Dit zijn de nieuwste Amazon-magazijnrobots: Proteus en Cardinal

E-commerce gigant Amazon pakte recent groots uit met de introductie van twee nieuwe magazijnrobots: de autonome robot Proteus en de Cardinal, een robot die kunstmatige intelligentie gebruikt om pakketten te selecteren en op te tillen. Met de introductie van deze robots wil Amazon de veiligheid van zijn magazijnmedewerkers vergroten en de (fysieke) werkdruk verminderen.

Het gaat dan met name om de veiligheid van het personeel van Amazon dat werkzaam is in de distributiecentra in de Verenigde Staten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat magazijnmedewerkers van de e-commercegigant bijna twee keer zoveel risico lopen op ernstige ongelukken dan medewerkers die werkzaam zijn bij de concurrentie.

Volledig autonome robot

Om die veiligheid te vergroten en het personeel fysiek te ontlasten heeft Amazon de robot Proteus ontwikkeld die ingezet gaat worden in de fulfilment- en sorteercentra van het bedrijf. Een primeur want het is voor de e-commerce reus, dat de afgelopen jaren een flink trackrecord heeft opgebouwd waar het gaat om magazijnautomatisering en robotisering, de eerste volledig autonome robot. Deze robot kan volgens het bedrijf veilig naast het magazijnpersoneel werken. Dat komt het beste tot uiting in het groene signaal dat de robot uitzendt terwijl hij rijdt. Proteus stopt zodra een magazijnmedewerker binnen de groene straal komt.

Magazijn robots

Magazijn robots

Navigatietechnologie

Ook neemt Proteus fysiek zwaar werk uit handen van personeel in het outbound proces want deze robot kan zelfstandig grote en zware karren en rolcontainers met pakketten en kratten verplaatsen in het magazijn. Dit is mogelijk zonder gevaar voor de mens volgens Amazon omdat de robot is voorzien van geavanceerde veiligheids-, perceptie- en navigatietechnologie. 

De introductie van deze robot is een trendbreuk want de bestaande robotmodellen van Amazon werken voornamelijk in afgesloten zones. Amazon benadrukt dat het niet de bedoeling is om met deze robot werknemers te vervangen, maar vooral om riskante taken over te nemen.

  

Magazijn robots

Op het gebied van magazijnveiligheid ligt Amazon in de VS al jaren onder een vergrootglas. Magazijnmedewerkers lopen een verhoogd risico op ernstige ongelukken op de werkvloer. Dat komt naar voren in een recent onderzoek van de vakbondscoalitie Strategic Organizing Center (SOC). Uit dit onderzoek blijkt dat 6 op de 100 magazijnmedewerkers in dienst van Amazon in 2020 betrokken was bij een ernstig ongeval — bijna 80 procent meer dan andere werkgevers in de sector. Ook trekt de vakbondscoalitie ernstig in twijfel of de veiligheid van magazijnpersoneel is verbeterd sinds introductie in 2014 van robots in warehouses van het bedrijf in het VS. Journalisten van het onderzoeksplatform Reveal onthulden recent op basis van een analyse van de bedrijfsgegevens van de e-commerce gigant, dat er tussen 2016 en 2019 vaker ernstige verwondingen bij medewerkers voorkwamen in magazijnen met robots dan in magazijnen zonder robots.

De andere robot die Amazon in juni introduceerde tijdens zijn jaarlijkse Re:Mars bijeenkomst in Las Vegas is de Cardinal. Deze layer picker kan gevulde kratten tot 22 kilo optillen, verplaatsen en sorteren. Met behulp van vision technologie en kunstmatige intelligentie kunnen de robots afzonderlijke pakketten selecteren en optillen, zelfs als ze gestapeld zijn. Ook hier stelt Amazon dat deze robot, ‘het risico op letsel bij werknemers vermindert door in een afgesloten ruimte taken over te nemen zoals het tillen en draaien van grote of zware pakketten of gecompliceerde verpakkingen.”

Magazijn robots

Amazon test een prototype van de Cardinal. Verwachting is dat deze robot workcell begin volgend jaar wordt geïntroduceerd in een aantal warehouses van Amazon in de VS.