Inspiratie van…

Saskia van Tiel is met de juiste dingen bezig

In de logistiek en supply chain is er elke dag iets wat beter kan. Belangrijk voor leidinggevenden is om niet zélf alles op te lossen, maar van bovenaf de situatie te overzien. Saskia van Tiel (31) vindt dit overzicht hoog boven de grond tijdens het paardrijden.

Als Saskia van Tiel op het paard zit, beantwoordt ze bewust die avond geen werkmails. De moeder van een 7-jarige tweeling vindt een goede werkprivébalans belangrijk. De motivatie om te doen wat ze leuk vindt, is op heftige wijze kracht bijgezet. Het paard waarop ze rijdt, is niet van haar. Van Tiel verzorgt het paard van een jonge vrouw die door omstandigheden ineens niet meer die zorg kan dragen. “Ik ben heel dankbaar voor alles wat ik kan doen.” 

Ook op het werk komen heftige situaties voor. Zoals nu bij Royal A-ware, waar Van Tiel sinds februari werkt. De afdelingen waar ze leiding over geeft, komen per 1 september te vervallen. Aan Van Tiel de taak om de medewerkers de resterende tijd zo goed mogelijk door te laten komen. Dat doet ze niet door de teugels strak te trekken. “Ik vind het belangrijk dat we met elkaar blijven praten, en dat we respect hebben voor elkaars gevoelens.” Ze probeert haar teams te laten inzien dat dit een leerschool kan zijn. Dat er een mooie uitdaging in kan zitten om alles succesvol af te ronden. 

Voor haarzelf betekent het nieuws ook dat ze abrupt de knop heeft omgezet. De supplychain-professional startte bij Royal A-ware om te doen wat ze leuk vindt: het inrichten en structureren van de keten. Het optimaliseren van de productie. Mensen op de juiste plek zetten. Dat kan alleen als je aan de voorkant van het proces zit, zegt Van Tiel. “Ik heb eerst bedrijfsadministratie gedaan, maar dan kijk je pas achteraf naar wat er is gedaan. Dat past niet bij mij als doener. Ik wil het verschil kunnen maken.” Zeker in food ziet ze daar de mogelijkheden voor. “Food en productie, dat gaat echt snel. Het is een uitdaging om daar rust in de keten te creëren.”

'In food gaat het echt snel. Het is een uitdaging voor mij als doener om daar rust in de keten te creëren'

 

Doordat in de supply chain geen dag hetzelfde is, kan Van Tiel uit alle dagdagelijkse dingen inspiratie halen. Tijdens een etentje bekijkt ze hoe mensen zich in het restaurant bewegen en hoe de capaciteit is verdeeld. “Dat zit in je en daar kijk je naar. Het zorgt voor bewustwording hoe je je eigen resources in kunt zetten.” 

Als leidinggevende wil je volgens Van Tiel heel graag alles oplossen wat niet goed gaat. Dat is echter niet de beste aanpak om de voorkant strak te krijgen. Ook is het niet goed als je dagelijks dezelfde werkzaamheden uitvoert. Er is dan altijd een systeem dat dat soort taken kan overnemen. “Maak het jezelf niet moeilijk door iets elke dag met de hand te doen. Laat het systeem voor je werken.” 

Van Tiel is trots op wat ze tot nu toe heeft bereikt. De ‘streber’ legt naar eigen zeggen de lat altijd heel hoog, maar kan ook genieten van dingen die ze voor elkaar heeft gekregen. Daar hoog op het paard. Ze weet nog niet wat ze per 1 september gaat doen. Zorgen maakt ze zich niet. Als ze geen baan heeft die bij haar past, gaat ze een trailerrijbewijs halen en met het paard door de bossen rijden. Dan is dat het juiste.

  Lees hier alle verhalen in de serie Inspiratie van…