Inspiratie van…

Arthur Böhmer gaat recht op het doel af

Laat de bal het werk doen. Maak het niet moeilijker dan het is, ook niet in de logistiek.
Dat is wat Arthur Böhmer (54) zich keer op keer voorneemt. En dat is ook wat past in zijn functie als supply chain manager van discountretailer Wibra.
“Het moeilijkste is vaak om het eenvoudig te houden. We zijn geneigd om heel veel keuzes te willen maken; alle ballen te willen oppakken. Maar als het werkt, hou het dan simpel zodat iedereen het begrijpt.”

Tegenwoordig is Böhmer weer veel op het voetbalveld terug te vinden. Zijn kicksen heeft hij al een tijdje geleden aan de wilgen gehangen, inmiddels vindt hij z’n kick in het besturen van een voetbalclub en vooral het op handen zijnde integratieproces van een drietal clubs in de buurt. Maar ook als jeugdbegeleider staat hij langs de velden van zijn clubbie: CHRC in Heelsum-Renkum.

Sport is voor Böhmer een inspirerende aangelegenheid. Fysiek ongemak en andere (gezins)prioriteiten hielden hem een tijdlang bij het voetbalveld vandaan. Maar na enige tijd nam hij zijn zoontje en ook zijn dochter mee naar de sportclub, waar hij mooie herinneringen heeft. Kort daarna was hij jeugdleider, jeugdvoorzitter zelfs, en werd van lieverlee in het clubgebeuren gezogen, vooral omdat er een spannende fusie van clubs aan zit te komen. “Nu ben ik vooral aan het verbinden: de clubs waarvan de leden over hun schaduw moeten heenstappen. Maar ook met de gemeente, de KNVB en andere partijen. Je hebt echt geen idee wat er allemaal bij komt kijken.”

Trots op hybride automatiserings­concept

Zijn hele werkzame leven zit Böhmer in de logistiek. Op een kort uitstapje na. Zo’n drieënhalf jaar was hij algemeen directeur van Jumper De Diersuper, ook een discountbedrijf in dierbenodigdheden. Maar de eigenaar en hij botsten aan tegen een verschil van mening over te volgen koers. Böhmer trok zijn conclusie en keerde terug naar de oude liefde: de logistiek.
Bijna veertien jaar werkte hij voor Xenos, onderdeel van het Blokker imperium. In Waalwijk kwam onder zijn leiding een geautomatiseerd dc van de grond, dat veel belangstelling kreeg. “Daar kijk ik met veel trots op terug. Samen met de leveranciers van software en automatische opslagsystemen hebben we daar een hybride proces uitgedacht en ingevoerd, met automatische en handmatige componenten.”

‘De combinatie van techniek, processen en mensen – dat maakt het mooi’

 

In die periode ging hij op voor de verkiezing Logistiek Manager van het Jaar. Twee keer zelfs. Want hij wil graag inspireren en laten zien dat het vak logistiek veel te bieden heeft. “Voor mij is het de combinatie van techniek, processen en mensen; dat te laten werken zo goed mogelijk als één geheel vind ik supergaaf aan dit vak. Daarom wil ik dat ook graag uitdragen aan jonge mensen die wellicht voor logistiek willen kiezen. Dit is niet een complexe wereld van heel veel regels en procedures. Je kunt hier lekker aan de slag, gewoon doen.”

Logistieke beperkingen wegnemen

Bij Wibra kan Böhmer wat dat betreft zijn hart ophalen, omdat het bedrijf nu wordt gerund door een directie met veel retailervaring en volop heeft ingezet op groei. Alleen liepen die ambities aan tegen logistieke beperkingen. Sinds halverwege vorig jaar is Böhmer bezig daar wat aan te doen. Met soms simpele dingen als kiezen voor één ladingdrager naar de winkels, maar ook met een nieuw WMS. Ook hier de bal het werk laten doen, niet teveel tegelijk. Maar doelgericht de lijnen uitzetten. Zorgen dat het werkt.

  Lees hier alle verhalen in de serie Inspiratie van…