Movianto Oss
Movianto, Patrick Verkuijlen
Movianto Oss
Movianto Oss

Volgende fase voor vaccindistributeur

Het covid 19 vaccinatieprogramma heeft Movianto op de kaart gezet als logistiek bedrijf met een bijzonder specialisme.
Maar de pandemie is - gelukkig - voorbij en nu breekt een andere tijd aan met nieuwe ambities.
Eén ding is niet veranderd in de healthcare logistics: ‘Audits zijn onze ‘core’ business.’

Logistiek dienstverlener Movianto heeft deze maand een uitbreiding van 13.000 vierkante meter feestelijk geopend. Daarmee verdubbelt de capaciteit van het volledig temperatuur gecontroleerde stellingenmagazijn in Oss. Verleden jaar opende de healthcare specialist al een dc van 10.000 vierkante meter in Weert.

Tijdens corona waren alle ogen plotseling op het bedrijf gericht, toen het RIVM een contract sloot voor de exclusieve opslag en distributie van covid-vaccins. Inmiddels behoort het vaccinatieprogramma alweer grotendeels tot het verleden. Al gaan er bij Movianto nog wel dagelijks vaccins de deur uit. De afschaling van corona heeft echter geen enkele negatieve impact gehad op zijn zaken. Integendeel, vanwege de diversiteit aan verschillende type producten, in zowel diagnostiek, medtech, pharma en biotech, bood het juist ruimte voor het aantrekken van nieuwe business.

Movianto Oss

Nieuwe audits, strengere regels

Het in goede banen leiden van de groei van bestaande en nieuwe klanten vormt momenteel de grootste uitdaging. Want elke nieuwe klant betekent nieuwe handel, maar ook weer nieuwe audits in deze van strenge voorschriften en regelgeving doordesemde sector. “Waarbij elke klant ook weer eigen eisen stelt”, zegt Patrick Verkuijlen, directeur Benelux van Movianto. “Ik zeg weleens gekscherend: audits zijn onze core business.” Alle klimaatinstallaties in Oss Building B werken met CO2, en zijn vanwege alle nieuwe ontwikkelingen 40 procent energiezuiniger dan traditionele koelinstallaties. Om climate control redenen, en omwille van ongedierte preventie, bevinden de docklevellers voor de vrachtwagens zich buiten het pand. De steeds verregaande cold chain over de hele keten heen met extreem lage temperaturen, vormt de belangrijkste trends binnen de zorglogistiek.

Movianto, Patrick Verkuijlen

Enorme piek tijdens pandemie

“Corona heeft de teamspirit hier enorm versterkt’, memoreert Verkuijlen.
“We moesten die operatie in 2020 in drie maanden opstarten. Pas op het laatste moment wisten we bijvoorbeeld dat Pfizer dat op -75 graden Celcius moet worden gehandeld het eerste vaccin zou zijn dat gebruikt zou worden. Dat zegt wel iets over de flexibiliteit. Onze mensen waren echt bereid dag en nacht te werken.”
Los van de pandemie is de vraag naar middelen ten behoeve van de gezondheidszorg enorm aan het stijgen. Niet alleen worden steeds weer nieuwe innovatieve medicijnen door de veelal Amerikaanse biotech bedrijven ontwikkeld, maar ook is er meer en meer vraag naar diagnostiek, preventieve gezondheidszorg dus. “Gezondheidszorg vormt nu al de grootste kostenpost van de overheid en dat zal alleen maar toenemen.” Alle reden voor Verkuijlen en zijn mensen op volop aan de slag te gaan in het vernieuwde dc.

Movianto Oss

Relatief veel mensen aan het werk

In het dc verlopen de meeste activiteiten handmatig omdat het relatief kleine, en vaak zeer kostbare zendingen zijn die met uiterste zorgvuldigheid moeten worden behandeld. Het verklaart ook het hoge aantal werknemers. In Oss werken nu meer dan 300 mensen en daar komen nog eens 150 personeelsleden bij als de nieuwe operatie eenmaal op volle capaciteit draait. Beide panden zijn ontwikkeld en eigendom van het Belgische logistieke vastgoedbedrijf WDP. Terwijl het stellingenmagazijn in Weert, waar naar verwachting eind dit jaar vijftig mensen op de loonlijst staan, eigendom is van de eveneens Belgische ontwikkelaar Heylen. De magazijnactiviteiten zullen ook in Oss Building B worden uitgevoerd op FlexFlow, het zelf ontwikkelde Warehouse Management Systeem (WMS) van Movianto.
Buiten de operatie in Oss en Weert beschikt Movianto in de Benelux over distributiecentra in Aalst bij Brussel en in het Waalse Houdeng-Goegnies.

Movianto Oss, opslaan en verpakken met droogijs

Opslaan en verpakken met droogijs

In het bestaande dc (Oss Building A), dat tegen het nieuwe Oss Building B aanligt op bedrijventerrein Vorstengrafdonk, beschikt Movianto over 750 palletplaatsen op -20 C, 400 palletplaatsen op -40 C en nog eens 50 standalone vrieskisten voor -80 C opslag. Losse zendingen krijgen ook een koeling mee in de verpakking van droogijs of cool packs zodat de temperatuur tot in de verste uithoeken van de wereld gegarandeerd is. De steeds verregaande cold chain over de hele keten heen met extreem lage temperaturen vormt dan ook de belangrijkste trends binnen de health care logistiek. Klimaatbeheersing vormt het centrale thema in deze zeer gespecialiseerde tak van logistieke dienstverlening. Cruciaal: de voorgeschreven temperatuur mag op geen enkel moment tijdens het opslag en transport buiten de aangegeven waardes treden. Zo hangen in het nieuwe magazijn meer dan 160 thermometers die precies de temperatuur in de verschillende zones monitoren.