Conclusie en reacties
het valt niet mee
Het aantal overtredingen is veel te hoog, zegt de AI. En dit al twee jaar lang. Vaak zijn tijdelijke arbeidskrachten (uitzendkrachten en arbeidsmigranten) betrokken bij ongevallen of slachtoffer van te hoge fysieke belasting. Daar moet meer aandacht voor komen, zeker nu de werkdruk toeneemt en regelmatig leidt tot ongewenst gedrag richting medewerkers. Daar komt nog een apart rapport over.
Wat moet er gebeuren? Evofenedex zegt dat arbeidsveiligheid al jarenlang een speerpunt is van de verladersorganisatie. Veiligheidsspecialist Andre de Ruiter wijst op het programma Code Gezond en Veilig Magazijn dat al een tijdje draait. Beleidsadviseur Manue Azoulay is van mening dat de overheid meer geld moet vrij maken voor het uitvoeren van dergelijke programma’s. “Laat de AI de lessen uit de inspecties delen met het bedrijfsleven, dat gebeurt nu onvoldoende.”
Lees ook: Kritiek op Arbeidsinspectie
Beter met de klant in gesprek gaan over de veiligheidsrisico’s die er zijn, dat is wat Jan Hommes van leveranciersvereniging BMWT (heftrucks, magazijnstellingen) graag zou zien. “Dit is uiteraard een werkgeversverantwoordelijkheid. Onze leden hebben veiligheid hoog in het vaandel staan, maar dit is voor iedereen een wake-up call. Als er incidenten gebeuren wordt er ook altijd gekeken naar de leverancier. Trillingen is zo’n voorbeeld waar we in samenspraak wat mee kunnen doen, denk aan stoelen en banden. Meer veiligheid verhoogt de productiviteit, zeggen we al jaren. Juist nu is dat belangrijker dan ooit. Jammer dat ook op deze manier het werken in dc's weer in een verkeerd daglicht komt te staan."