Sponsored content

Vanas Engineering en Smartphoto:

Unieke totaalintegratie voor duurzaam partnership

Maatwerk en meedenken vormen de kern van de samenwerking tussen Vanas Engineering en Smartphoto, een belangrijke speler in de Europese digitale fotoverwerkingssector. In 2020 zocht Smartphoto naar een logistieke partner die hun meest complexe uitdagingen kon oplossen. Drie jaar later heeft Vanas Engineering hun logistieke proces geoptimaliseerd met twee verticale Modula-liften, een sorter en conveyors.
Tijdens de piekperiode worden er 800 manipulaties per uur per lift uitgevoerd, een ongekende prestatie voor de Modula-lift.

Smartphoto verstuurt ieder jaar tot 2,7 miljoen pakketten met gepersonaliseerde producten van fotoboeken tot de meest diverse geschenken en homedecoration, naar klanten over heel Europa. De coronacrisis zorgde voor een piek binnen het bedrijf met een plotse stijging van het aantal orders. De logistieke processen konden nauwelijks voldoen aan de grote vraag.

“Daarom bekeken we hoe we onze sorteerprocessen van uitgaande pakketten konden optimaliseren”, zegt Frederik De Grove, COO van Smartphoto group. “We leerden Vanas kennen op een beurs, en kregen er uitleg over hun liftensysteem. Nadien bleven we in contact, en zocht het bedrijf eerst een oplossing voor ons sorteersysteem.”

Smartphoto koos hierbij voor een Active Roller Belt (ARB), waarbij de foutenmarge tot het minimum werd herleid. Daarnaast werkte de sorter efficiënt en zorgde het voor een productiviteitswinst. De sorter verwerkt maar liefst 3.000 pakketten per uur.

Piekperiodes

Smartphoto kampte eveneens met een ander logistiek probleem. Tijdens de piekperiode (van midden november tot eind december) steeg het volume van bestellingen met factor 8. “Manueel verpakken gaf een zekere complexiteit”, aldus De Grove. “Over een periode van 5 weken moesten we plots veel meer mensen inzetten, die snel opgeleid moesten worden en slechts een tijdelijke periode bij ons tewerkgesteld werden. Hierdoor werden we verplicht om het logistieke verhaal te bekijken en aan te pakken. Het is als het ware de motor van ons bedrijf."

"Vroeger kwamen alle pakketjes vanuit verschillende ‘fabriekjes’, waardoor onze orderpickers veel wandelafstand aflegden om alle pakketjes samen te stellen. Tijdens de piekperiode werden sommige orders gesplitst, waardoor we onze verzendkosten gevoelig zagen stijgen. We zochten naar een oplossing waarbij alle orders (geautomatiseerd) samengebracht werden, en het logistiek proces efficiënter verliep.”

Vanas

Vanas

Vanas

Verticale liften met pigeonhole

Vanas ging samen met Smartphoto rond de tekentafel zitten en kwam met een unieke oplossing. De productie (tweede verdieping) werd via twee verticale liften in verbinding gebracht met de verpakking op het gelijksvloers. Er werden inbound ladeopeningen aan één zijde van de liften op hoogte geïnstalleerd, waardoor de productie de afgewerkte producten rechtstreeks in de lift kan steken. De producten gaan dan via de outbound ladeopeningen aan de andere zijde van de liften naar de benedenverdieping, waar ze via het pigeonhole systeem worden gesorteerd per order. Tot slot gaan ze door naar de verpakkingsafdeling. Deze werkwijze zorgt een maximaal aantal multipicks per lade.

Qua snelheid wordt er het maximale uit de liften gehaald. Via de inbound worden er moeiteloos per lift 500 items per uur verwerkt. Tijdens de piekperiodes stijgt dat getal tot wel 700 items per uur. De outbound verwerkt gelijktijdig gemiddeld 300 items per uur per lift. Dat zorg voor gemakkelijk 800 bewegingen per lift – uitzonderlijk voor een Modula-lift. Tijdens de piekperiodes zijn de liften 24/7 actief.

Naast de snelheidswinst merkt Smartphoto ook een verschil op vlak van productiviteit. Waar ze vroeger 20 werknemers moesten inzetten tijdens de piekperiode, wordt dat nu gereduceerd tot 8 werknemers. Bij een eerste analyse na ingebruiksname stelde Vanas de software en laserpointer op punt om de productiviteit en snelheid nog meer te optimaliseren.

Verpakkingsysteem

De laatste schakel in het logistieke proces is de inpakafdeling. Ook daar streefde Smartphoto naar een efficiënter proces. “We werken met verschillende verpakkingen, wat de situatie soms complex maakt. Onze operators moesten vaak erg veel wandelafstand afleggen. Daarnaast was het systeem niet ergonomisch.”

Vanas zorgde voor een compacte oplossing, waarbij drie conveyors op verschillende hoogtes boven elkaar werden geplaatst. De twee uiterste conveyors brengen lege dozen aan, en op de middelste conveyor wordt de gevulde doos doorgeschoven. De conveyors zijn verbonden met vier op maat gemaakte inpaktafels. “Hierdoor moeten onze operators amper wandelafstand afleggen. Alle handelingen kunnen plaatsvinden binnen armlengte. Het uitmeten zorgde voor het nodige maatwerk, maar Vanas ging hier helemaal in mee. Het is een project waarbij ergonomie en efficiëntie geoptimaliseerd werden.”

‘Alle handelingen kunnen plaatsvinden binnen armlengte’

Wat begon met de installatie van een ‘eenvoudige’ sorter, mondde uit tot het uittekenen van een uniek en efficiënt project waarbij Vanas een oplossing vond voor het logistiek probleem van Smartphoto. “Als ik Vanas kort moet omschrijven, dan is dat met de woorden “maatwerk” en “meedenken”. Telkens als we een voorstel voorlegden, dacht Vanas met ons mee. Ook als het onrealistisch was, waren ze hierin eerlijk tegen ons. Er is een culturele match tussen beide bedrijven, waarbij niet altijd voor de meest gemakkelijke weg wordt gekozen, maar wel voor de meest productieve – waarbij efficiëntie en productiviteit voorop staan. Vanas is onze logistieke partner waar we in de toekomst altijd op kunnen vertrouwen. We hadden verschillende vragen, en we hebben – aan het einde van de rit – exact gekregen wat we vroegen. Dankzij Vanas.”

Bekijk de video met mooie beelden van de samenwerking:

Dit artikel is gesponsord door Vanas Engineering