Inspiratie van…

Janneke van den Broek neemt graag even afstand

Zoals ze even op afstand kan kijken naar een werk uit de Bauhaus collectie in het Stedelijk Museum of naar een schilderij van Marc Chagall, zo doet Janneke van den Broek (57) dat ook graag met haar werk als supply chain professional. “Afstand nemen is de manier voor mij om overzicht te behouden.” Structureren en overzicht aanbrengen, dat is waar ze ooit mee begon bij Ahold in jaren negentig, na haar studie econometrie met als afstudeerrichting operations research.

“Op de middelbare school in Haarlem vond ik wiskunde al heel leuk, maar ik wilde graag de link leggen met de samenleving; en dan niet alleen cijfermatig als econoom. Vanuit de econometrie is logistiek en supply chain een logische stap. Want het gaat over ordenen en het aanbrengen van structuren. Daar ligt mijn passie.”
Dat kreeg een vervolg bij Ahold in de automatiseringshoek, en niet lang daarna bij Albert Heijn in een periode dat de supermarktketen enorm van zich deed spreken vanwege het Vandaag-voor-morgen concept. “Hier kwam in middenin de reuring te staan, precies wat ik wilde. Dit was echt revolutionair in die tijd. Omkering in de keten, van push naar pull, waardoor we meerdere versstromen in één keer en met een hele korte levertijd in de winkels konden krijgen. Hier ben ik enorm opgevoed in ketengericht denken. En dat is de basis van wat ik nu nog elke dag doe. Ik kijk met veel plezier terug op deze periode.”

‘Kun je een organisatie in beweging krijgen, daar gaat het om’

 

Als zelfstandig consultant en interim manager wil Van den Broek af en toe graag even afstand nemen, maar toch gaat ze ook het liefst voor één opdracht tegelijkertijd om zich in vast te bijten. Dus voor haar is het niet vreemd om weer eens even tijdelijk een vaste baan aan te nemen, zoals Van den Broek naderhand deed bij C1000, zowel voor als tijdens de overname door Jumbo.
“In vaste dienst of niet, ik vind de verschillen niet zo groot. Er wordt wel vaak de nadruk gelegd op of het één of het ander. Maar zo voel ik dat niet. Het gaat erom dat je een organisatie in beweging kunt brengen. Ik hoef het zelf niet draaiende te houden, daar zijn anderen beter geschikt voor. Sommige rollen kun je ook beter doen vanuit een vast dienstverband of door je voor lange tijd te committeren; en dat heb ik ook wel gedaan. Bij C1000 hebben we als team van logistiek professionals hard gewerkt aan het vertalen van de commerciële strategie naar operationele besturing en uitvoering. Dat is wat goed bij me past. Dicht aanschuiven bij commercie, weten wat de doelen zijn en hoe je die kunt realiseren vanuit de supply chain. Ook een mooie tijd, zelfs toen we moesten afbouwen en iedereen zoveel mogelijk in de nieuw organisatie een plekje moest krijgen.”

Zelf koos Van den Broek voor een ander vervolg langs diverse andere organisaties, zoals de winkeldistributie van de ANWB, bij Welzorg voor revalidatiehulpmiddelen, bij retailers als M&S Action en Hema, en bij Tabsholland in de bouwsector op het moment dat covid 19 zich aandiende. “Dat was echt crisismanagement, terwijl het juist commercieel gezien heel goed ging met het bedrijf. We hebben dc’s anders aangestuurd en flexibel gemaakt voor de toekomst.”

En haar eigen toekomst? Vorig jaar stapte ze er paar maanden tussenuit. Tijd voor reflectie, afstand nemen. Inmiddels werkt ze voor GS1, de organisatie die standaarden voor data-uitwisseling regelt, maar nu steeds meer een rol vervult op het gebied van circulariteit en waar Van den Broek bezig is met de duurzaamheidsagenda voor retailers en fabrikanten. “Dat is weer een heel ander aandachtsgebied wat me enorm aanspreekt en me graag voor wil inzetten. Nee, ik ben niet uitgekeken op de dagelijks praktijk van aansturing en het verlagen van voorraadniveaus. Maar toch, dit voelt voor mij nu als meer relevant. Ik heb een toenemende behoefte om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.”

De charme van de supply chain wereld? “Dat is toch echt de spin-in-het-web zijn, concrete dingen geregeld krijgen. Ook al hoor je vaak alleen als het verkeerd is gegaan, daar moet je tegen kunnen. Gelukkig zien we steeds meer diversiteit in onze wereld. Daar wil ik me ook hard voor maken en probeer ik meer vrouwen in de logistiek te krijgen. Zelf zou ik niet anders willen.”

  Lees hier alle verhalen in de serie Inspiratie van…