Pakketkluizen schieten
als paddenstoelen
uit de grond

Voor- en tegenstanders zijn verdeeld over het nut en de toekomst van pakketkluizen. Hoewel de automaten zeker voordelen opleveren, kleven er ook nadelen aan het inzetten op deze oplossing. Pakketbezorgers als PostNL en DHL zien echter vooral kansen en breiden het aantal locaties met een pakketautomaat komende tijd flink uit.

Lees het hele artikel op www.logistiek.nl

De groei van e-commerce en de forse stijging van pakketlogistiek brengt uitdagingen met zich mee, benadrukt Franka van Eijndhoven van Topsector. De topsector liet een onderzoek uitvoeren naar pakketpunten en -kluizen vanuit het handelingsperspectief van gemeenten. Hoewel dit soort automaten kansen biedt, zitten er ook haken en ogen aan. “Bijna 90 procent van de klanten laat het pakket nog steeds aan huis - of bij de buren - bezorgen. Pakketbezorgers komen steeds vaker op afspraak, waardoor afhalen van een pakket eigenlijk overbodig is”, legt Van Eijndhoven uit.

Afhaalpunten leiden bovendien nauwelijks tot minder bestelbusjes in de buurt. Pakketbezorgers blijven hun reguliere bezorgrondes uitvoeren, zo’n twee tot drie keer per dag voor de klanten die niet willen afhalen. “Bovendien worden veel bestelbusjes ook ingezet voor thuisbezorging van voedsel en tweemanslevering van witgoed en meubels. Die passen niet in de afhaalpunten en pakketkluizen."

Houding van gemeenten

Volgens Topsector Logistiek worstelen gemeenten met het handelingsperspectief. Niet iedereen zit immers te wachten op een afhaalpunt in de buurt of een pakketkluis op de stoep. “Afhaalpunten zorgen voor extra bestelverkeer en overlast van geparkeerde fietsen en auto’s van de honderden afhalers ‘s avonds. Pakketkluizen kunnen een positieve impact hebben op de stad, maar kunnen ook een negatief effect hebben wanneer de consument het pakketje met de auto gaat ophalen.”

Gemeenten zijn vaak huiverig als het gaat om plaatsing van openbare pakketautomaten. Ruimte in de steden is sowieso al schaars. Het plaatsen kan een aanzuigende werking hebben op e-commerce en resulteren in nog meer pakketstromen en meer verkeer. Of een bedreiging vormen voor lokale winkels, omdat online bestellen gemakkelijker wordt. Uit het onderzoek blijkt ook dat de belangen van pakketbezorgers, webwinkels, gemeenten en consumenten vaak uiteenlopen. Dat maakt het ingewikkeld.

DHL-Pakketautomaat-bij-Praxis

DHL-Pakketautomaat-bij-Praxis

Volop nieuwe pakketkluizen

DHL en PostNL maakten onlangs bekend dat ze allebei fors investeren in nieuwe pakketautomaten. DHL verdubbelt het aantal pakketkluizen dit jaar van 1.250 naar 2.500. PostNL, dat al zo’n 1.100 automaten heeft, plaatst er dit jaar nog eens vijfhonderd bij. Dit sluit volgens Van Eijndhoven aan bij het beeld dat de onderzoekers schetsen. “De stromen nemen toe en het is kostenefficiënter om pakketten in een kluis af te leveren. Bovendien wordt het chauffeurstekort de komende jaren alleen maar groter.”

Volgens DHL spelen pakketautomaten een sleutelrol in de toekomst van bezorging. “Ze bieden consumenten vaak 24/7 gemak, verminderen het aantal vervoersbewegingen en maken bezorging efficiënter”, benadrukt Frédérique Martin van DHL. De pakketbezorger plaatst in hoog tempo nieuwe automaten op strategische locaties, onder meer bij supermarkten, warenhuizen, bouwmarkten, tankstations en sportscholen. DHL heeft recent de samenwerking aangekondigd met Intergamma voor plaatsing van pakketautomaten bij Gamma en Karwei-vestigingen. Ook zijn er overeenkomsten gesloten met onder meer de bouwmarkten van Praxis, de sportscholen van Basic-Fit en verschillende supermarkten waaronder Lidl.

PostNL Pakketautomaat buiten

PostNL Pakketautomaat binnen

Modulair opgebouwd

Afbeelding
PostNL Pakketautomaat startscherm

Van de 5.000 servicepunten van DHL hebben al zo’n 1.250 locaties een pakketautomaat, met in totaal 175.000 kluisjes. Eind 2025 staat de teller op 2.500. Ook wordt er opgeschaald in het aantal kluisjes van bestaande pakketautomaten. De gemiddelde pakketautomaat heeft negentig vakjes en de grootste telt er meer dan driehonderd. De uiteindelijke grootte wordt bepaald door de beschikbare ruimte en de behoefte. “Onze pakketautomaten zijn modulair opgebouwd en kunnen meegroeien met de vraag. Inmiddels wordt meer dan 10 procent van de pakketzendingen geleverd via een servicepunt; een groeiend deel daarvan middels een pakketautomaat.”

Ook Barry Husman, directeur Retail bij PostNL, verwacht dat de e-commercevolumes komende jaren fors zullen groeien. “Een groot deel van de klanten vindt het prettig om een bestelling direct thuis te laten bezorgen. Maar wij willen ook vooral een keuze bieden. Een pakketautomaat is voor steeds meer consumenten een interessante optie. Daar willen wij dan ook op inspelen.”

Spreiding van pakketautomaten

PostNL zet flink in op het plaatsen van nieuwe pakketkluizen. PostNL heeft op dit moment ruim 6700 PostNL-punten, waarvan 1100 pakketautomaten. Dit jaar komen daar alleen al vijfhonderd pakketautomaten bij. Daar zitten wel wat uitdagingen aan, benadrukt Husman. Bijvoorbeeld als de automaten op gemeentegrond geplaatst worden. Ook de spreiding van pakketkluizen door het land is een puzzel. Maar daar heeft PostNL knappe knoppen voor, vertelt de retaildirecteur. “Op onze afdeling locatieadvies zitten veel experts. Zij denken met behulp van data-gedreven voorspelmodellen na over waar komende jaren behoefte is aan nieuwe pakketpunten en -automaten. Hoe ziet de samenstelling van de inwoners van een bepaalde wijk of een deel van een stad eruit? En hoe gaat dit zich komende jaren ontwikkelen?”

Lees het hele artikel op www.logistiek.nl