‘Maak van m/v verdeling een aparte KPI’ 

Waarom alleen processen optimaliseren met KPI’s?
Barbara Klep zou het ook een goed idee vinden om de man-vrouwverdeling in de top van logistieke bedrijven te meten als KPI.
“Alles wat je wilt bereiken start met meten en rapporteren.”
Ze is vicepresident Ground en Rail bij Ceva Logistics. Het is niet zo, dat ze direct voorstander zou zijn voor een quotum dat wettelijk wordt opgelegd, maar ze zou het wel goed vinden voor het bedrijf als er meer vrouwen aan de top komen. Ook goed voor de sector.
“Diversiteit brengt meer dynamiek en zorgt voor een bredere blik. Vrouwen zijn kritisch op zichzelf en bluffen minder makkelijk dan mannen.”

Barbara Klep

Heb je hier zelf al een KPI van gemaakt? 

“Nee, zelf heb ik geen KPI opgesteld voor het aantal vrouwen in mijn MT. Daar is nog wel verbetering in mogelijk. Wel ben ik me altijd bewust van diversiteit in de teams die ik aanstuur. Deze functie vervul ik sinds de zomer van 2022, dus ik zit er nog niet lang. Wel heb ik sindsdien aangescherpt hoe we met elkaar vergaderen en waar we op gaan focussen. Ook heb ik de inrichting van de organisatie veranderd. Een aantal mensen en afdelingen heb ik aan een andere leidinggevende gekoppeld, om logischere lijnen te creëren. Ik kijk graag naar iemands sterke punten en hoe je die zo goed mogelijk kunt benutten.”
“Het is jammer dat de man-vrouwverhouding niet goed is in logistieke topposities. Ook binnen Ceva niet, helaas. Je krijgt andere gesprekken als je vaker met vrouwen aan tafel zit. Meer inzichten zorgen voor betere en creatievere oplossingen. Voor mijn gevoel zijn vrouwen vaak duidelijker dan mannen, in wat er moet gebeuren. Iedere afdeling heeft behoefte aan richting, en het helpt als die richting van boven wordt gegeven.”


Hoe ga je zelf om met vacatures? 

“Vacatures opvullen vanuit je eigen netwerk is een heel gebruikelijke manier. Voor een opvolger zoek je altijd naar iemand die op je lijkt. Het probleem van te weinig vrouwen is een algemeen logistiek probleem. Dus als je dat wilt oplossen, moet je misschien juist naar andere sectoren kijken. Buiten je netwerk. Ik denk dat je je ervan bewust moet zijn dat je ook andere mensen kunt aantrekken.”


“Ik heb zelf niet per se veel contact met andere topvrouwen in de logistiek, ik zit niet in een vrouwennetwerk. Misschien dat ik daar wel meer behoefte aan krijg nu ik hoger aan de top kom, omdat je weet dat je zelf een rolmodel of mentor kunt zijn voor anderen.”


Wat maakt logistiek tot een leuk vak? 

“Het leuke aan de logistiek is dat je aan de ene kant bezig bent met technische optimalisaties, wat past bij mijn studie technische bedrijfskunde, en aan de andere kant zijn het de mensen die het moeten doen. Daarin moet je een optimale combinatie vinden, dat vind ik leuk om te doen. Om die reden ben ik nooit uit de branche vertrokken. En ik heb elke vier tot zes jaar binnen het bedrijf interessante doorgroeimogelijkheden gehad. Het is misschien toeval dat ik ooit in de logistiek gestart ben, maar het is geen toeval dat ik er nu nog steeds zit.”

“Voor mij maakt het niet veel uit of er wel of niet veel vrouwen zijn. Maar ik zou het wel goed vinden voor het bedrijf als er meer vrouwen aan de top komen. Ook is het goed voor de sector. Diversiteit brengt meer dynamiek en zorgt voor een bredere blik. Ik denk dat je daardoor minder last hebt van tunnelvisie.”

 

Barbara Klep vertelt in de serie Topvrouwen op Logistiek.nl  over haar loopbaan, het imago van de logistiek en de voordelen van diversiteit aan de top.