Een methode om eenvoudig lucht aan het product te onttrekken, is vacumeren. PostNL heeft bijvoorbeeld de fashionpack, een oplossing om zowel semi-machinaal als handmatig kleding te vacumeren. Doordat de bestellingen daardoor vaker door de brievenbus passen, wordt er niet alleen CO2 bespaard tijdens de bezorging, maar zijn de kosten voor de webwinkelier ook lager. Als vacumeren te kostbaar is of een product hiervoor te kwetsbaar is, dan is sealen (met aandrukrol) een alternatief.
Opgerold pakket
Als we dan toch in de kledingbranche blijven, kan Rollor Packaging in dit overzicht niet ontbreken. Jassen en truien worden in speciale zeshoekige dozen gerold, waardoor ze kreukvrij aankomen bij de consument. Volgens de leverancier resulteert dit in minder retouren. De kleding die wél geretourneerd wordt, hoeft niet tot nauwelijks opnieuw geconditioneerd te worden om weer in de stellingen te leggen.
Statiegeld
Kan verpakken dan nóg duurzamer? Ja. Kijk naar de ecobox van Paardekooper en Omoda: een herbruikbare verzenddoos met statiegeld. Eenmaal leeg stuurt de consument de doos opgevouwen via de brievenbus retour. Al na vier keer hergebruiken is het waterverbruik lager dan van een reguliere doos. Na tien keer is het omslagpunt volgens de ontwikkelaars bereikt voor het energieverbruik en voor de CO2-uitstoot na 26 keer. De ecobox kan zeker vijftig keer worden hergebruikt.