Specifiek voor de volgende generatie transportondernemers staan binnenkort de schoolbanken klaar, om daar strak in het pak plaats in te nemen. Vanaf september 2025 start de IVA Business School (IVA) in Driebergen met een nieuwe hbo-studierichting: Transport Business Management. Deze praktijkgerichte opleiding van 3,5 jaar is bedoeld voor transportverliefde hbo-studenten, vaak zoon of dochter van een transportondernemer, die het stokje willen overnemen.
Caspar Lecluse, MT-lid van de IVA en projectleider van de nieuwe studierichting, vertelt meer over de unieke aanpak van deze studierichting.
De keuze voor de nieuwe studierichting komt voort uit signalen uit de transportsector. Caspar Lecluse, MT-lid van de IVA en projectleider van de nieuwe studierichting legt uit: “We zagen al jarenlang dat zonen en dochters van transportondernemers kiezen voor onze automotive-richting, maar daar misten ze vaak de specifieke focus op logistiek. We kregen al snel door dat we iets unieks konden gaan neerzetten. Na gesprekken met bedrijven zoals Nijhof-Wassink en Rotra, en input van oud-studenten, werd duidelijk dat er behoefte is aan een opleiding die ondernemerschap combineert met logistieke kennis.”
Afbeelding
Caspar Lecluse
‘Er ging een wereld voor ons open’
Ook ouders van huidige studenten speelden een belangrijke rol in het ontwikkelproces. Lecluse: “We kregen ook vaak te horen dat ze graag over de nieuwe studierichting wilde meedenken, omdat ze er werkzaam in zijn. Er ging een wereld voor ons open. Het is gewoon zo’n grote sector in Nederland. En als die behoefte daar zo is, dan moeten we daar iets mee doen.”
Volgens Lecluse biedt de nieuwe studierichting de kans om de sector breed te bedienen. “Er is een duidelijke behoefte aan een studierichting die niet alleen focust op operationele processen, maar ook op ondernemerschap en strategische keuzes.”
Praktijkgericht en thematisch onderwijs
Transport Business Management volgt het succesvolle thematische model van de IVA, waarbij bedrijfs- en economische vakken worden gecombineerd met sectorspecifieke kennis. “We hebben al een sterke basis vanuit onze andere opleidingen. Voor de aanvulling kijken we naar de wensen uit de logistieke sector en ontwikkelen op basis daarvan specifieke lesmethodieken”, aldus Lecluse. In de eerste twee jaar leren studenten de basis van management, commercie en logistiek. Vervolgens verdiepen ze zich in thema’s zoals transportrecht, multimodaal vervoer en digitalisering. Voor de opleiding worden nieuwe docenten, ook uit het werkveld, aangetrokken.
De hbo-opleiding wordt afgesloten met een stage van zes maanden. “We moedigen studenten aan om verder te kijken dan het familiebedrijf, bijvoorbeeld bij andere bedrijven of in het buitenland. Even in een andere keuken kijken is ontzettend waardevol”, legt Lecluse uit.
Serie 'Logistiek op hbo's'
In een artikelserie op Logistiek.nl komen de specifieke kenmerken en ambities aan bod van de logistieke opleidingen van de diverse Hogescholen in Nederland.
Met de huidige situatie op de arbeidsmarkt is de logistieke opleiding belangrijker dan ooit. Dat merken ook de opleidingsmanagers en ze betrekken bedrijven daarom veelvuldig bij (inhoud van) de opleiding. Studenten worden vaak al voor het afstuderen benaderd voor een vaste baan. Veel hogescholen zijn dan ook in transitie, om te zorgen dat ze de best mogelijke logistiek professional van de toekomst kunnen afleveren.
Volgens de projectleider is een belangrijke uitdaging bij het ontwikkelen van de studierichting om de juiste balans te vinden tussen logistieke kennis en een sterke focus op business. “We willen echt iets onderscheidends neerzetten. Er zijn al hele goede sec logistieke opleidingen en daar willen we niet mee concurreren."
Gesprekspartner worden voor de hele keten
Lecluse: "Onze studenten leren niet alleen de logistieke keten begrijpen, maar ook hoe ze daarin kansen kunnen zien en benutten. Het doel is dat onze studenten gesprekspartners worden in de hele keten. Het gaat erom dat ze strategische beslissingen kunnen nemen en een bijdrage leveren aan innovatie binnen de sector. Je moet daarbij goed kiezen welke elementen essentieel zijn.”
De studierichting speelt in op belangrijke trends zoals elektrificatie, verduurzaming en het gebruik van data. Lecluse: “Studenten leren hoe ze hiermee om moeten gaan en hoe ze dit kunnen toepassen in hun toekomstige ondernemingen.”
Strak in het pak
Een ander opvallend aspect van de IVA-opleiding is de nadruk op persoonlijke presentatie. IVA-studenten herken je al snel op stations. Jonge meiden en jongens in een maatpak. Moeten de nieuwe studenten van de transportopleiding ook in pak? “Het dragen van een pak is een bewuste keuze bij de IVA. Het gaat om persoonlijke ontwikkeling en hoe je jezelf presenteert,” legt Lecluse uit. “Het vormt je. Later zul je misschien geen pak meer aanhebben, maar als het wel moet, voel je je er comfortabel in.”