Inspiratie van…

Caroline Vroegop maakt haar keuzes liever zelf

Weerbaar zijn. Als er iets is wat Caroline Vroegop (51) de mensen om haar heen mee zou willen geven is dat het. Op het werk, thuis en bij de roeivereniging in Amersfoort, waar ze al jarenlang actief is. Haar twee dochters (18 en 15 jaar oud) worden er soms wel eens beetje moe van, maar hun moeder blijft het herhalen. Zorg dat je de regie niet uit handen geeft. “Onafhankelijkheid heeft mij tot een betere professional gemaakt.”

De studententijd in Groningen – halverwege de jaren negentig – heeft haar minimaal twee dingen doen inzien. “Logistiek, het plannen en besturen is een boeiend vak en roeien, lekker op het water zijn, is ook wat goed bij me past. Het liefst in de twee zonder.”
Beide activiteiten lijken meer op elkaar dan je zou zeggen op het eerste gezicht. In een roeiboot is een team bezig een prestatie neer te zetten, maar wel ieder met verschillende rollen: roeien, slag, stuur; en dan is er ook nog een coach. Nog altijd trekt ze graag aan de riemen. Maar daarnaast is ze actief in de jeugdopleiding. “Het leervermogen van twaalfjarige kinderen is zo groot en ze kennen geen angst.” Maar, en ook dat geldt voor zowel roeien als logistiek: je moet wel eerst de basiskennis onder de knie krijgen, jezelf de techniek eigen maken. Dan pas kun je het samen uitvoeren.

Die techniek leerde ze bij zowel Districon als junior consultant als Intergamma, waar ze tien jaar lang een logistieke managementrol vervulde. Gaandeweg verschoof haar aandacht naar procesmanagement in algemene zin. “Ik vond ondersteuning bieden in projecten - zoals een vastgelopen SAP implementatie - van het begin af aan al hartstikke leuk om te doen. Eigenlijk kreeg ik al heel vroeg in de gaten, dat interim management goed bij me zou passen. Bij Intergamma heb ik echt het klappen van de zweep geleerd en daarna bij KLM Catering Services verder uitgediept, omdat de supply chain daar nog een stukje complexer in elkaar steekt. Daar ontdekte ik wat je nog meer kunt doen met lean management. Maar ook dat planningsafdelingen, als de organisatie verder groeit, toch vaak lijdend voorwerp dreigen te worden. Dan ben ik op mijn best, want dat is precies waar ik me graag mee bezig wil houden, door structuur en verbinding aan te brengen kan het team zijn kracht terugvinden en de regie pakken.”

'In het werk ben ik als het ware een professionele versie van mezelf'

 

Vijf jaar geleden kwam het er dan toch van, een zelfstandig bestaan als interim manager. Dat begon bij Big Bazar, via diverse andere organisaties naar vandaag de dag bij Maxilia Printing, een bedrukker van relatiegeschenken in Barneveld. Waarom is dat zo’n mooi bestaan?
“Het mooie van deze rol is dat je binnenkomt op een moment dat je ook echt het verschil kunt maken, daar waar de situatie even out-of-control is. Ik vind het geweldig om mensen te helpen, te leren hoe ze het toch voor elkaar kunnen krijgen. Niet anders dan bij de roeivereniging. Ik probeer te ontdekken waar de kracht van de mensen zelf zit, en dus de kracht van het team. En dat ze dan zelfstandig weer verder kunnen. Ik duw inderdaad graag de boot van de kant. Ga maar, je kunt het zelf.”

Hoe ziet ze zichzelf? “Ik ben wel echt een veranderaar. Als het draait zoals het moet draaien, dan is mijn rol uitgespeeld en loop ik misschien te snel vooruit. Het liefst werk ik aan grote veranderingen. Ik zou mezelf niet een vakspecialist willen noemen, of een consultant. Meer een trainer/coach, een katalysator.”
Privé en werk liggen dicht elkaar. Zoals ze op het werk is, is ze ook thuis. “In het werk ben ik als het ware een professionele versie van mezelf. Ik moet zelf de regie kunnen houden. Onafhankelijk zijn, me niet hoeven aan te passen omdat het bedrijf dat van me vraagt. Als zzp-er kan ik naar mijn gevoel meer invloed uitoefenen. Zelfstandigheid is iets wat mijn generatie vrouwen zich meer en meer eigen heeft gemaakt.”

Nog een belangrijk tip, ook opgepakt uit de roeisport: “het doel is belangrijk, maar de weg ernaar toe is minstens zo belangrijk. Dus laten we vooral plezier hebben onderweg, ook in het werk.”

  Lees hier alle verhalen in de serie Inspiratie van…