Marcel van Schijndel - SAT technologies

‘De AMR is de volgende evolutie van de AGV’

In de testopstelling van WSR solutions stapelt een robotgrijper voor een grote internationale klant snel en efficiënt pallets met verschillende soorten artikelen op. Kort daarvoor zijn de pallets aangevoerd naar deze robot door diverse autonome mobiele robots (AMR’s). Dit is de toekomst van het mixed palletizing, zegt Marcel van Schijndel, CEO van WSR solutions en het zusterbedrijf SAT technologies uit Deventer. En die toekomst wordt dit najaar nog concreter door de lancering van de zogeheten Robo-pick.

Tot voor kort waren de namen WSR en SAT grote onbekenden. Hoe komt dat?

Van Schijndel: “Dat ligt een beetje aan onszelf. We opereren graag in de luwte, en we werken samen met grote partijen, zoals Geek+, Clevertech en Yaskawa. Zo werken we al twintig jaar. Deze grote spelers introduceren de oplossingen bij de eindklant, maar de software en de techniek komt van ons af. We hebben begin dit jaar besloten wat meer aan nationale naamsbekendheid te gaan doen. We hebben voor de zomer een open dag georganiseerd, en in september willen we dat weer gaan doen. De toepassingen die we maken zijn immers niet alleen voor de Amazons van deze wereld geschikt, maar ook voor de kleinere klanten, omdat ze schaalbaar zijn en modulair uit te breiden. En daar komen er steeds meer van. Bovendien kom je daarmee tegemoet aan het nijpende personeelstekort dat de logistieke wereld kent. Je kunt met minder mensen meer en sneller werk verzetten, en daarbij flinke slagen maken in accuratesse, uitval voorkomen en foutpercentages minimaliseren.”

Waarom twee bedrijven, als die toch onder één dak zitten?

Van Schijndel: “We begonnen met WSR solutions. Dat is de bedenker van de software, de algoritmes en de slimme grijpers. Op een gegeven moment ontwikkelden we de Stack Assist Tool, waar de naam SAT van afgeleid is. Omdat het daarbij meer om een instructie-oplossing voor de mens ging, hebben we daar een aparte entiteit van gemaakt.”

‘In combinatie met slimme AMR robots is automatisch mixed palletizing voor iedereen mogelijk’

Komt er een kentering van AGV naar AMR?

Van Schijndel: “Dat is wel onze verwachting. Zeker bij het orderpicken en mixed case palletizing. Want dat is de lastigste vorm van palletizing. Een AGV is een prachtige oplossing, maar wel met beperkingen. Een AGV doet waar hij voor ontworpen is, hij volgt een vooraf uitgestippelde procedure en route en is relatief duur. Maar in dat proces heb je nog steeds mensen nodig. De AMR is in feite de volgende evolutie van de AGV: die kan zich door slimme software immers aanpassen aan zijn omgeving en aan onverwachte gebeurtenissen op zijn pad. Als je naar onze grijpers kijkt, dan zie je wat ik bedoel. Hij pakt de verschillende artikelen van de pallet op een zodanige volgorde dat de pallet voor de eindklant evenwichtig en optimaal beladen wordt. De zware dingen zoals blikken frisdrank onderop, iets als een licht en kwetsbaar pak wc-rollen bovenop. De grijper kan op verschillende manieren ‘pakken’: van onderen, van boven, precies wat dan nodig is. Hij heeft meerdere vorken tot zijn beschikking en kan ook meerdere pakketten tegelijk pakken. De software bepaalt daarbij de optimale beladingsvolgorde. Het is, zeker bij mixed palletizing, altijd een uitdaging om de juiste stabiele stapeling te krijgen. Het orderpicken wordt op deze manier volledig geautomatiseerd.”

SAT technologies

SAT technologies

Jullie zijn bezig met de ontwikkeling van een Robo-pick. Wat is dat?

Van Schijndel: “De Robo-pick is in feite de samensmelting van de twee robots die je nu hier aan het werk ziet, dus de brenger en de stapelaar. Deze robot maakt automatisch orderpicken en mixed palletiseren mogelijk zonder gebruik te maken van een automatisch orderpick of case-opslagsysteem. In combinatie met slimme AMR robots is automatisch mixed palletiseren voor iedereen mogelijk. Zeker in de huidige tijd waarin order pickers schaars zijn en fouten kunnen maken, de e-commerce blijft groeien en de consument meer en meer dezelfde dag nog zijn goederen thuisbezorgd wil hebben, denken wij dat je met zo’n volledig geautomatiseerde robot kunt voorsorteren op de ontwikkelingen. Dit najaar gaan de we onze Robo-pick lanceren. Het wordt een demonstratie in ons Experience Center hier in Deventer, dus belangstellenden kunnen komen kijken.”