Sascha Van Droogenbroeck, E’Log Automation

Startup bedrijf met veel ervaring

Automatiseren met de beide benen op de grond

Halverwege vorig jaar richtten vier doorgewinterde mensen uit de material handling wereld E’Log Automation op, een onafhankelijke turnkey integrator van logistieke automatisering. De startup met mannen van naam en met meer dan een eeuw ervaring sloeg aan. Bijna een jaar na de start werkt een team van vijftien collega’s aan 72 projecten tegelijkertijd.

De orderintake voor dit jaar zal naar verwachting al 8,5 miljoen euro bedragen. Dat is niet slecht voor een bedrijf, dat nog maar net van start is gegaan en waarvan Marc Guns (voormalig ceo van Van Looy Group, coo van Egemin Group en Dematic), Patrick Hennebert (voorheen ceo van SSI Schäfer België) en Jan Vercammen (ex ceo van Egemin Group en Dematic) en Sacha Van Droogenbroeck (voorheen werkzaam ook bij SSI Schäfer en ceo van Dematic) de oprichters zijn. “De ervaring en het netwerk van de oprichters vormt absoluut een goede basis. Maar het succes van E’Log Automation is vooral te danken aan onze no-nonsens mentaliteit en ongekende flexibiliteit”, meent Van Droogenbroeck.
Lees meer op www.logistiek.nl

‘Niet gebonden aan merken of leveranciers. Dat maakt het verschil.’

Sacha Van Droogenbroeck

Het viertal had het idee dat er absoluut ruimte was voor een flexibele integrator, die met beide voeten op de grond vanuit een ‘keep it simple’ mindset logistieke projecten uitvoert. “Multinationals in supply chain automation hebben veelal processen die zijn ingericht op de implementatie van megaprojecten. De behoefte van kleine en middelgrote projecten wordt vaak niet beantwoord. Dat is een instapmarkt die nog in volle groei is”, aldus Van Droogenbroeck.

Subtiele verwijzing naar Egemin verleden

Over een mogelijke link naar de voormalige werkgevers van hemzelf en zijn medeoprichters – zo kan de naam E’Log worden geïnterpreteerd als een subtiele verwijzing naar Egemin – zegt Van Droogenbroeck: “We zijn een onafhankelijke integrator, net als Egemin was, maar we varen absoluut onze eigen koers, met ons eigen aanpak. De naam E’Log Automation staat voor ‘Excellence – want dat is wat we nastreven – in Logistics Automation’. Wel nemen we uiteraard positieve aspecten en ervaringen mee in onze bedrijfscultuur en in onze processen. Dat is zeker.”

Financiële zekerheid met Heylen Group

Van Droogenbroeck wist dat hij sterke en betrouwbare partners nodig had om, zeker naarmate de nieuwe onderneming zou groeien, de juiste koers te blijven varen. Maar enkel ervaring en een goed netwerk, zou niet volstaan. E’Log Automation zocht een partij die de financiële geloofwaardigheid zou vergroten. Die partij vond E’Log Automation in de Heylen Group. Van Droogenbroeck: “Zij waren voor mij een ideale partner, omdat ze tevreden waren met een minderheidsparticipatie van 30 procent en vanaf de start vertrouwen toonden in onze strategische visie. We voelden ons dan ook direct thuis binnen de Heylen Group.”

Focus op middelgrote projecten

Inmiddels is E’Log Automation gegroeid tot een organisatie met vijftien voltijdse medewerkers. “Een sterk en ervaren team, dat vanuit een onafhankelijke visie klanten bijstaat; van scratch tot een volledig conceptontwerp en de implementatie van het systeem”, aldus Van Droogenbroeck.

De focus van E’Log Automation lag vanaf de start vooral op kleine en middelgrote projecten, tussen 500.000 en 5 miljoen euro. Voornamelijk in de Benelux, maar al snel werden echter ook projecten van daarbuiten binnengehaald. Van Droogenbroeck: “Inmiddels hebben we 72 projecten in ons klantenbestand. Daar zitten ook projecten in Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk bij.”

Groeien naar een grotere organisatie

De onafhankelijke integrator bindt zich niet aan merken of leveranciers. “Nu niet en in de toekomst niet”, aldus Van Droogenbroeck. “Uiteraard is het ook niet de bedoeling om met duizenden partijen samen te werken, aangezien we onze projecten zelf onderhouden. Maar we worden zeker geen dealer van een of twee merken.”
De grote uitdaging zal zijn om ook in de toekomst de beloftes waar te blijven maken: “We moeten goed nadenken hoe we onze klanten dezelfde commitment en flexibiliteit kunnen bieden als er binnen nu en vijf jaar een team staat van 50 fte en een omzet wordt gedraaid van  25 miljoen euro. Dan is het cruciaal dat iedereen met eenzelfde mindset in een project stapt. Daar zijn we tot nu toe uitstekend in geslaagd.”