De groei van e-commerce en de forse stijging van pakketlogistiek brengt uitdagingen met zich mee, benadrukt Franka van Eijndhoven van Topsector. De topsector liet een onderzoek uitvoeren naar pakketpunten en -kluizen vanuit het handelingsperspectief van gemeenten. Hoewel dit soort automaten kansen biedt, zitten er ook haken en ogen aan. “Bijna 90 procent van de klanten laat het pakket nog steeds aan huis - of bij de buren - bezorgen. Pakketbezorgers komen steeds vaker op afspraak, waardoor afhalen van een pakket eigenlijk overbodig is”, legt Van Eijndhoven uit.
Afhaalpunten leiden bovendien nauwelijks tot minder bestelbusjes in de buurt. Pakketbezorgers blijven hun reguliere bezorgrondes uitvoeren, zo’n twee tot drie keer per dag voor de klanten die niet willen afhalen. “Bovendien worden veel bestelbusjes ook ingezet voor thuisbezorging van voedsel en tweemanslevering van witgoed en meubels. Die passen niet in de afhaalpunten en pakketkluizen."
Houding van gemeenten
Volgens Topsector Logistiek worstelen gemeenten met het handelingsperspectief. Niet iedereen zit immers te wachten op een afhaalpunt in de buurt of een pakketkluis op de stoep. “Afhaalpunten zorgen voor extra bestelverkeer en overlast van geparkeerde fietsen en auto’s van de honderden afhalers ‘s avonds. Pakketkluizen kunnen een positieve impact hebben op de stad, maar kunnen ook een negatief effect hebben wanneer de consument het pakketje met de auto gaat ophalen.”
Gemeenten zijn vaak huiverig als het gaat om plaatsing van openbare pakketautomaten. Ruimte in de steden is sowieso al schaars. Het plaatsen kan een aanzuigende werking hebben op e-commerce en resulteren in nog meer pakketstromen en meer verkeer. Of een bedreiging vormen voor lokale winkels, omdat online bestellen gemakkelijker wordt. Uit het onderzoek blijkt ook dat de belangen van pakketbezorgers, webwinkels, gemeenten en consumenten vaak uiteenlopen. Dat maakt het ingewikkeld.