Deense invasie van XXL-logistiek in Lelystad

Terwijl in grote delen van het land amper meer grond beschikbaar is voor de bouw van nieuwe mega-distributiecentra en er ook steeds meer weerstand ontstaat tegen de ‘lelijke blokkendozen’, rolt de provincie Flevoland voor bedrijven die ‘XXL-logistiek plannen hebben de rode loper uit met als meest aansprekende voorbeelden de internationale retailgiganten Jysk en Bestseller die groots gaan uitpakken in Lelystad.

Na een wat moeizame opstart, gaat het bedrijventerrein Flevokust Haven de afgelopen jaren voor de wind. Er is volop interesse van bedrijven die zich willen vestigen op de het bedrijventerrein pal achter de IJsselmeerdijk in Lelystad. De internationaal opererende interieurketen, die handen is van de familie achter de Lars Larsen Group, wil graag blijven uitbreiden op dit bedrijventerrein en is daarom afgelopen juni begonnen met de bouw van een XXL-distributiecentrum op Flevokust haven. De grootte van dit eerste en tiende DC van de ‘Deense Ikea’ in Europa is 60.000 vierkante meter. Doel van Jysk, dat winkels heeft in meer dan vijftig landen wereldwijd, is het beter bedienen van de afzetmarkt in in eerste instantie Nederland (103 winkels) en België (43 winkels). Daarvoor is na een zoektocht in Nederland, waar ook is gekeken naar andere locaties in de buurt van Brunssum en Moerdijk, Lelystad als beste locatie uit de bus gekomen.

JYSK

JYSK

Gemechaniseerde hoogbouwmagazijnen

Een andere voorname reden van de Deense invasie, zoals Quote het eerder dit jaar citeerde, van de huidige logistieke hotspot nummer 6 is de haven: Jysk is namelijk parallel aan het DC, dat nu in aanbouw is, ook gestart met de bouw van een eigen distributiecentrum, vanwaar de retailer per jaar 8.000 containers wil gaan verschepen via de nabijgelegen containerhaven. Met de bouw van dit gemechaniseerde distributiecentrum, waarvoor de ‘Deense Ikea’ in 2021 een kavel aankocht van 25 hectare op Flevokust, is inmiddels een start gemaakt en het pand met maar liefst drie gemechaniseerde hoogbouwmagazijnen moet in 2024 operationeel zijn. In het pand gaan 200 mensen aan de slag, waarvan 75 procent van de werknemers een vast aanstelling krijgt aangeboden.

 

  

JYSK

Het distributiecentrum, waarin Jysk tijdelijk zal bivakkeren totdat het eigen distributiecentrum klaar is op Flevokust, komt uit de koker van de Belgische logistiek vastgoedontwikkelaar MG Real Estate. De eerste paal voor dit duurzame Breeam-gecertificeerde distributiecentrum, direct grenzend aan de containerterminal ten zuiden van Flevokust, werd begin juni geslagen door Anton van Vlerken (CCO bij MG Real Estate), Jarno Lindeman (technical manager bij Jysk) en wethouder economische zaken en loco-burgemeester van Lelystad Adam Elzakalai (VVD). Jysk zal dit DC tegen het einde van dit jaar al in gebruik nemen.

Bestseller: ‘Lelystad is een perfecte locatie’

De toekomstige buurman van Jysk op Flevokust wordt fashiongigant Bestseller en is eveneens afkomstig uit Denemarken. Bestseller, het modebedrijf achter de merken Vero Moda, Jack & Jones,  Pieces en Mamalicious. Tijdens de vastgoedbeurs Provada ondertekende de Deens kledingreus samen met de gemeente Lelystad een definitieve overeenkomst voor de aankoop van een kavel van 26 hectare op Flevokust Haven. Het is de grootste investering tot nu toe van Besteller, dat wereldwijd meer dan 2.600 winkels heeft. De fashionretailer investeert 265 miljoen euro voor de bouw van een ‘high-tech logistiek centrum’. “Lelystad is voor ons de perfecte locatie. Het brengt ons dichter bij onze belangrijkste klanten en grootste afzetmarkten”, zegt Bestseller-topman Allan Kyhe Kjaergaard. 

‘Bestseller investeert 265 miljoen euro in de bouw van een ‘high-tech logistiek centrum’’

500 nieuwe arbeidsplaatsen

Net als Jysk wil Bestseller zo snel mogelijk beginnen met de bouw van het distributiecentrum. Volgens Kjaergaard is het centrum ‘cruciaal’ voor de groei van het bedrijf. “We willen een zeer aantrekkelijke werkplek creëren. Dat betekent dat we veel vakbekwame collega’s moeten werven.” Met Jysk en Bestseller zal de druk op arbeidsmarkt in de huidige logistieke hotspot nummer 6 van Nederland flink worden opgevoerd, want de komst van de fashiongigant creëert rond de vijfhonderd extra banen in deze regio. Het gaat daarbij om uiteenlopende functies van logistiek medewerkers, technisch specialisten tot en met management- en ondersteuningsfuncties. 
Bestseller wil begin volgend jaar starten met de bouw van het logistieke centrum dat uiterlijk eind 2025 of begin 2026 operationeel moet zijn.

  

Adam Elzakalai,

Adam Elzakalai

‘De containerhaven is de belangrijke succesfactor’

Profiteren van Inditex

Wethouder economische zaken van Lelystad, Adam Elzakalai, weet wel waarom Flevokust Haven op dit moment zo in trek is. Tegen regionale krant de De Stentor stelde Elzakalai recent dat het bedrijventerrein het vooral moet hebben van de centrale ligging in het land, de grootte van de kavels en de containerhaven aan de andere kant van de dijk direct aan het IJsselmeer. “Los daarvan is Lelystad een stuk interessanter geworden als vestigingsplaats door de komst van die andere modegigant Inditex.” Dit Spaanse bedrijf koos in 2017 voor het bedrijventerrein bij Lelystad Airport. De komst van deze modegigant zorgde er mede voor dat de regio Almere-Lelystad-Zeewolde spectaculair naar plaats drie steeg in de logistieke hotspot ranking van 2020. De jaren daarvoor moest deze regio genoegen nemen met posities in de achterhoede van deze jaarlijkse ranglijst. 

Extra vervoersoptie bieden

Wat ook meespeelt in de toegenomen interesse van bedrijven voor Flevokust is volgens wethouder Elzakalai de containerhaven die in 2018 in gebruik werd genomen. “Deze haven is de belangrijke succesfactor. Als stad willen we concurreren op logistiek vlak en dan moet je een extra vervoersoptie kunnen bieden. Vervoer over water is dan interessant.”