Zo hou je de (onderhouds)kosten van
een cargobike laag

Cargobikes staat aan het begin van hun ontwikkeling en kennen daarom nog een hoge TCO (Total Cost of Ownership). Dat komt onder meer door de relatief hoge beheer- en onderhoudskosten voor dit tamelijk nieuwe transportmiddel.
Ward Grootjans van Get Bike Services weet waar je met name op moet letten.
Lees het hele verhaal op Logistiek.nl

Tip1 Zorg voor inzicht met data

“Dataverzameling is van groot belang voor het succes van ons bedrijf, maar dat geldt ook voor andere onderhouds- en beheerbedrijven. Wij werken met Salesforce, zodat we met één applicatie allerlei soorten onderhouds- en gebruiksdata kunnen verzamelen, die we gebruiken om onze dienstverlening richting de klant te optimaliseren. Voor de klant betekenen die data meer inzicht in het gebruik van zijn vloot elektrische voertuigen, wat weer leidt tot efficiënter gebruik. Het systeem houdt van alles bij: de locatie van een voertuig, hoeveel is ermee gereden, welke foutcodes geeft een voertuig, hoe snel slijt een onderdeel, welke onderhoud is er gepleegd en wat heeft dat gekost.”

Tip2 Kies de juiste vrachtfiets

“Data helpt ook om de juiste fiets of voertuig voor jouw specifieke gebruik te kiezen. De ene elektrische bestelbus is de andere niet. Net zoals je geen Ferrari wilt kopen om pakketten te bezorgen, moet je bij elektrische voertuigen kijken naar wat je ermee gaat doen en daar je keuze op aanpassen. Je kunt niet simpelweg een bakfiets waar je de kinderen mee naar school brengt ook gaan gebruiken om pakketten te bezorgen.
Steeds meer aanbieders gaan in die ontwikkeling mee en fabriceren aangepaste voertuigen voor specifieke dienstverlening. Dat zal de markt helpen volwassen te worden en kosten te verlagen.”

Tip3 Let op verkeerd gebruik

“Op basis van data kunnen wij goed het onderhoud plannen per voertuig. We kunnen bijvoorbeeld per hub zien welke fiets verkeerd gebruikt wordt en daarop het onderhoud aanpassen. En dus ook aan een verzekeraar laten zien, dat een fiets die vervangen moet worden niet misbruikt is. Garantie hangt dus ook samen met verzameling van data.
We houden ons bij het verzamelen van al die data keurig aan wat de wet van ons eist.
Er wordt niets over berijders verzameld. Alles wat wij gebruiken moet eerst door de klant worden vrijgegeven.”

Tip4 Kijk verder dan alleen prijs

“Vaak wordt bij bedrijven gedacht dat een goedkoop product een goede oplossing is. Maar als je dan gaat rekenen, bedragen de totale kosten per kilometer toch meer dan ze vooraf dachten. Simpelweg de kilometerprijs van een bestelbus en een vrachtfiets naast elkaar leggen is niet de methode om een keuze te maken. Er zijn verschillende aspecten die niet direct een rol spelen maar wel de TCO beïnvloeden. Denk daarbij aan zaken zoals het personeel, of je wel of niet in de binnenstad mag rijden met een bus, parkeerkosten, lagere verzekeringskosten. Die zaken worden toch nog onvoldoende in de kilometerprijzen meegenomen.”