Picnic bundelt volume met verduurzaming in nieuw vers-dc

Begin dit jaar betrok Picnic, samen met inkooporganisatie Everest Fresh en buurman en leverancier Smeding, een nieuw distributiecentrum in Geldermalsen. Vanuit hier voorziet de online supermarkt zijn fulfilmentcenters in het land van groente en fruit. De gefaseerde opbouw van de voorraad in Geldermalsen is inmiddels volop in gang gezet. Delen van het assortiment gaan stapsgewijs over vanuit de oude situatie naar het nieuwe onderkomen. 

LEES HET HELE ARTIKEL OVER HET NIEUWE DC VAN PICNIC OP WWW.LOGISTIEK.NL

spacer

Wybe Jan Bleeker

Wybe Jan Bleeker

Sjors van Bokhoven

Sjors van Bokhoven

Meest duurzame pand tot nu toe

Dit keer geen zwaar gemechaniseerde magazijnoperatie, zoals in Dordrecht en Utrecht, maar wel weer een 'bijzonder gebouw’, in de ogen van Wybe Jan Bleeker. De supply chain directeur van Picnic kijkt tevreden rond in het nog grotendeels lege pand waar de eerste asperges, champignons en mango’s klaar liggen voor het pickproces. Samen met Sjors van Bokhoven, verantwoordelijk voor alle distributiecenters in Nederland, blikt Bleeker terug op een succesvol bouwproces van anderhalf jaar. Het meest duurzame pand van Picnic tot nu toe, met een geheel eigen aanpak en verhaal erachter.

Extra kabel onder de A15 door

Afbeelding
Insectenhotel

Het nieuwe pand van 33.000 vierkante meter is ontwikkeld door Intospace in samenwerking met architectenbureau Archifit. Aan de buitenkant zijn veel groenblauwe elementen verwerkt als verwijzing naar de waterrijke en groene omgeving naast het industrieterrein.

In samenwerking met een ecoloog heeft de architect diverse wadi’s, faunavoorzieningen en groenzones om het pand heen ontworpen. Daarmee biedt de kavel van bijna 40.000 vierkante meter volop ruimte voor biodiversiteit.

Bijzonder is dat voor het gasloze pand een kilometerslange elektriciteitskabel getrokken moest worden, zelfs onder de snelweg A15 door, omdat de benodigde stroomvoorziening niet ter plekke aanwezig was. Steeds vaker is netcongestie, ook voor Picnic, een aspect dat bij de uitbreiding van activiteiten een rol speelt. Aanvullende laadinfrastructuur voor elektrische trucks is op dit moment nog in onderzoek.

spacer

Samen met dochteronderneming Edeka

Edeka is de Duitse supermarktorganisatie, die ongeveer evenveel volume doet als alle Nederlandse supermarktbedrijven bij elkaar. Picnic heeft, niet in de laatste plaats omdat Edeka voor ruim een kwart mede-eigenaar is van Picnic, samen met Edeka een inkooporganisatie opgericht onder de naam Everest. De verstak hiervan heet Everest Fresh, die naast Edeka en Picnic ook Jumbo voorziet van een deel van de versproducten. Deze dochteronderneming van Edeka huurt voor de distributie vanuit Nederland eveneens Smeding in. Voor een deel, met name voor de producten die van overzee komen, fungeert Hollander in Barendrecht als overslaghub.
Inmiddels is het volume zodanig dat de distributie via de Friese vestiging van Smeding te omslachtig werd en milieubelastend. Dat bracht Edeka en Picnic tot de beslissing om nieuw te bouwen in Geldermalsen op een vrije kavel pal naast het inmiddels gesloten dc van Blokker.

verloop

spacer

Sjors van Bokhoven en Wybe Jan Bleeker

Centraal in het land met minder rijtijd

Het nieuwe dc in Geldermalsen heeft amper een opslagfunctie, het fungeert vooral als crossdock verdeelpunt, in die zin dat vanuit de bulkposities met de hand de kratten voor de zes fulfilmentcenters in Nederland worden klaar gemaakt. Voor de inmiddels twaalf fc’s in Duitsland is Geldermalsen nog niet het centrale vers-dc.

Tussen twee en vier uur ’s ochtends rijden St van den Brink en Euser de goederen naar de fc’s. Door centraal in het land te gaan zitten, zal dat de rijafstanden doen bekorten.
Van Bokhoven: “Meestal gaat het om meerdere ritten per dag met dit assortiment. Groot voordeel is dat bijvoorbeeld vanuit het fc Eindhoven de vervoerder ook weer een vervolgrit heeft naar een bestemming elders in het land, zodat de retourrit nooit helemaal leeg hoeft te verlopen.” Op die manier zijn de vrachtwagens optimaal inzetbaar.

Picnic Geldermalsen

Picnic Geldermalsen

Nieuw bouwen was de beste optie

Vanzelfsprekend hoort bij een vers-dc een natuurlijke, duurzame uitstraling. Daar is veel werk van gemaakt in Geldermalsen. Volgens Bleeker voldoet het gebouw aan alle laatste eisen, die in de Breaam certificering zijn neergelegd. Hij noemt dit het meest duurzame pand van Picnic tot dusver. Zo is er bijvoorbeeld warmteterugwinning vanuit de koelmotoren voor de koelcellen.
“Van het begin was duidelijk wat er in dit pand ging gebeuren. Dus is dit heel anders dan wanneer je een bestaand gebouw aanpast voor de activiteiten die je wilt gaan doen. Als je achteraf nog allerlei energievoorzieningen moet gaan toepassen en verbouwingen moet doorvoeren wordt het heel duur”, zegt Bleeker.
Nieuw bouwen was vanaf het begin de beste optie. "Vind maar eens een leeg pand van deze omvang in deze regio." Want de keuze om nieuw te bouwen is vooral ingegeven vanwege de centrale ligging in het land. Ook dat zorgt voor verduurzaming van dit deel van het leveringsproces, waarin Picnic opnieuw laat zien voorop te willen lopen in duurzame logistiek.

Picnic Geldermalsen

Picnic Geldermalsen

Picnic Geldermalsen

Eigen team voor kwaliteitsinspectie

De afgelopen maanden is een apart team opgeleid om groente en fruit te kunnen beoordelen op kwaliteit. Dat betreft wel iets meer dan het signaleren van bruine vlekjes en rotte plekken. Het gaat bijvoorbeeld om het juiste formaat, suikergehalte, zuurtegraad of breuk bij asperges. Daar hebben de medewerkers eigen tools voor, waarmee ze de producten steekproefsgewijs uit een batch halen. Specialistisch werk, waar sommige bedrijven hun broodwinning uit halen. Maar Bleeker haalt ook dit liever in eigen huis.
“Je kunt alles uitbesteden, behalve de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit. Als het fout gaat, moet je het zelf oplossen. Dit assortimentsdeel vinden we belangrijk, dus gaan we het zelf doen. Zo kunnen we honderd procent zeker zeggen dat de kwaliteit goed is.”
“Iedereen kan een appel beoordelen of die er lekker uit ziet”, zegt van Bokhoven. “Maar onze inspecteurs kunnen bepalen of die appel nog vijftien dagen goed blijft, of achttien dagen misschien. Dus controleren ze de producten op bepaalde specificaties.”