Inspiratie van…

Willem Mulderij speelt graag het mentale spel

Wekelijks tikt Willem Mulderij (54) zo'n 150 tot 200 kilometer aan op de racefiets. Handjes los op het stuur of diep in de beugel. Zijn eerste fiets kocht hij toen hij veertien was, van een krantenwijk in Voorthuizen-Barneveld. In de jaren negentig reed hij niet onverdienstelijk rond bij de B-amateurs. Nu trapt hij regelmatig een toertocht met een vast groepje fietsmaten. Voor de wielerclub rijdt hij mee in een tocht voor Stichting Hartekind. De echte uitdaging is voor dit jaar, de Marmotte, na drie cols eindigen op L’Alpe d’Huez – 177 km en 5.000 hoogtemeters.

Paralellen zijn er te over met het werkzame leven, waarin Mulderij als zelfstandige veel verschillende klussen voor de kiezen krijgt. “Los van de fysieke inspanning, telt op de fiets vooral het mentale spel met jezelf. Daar zitten de overeenkomsten. Je energie niet te vroeg verspillen, niet opgeven natuurlijk en weten wat je doet. Fietsen is uren maken, dat geldt ook voor logistieke projecten. Vaak een kwestie van lange adem. Maar ook: zorgen dat je spulletjes op orde zijn, dat je goed voorbereid bent.”

“Beginners maken best vaak dezelfde fouten, dat zie je ook terug in de logistiek. Geeft niets, daar leer je van. Zelf vind ik de relatie met techniek boeiend. Het is onderweg heel fijn als je iets weet van de technische aspecten. Hoe je problemen kunt verhelpen. Dan kun je jezelf of iemand anders helpen als de ketting tussen de tandwielen is geraakt. Ik hoef niet alles te weten van IT engineering, maar ik wil wel graag het proces en de basiselementen begrijpen.”

Hij leerde het vak bij Lekkerland, na een HEAO opleiding in Arnhem. De universiteit trok hem niet, wel de dynamiek in de logistieke wereld, het rekenkundige, analyseren, statistiek. En dat dan combineren met bedrijfskundige aspecten in projecten en het organiseren van fysieke goederenstromen.

‘Hou ook je eigen KPI dashboard goed in de gaten’

 

Bij Lekkerland groeide hij al snel door naar een leidinggevende functie. Magazijn en uitgaand transport kwamen onder zijn hoede. Korte tijd werkte hij nog voor een logistiek dienstverlener, maar hij wist al heel vroeg: ik heb afwisseling nodig, zelfstandigheid. Veel bedrijven hielp hij op weg met implementaties van WMS, inrichten van magazijnen, het neerzetten van een nieuwe organisatie. Daarnaast stond Mulderij wel eens voor de klas, HBO Logistics in Arnhem, of geeft hij begeleiding bij stage of afstuderen. Maar na de coronapandemie is het er niet meer van gekomen. Wie weet, later misschien weer.


“Het liefst heb ik twee wat grotere projecten tegelijkertijd en daarnaast een adviestraject. Ik ben niet graag maanden achterheen bezig met één interimklus. Net heb ik een mooi project mogen afronden bij Totaalbed met het design en de realisatie van een nieuw dc. Nu werk ik voor Veld Koeltechniek aan een klus gericht op voorraadoptimalisatie. En daarnaast voor Engel Foreign Food, de tweede fase van een WMS implementatie.”


Het is vooral de veelzijdigheid in dit bestaan dat hem trekt. Oplossend vermogen aanspreken en dan met toewijding en enthousiasme gaan uitvoeren. Samen met een team. “Dat is ook erg leuk, een team om je heen met mensen van verschillend niveau. Laten zien dat dit echt een vak is, waar je parate kennis voor nodig hebt, het proces kent en de kengetallen paraat hebt. Zo kom je tot resultaat.”


Voor de ontspanning is de fiets nooit ver weg. Maar ook de bosrijke omgeving, waar Mulderij thuis is en woont met zijn gezin, houdt hem fris. “Kijk eens naar al dat nog jonge groen hier in het bos. Prachtig toch? Ik ben gek op de wisseling van de seizoenen. Het hoeft niet altijd zomer te zijn. Met mooi winterweer ben ik op m’n best.”


Tip tot slot? “Hou ook je eigen KPI dashboard goed in de gaten. Werk, welzijn, gezondheid, gezin - zorg dat er een goed evenwicht is. En als ik dan toch even mag, voor mij is dat ook het koppelen aan milieubewustzijn. Daar zit wat spanning op met de logistieke wereld, ik weet het. We zijn werkzaam in een dienstverlenend vak. Maar dat betekent niet dat we daar niet kritisch op mogen zijn.”

 

  Lees hier alle verhalen in de serie Inspiratie van…