Met ongetwijfeld weer een heftig najaar voor de boeg, weet de e-fulfilmentsector beter dan ooit wat er weer te wachten staat. Zou je zeggen. Want er zullen toch wel lessen getrokken zijn uit de periode van de coronapandemie, de enorme piek en daarna de terugval in volumes? Jan Wijn – ceo van Trunkrs – denkt van wel. Mits webshops hun forecast goed voor elkaar hebben.
Maar niettemin, spannend zal het ook komend najaar wel weer worden. Vorig najaar deed Markteffect in opdracht van Trunkrs onderzoek. Webshops zagen hun kosten toenemen en marges opdrogen. Die kostendruk zal aanhouden, vanwege de inflatie en wellicht ook om de verduurzaming mogelijk te maken. De speelruimte voor webshops is wat dat betreft niet zo groot. Jan Wijn geeft een voorbeeld.
“Sommigen zien same day delivery als een luxeproduct. Daar zou je op kunnen bezuinigen. Maar als je artikelen aanbiedt via een e-commerce platform, is een dergelijke optie belangrijk voor de ranking en dus de vindbaarheid van de website. Kies je dan toch een relatieve duur afleveringsmodel met meer kans op conversie, of neem je genoegen met minder omzet en lagere kosten om de marge te verbeteren?”
Wat is dan met name bepalend voor de keuzes die je moet maken?
“In algemene zin zeggen wij: kijk naar het grote plaatje, dus het hele verhaal vanaf het moment dat de online klant de webshop bezoekt tot en met het moment dat het pakket bij de deur wordt afgeleverd. Het heeft niet zoveel zin om één onderdeel goedkoper te maken als je daarmee risico’s loopt om orders of klanten te verliezen. Vraag je af: kan het niet slimmer? Misschien wil je een deel van de pakketten ’s avonds laat nog inpakken en meegeven aan de bezorgpartner, maar een ander deel toch liever verschuiven naar de volgende ochtend, omdat je dan toch al beschikt over mensen. Soms heb je weinig keuze, ook al is het heel duur om tot laat in de avond mensen beschikbaar te hebben, maar moet dat toch vanwege de sector waar je actief in bent. Fashion bijvoorbeeld. Daar zijn de marges dan ook ruimer en zul je gezien de concurrentie wel mee moeten. Maar dat is niet overal zo.”