij werd namens CB manager van het LCH, bijna twee jaar lang. “Een enorme operatie met diverse warehouses in het land, waar we als GDP bedrijf goed voor waren uitgerust. Ik heb daar heel veel van geleerd, net als in de jaren er voor.”
Maar toen Anakotta de draad weer wilde oppakken, bleek dat zijn oude functie anders zou worden ingevuld. Hij deed nog wat klantimplementaties en zag vervolgens de kans schoon om de overstap te maken naar Hatmill, een Brits supply chain adviesbureau dat zich een plek wil veroveren in de EU. Anakotta is nu de vooruitgeschoven post om multinationals met roots in de UK te helpen hun business uit te breiden. Diverse projecten heeft hij al kunnen begeleiden, variërend van S&OP en supply chain optimalisatie tot en met warehouseprocessen, inclusief Lean en Six Sigma. Onder andere bedrijven als Lego en Birkenstock wist Hatmill als opdrachtgever binnen te halen.

Iets bijzonders maken in de Molukse keuken

Wat was Anakotta geworden als hij niet via HR in de logistiek was gerold? “Ik ga je verbazen, waarschijnlijk had dan ik de keuken gestaan als kok. Van huis uit - ik heb een Molukse achtergrond - was het niet gebruikelijk om te studeren. Ik ben dat toch gaan doen en heb daar nooit spijt van gehad. Maar ik had het ook helemaal prima gevonden om kok te zijn en dan vooral met Molukse gerechten. Ik vind het heerlijk om van allerlei losse ingrediënten een mooi en verrassend geheel te maken. Dat is echt een passie die ik heb. En de parallel met logistiek en supply chain is ook mooi. Uiteindelijk wil je steeds dat de uitkomst meer is dan de som der delen. Kijken hoe je met dezelfde elementen het voortbrengingsproces anders kunt inrichten; met als doel dat er meer uit komt en op een manier waarin je in nauwe samenwerking verantwoordelijkheden deelt. Dat maakt dit vak zo interessant.”