Inspiratie van…

Marc van het Bolscher wil systemen en structuur

Nee, het is niet zo dat Marc van het Bolscher (54) het liefst werkt met een groep makke schapen. Zeker niet. Maar het helpt enorm als een kudde dezelfde kant op beweegt.
Maar hoe doe je dat met een team? Door de juiste systemen te implementeren en structuur
aan te brengen.

Dat is een belangrijke drijfveer, die Van het Bolscher nodig heeft om goed te kunnen presteren. Ook nu bij de Japanse ijsmachinefabrikant Hoshizaki, waar hij eind vorig jaar begon aan een interim supply chain job. Daarvoor deed hij een soortgelijke opdracht voor Westland Kaas, nadat hij afscheid had genomen van zijn laatste baan in vaste dienst bij de Canadese schoenenfabrikant Aldo. Na een loopbaan van 33 jaar bij diverse verladers trok Van het Bolscher alsnog de stoute schoenen aan en begon voor zichzelf.

“Systemen zoals ERP en WMS zijn instrumenten om de goede randvoorwaarden te creëren. Daarmee kom je samen bij een doel dat je wilt bereiken. Zwarte schapen zijn er ook altijd, natuurlijk. Het is aan mij om ervoor te zorgen dat er toch een team staat. Dat kan alleen met goede communicatie. Mensen in de supply chain en in magazijnen wil ik meenemen daarin. Muurtjes weghalen tussen afdelingen, met z’n allen op weg naar een open heidegebied om te kunnen grazen. Daar draait het voor een belangrijk deel om in mijn werk.”

‘Zelf ben ik altijd een generalist gebleven, maar specialiseren kan ook’

 

Dat werk in de logistiek begon voor Van het Bolscher met een valse start. Hij zat in één van de laatste lichtingen dienstplichtige militairen, wel met een HBO diploma bedrijfskunde op zak. Hij verveelde zich, kreeg een administratieve rol in het magazijn, waar een beroepsmilitair de leiding had. De beroepsmilitair werd overgeplaatst, Marc mocht het overnemen, maar zag dat niet zitten als dienstplichtig militair. Zijn bevelhebber bracht hem op andere gedachten: dit is een kans, grijp die gewoon. Met die wijze les op zak doorliep Van het Bolscher een reeks banen met een supply chain functie bij bedrijven als Unilever, Menken, Royal Talens, Euroma, Shimano, Tanatex, Parenco en Aldo.

Mooiste tijd? “Dat was denk ik toch bij Shimano waar een scherpe focus was op structuur en processen. Jammer dat het logistieke deel nu overgaat naar Kuehne+Nagel. Flexibiliteit is belangrijk, volgens mij, maar ik begrijp het wel. Al vind ik dat je als verlader bij een logistiek dienstverlener moet passen qua omvang, als één van de top tien opdrachtgevers omzetmatig. Bij Aldo hebben we ook gezocht naar een dienstverlener die goed bij ons past.”

In de tijd van Shimano overwoog hij al eens om zelfstandig verder te gaan. Hij zag ervan af. Privéomstandigheden deden hem anders beslissen; hij kreeg vanuit het werk veel steun in een moeilijke periode. “Het voelde niet goed om weg te gaan.” Later ging hij alsnog, naar een global supply chain functie bij een chemisch bedrijf Tanatex. In die rol groeide hij door en werd hij een bekende logisticus als winnaar in 2016 van de verkiezing Logistiek Manager van het Jaar.

Reorganisaties hebben hem uiteindelijk toch doen besluiten om het pad van zelfstandige te gaan bewandelen. Gewapend met veel verschillende ervaringen en passie voor het supply chain vak gaat Van het Bolscher nog menig logistiek schaap over de dam leiden.
“Waarom is dit een mooi vakgebied? Omdat het veelzijdig is, klantgericht in samenwerking met sales. Je kunt je ontwikkelen richting planning of richting transport, warehousing. Zelf ben ik een generalist gebleven, ik wil met van alles bezig kunnen zijn. Als ik niet meer zou hoeven werken, kun je me vaak terugvinden in de natuur. In het bos en op de heide, zoals hier op de Veluwe. Voorlopig concentreer ik me op deze klus, zodat ik alles netjes en gestructureerd kan overdragen aan mijn opvolger.”

  Lees hier alle verhalen in de serie Inspiratie van…