Is het magazijn een broedplaats voor corona?

Magazijnen zouden een broedplaats zijn voor coronabesmettingen. Dat bleek althans uit een onderzoek, in september 2021 uitgevoerd door workforce management specialist Protime, onder magazijnmedewerkers. Volgens experts blijkt dat wel mee te vallen. “Als dat zo zou zijn dan zou het één na het andere magazijn platliggen en dat is niet het geval”, verklaart Evofenedex. Wel brengt de coronacrisis uitdagingen met zich mee. Door de quarantaineregels, het daarbij aansluitende ziekteverzuim en het personeelstekort moeten soms alle zeilen worden bijgezet om de operaties draaiende te houden.

Covidmaatregelen warehouse

Dat magazijnen, volgens het onderzoek van Protime uit 2021, een broedplaats zijn voor coronabesmettingen herkent Evofenedex niet. “Als dat zo zou zijn dan zou het één na het andere magazijn platliggen en dat is niet het geval. Het komt onze magazijn bedrijfsadviseur ook totaal niet bekend voor”, aldus Ellen Timmer, woordvoerder Evofenedex.  “Wij zien juist dat werkgevers het vanaf begin af aan meteen goed hebben opgepakt, om hun logistieke operatie overeind te houden. Ze zullen ook wel moeten, anders ligt de hele operatie plat.”
Ook Steven Gudde, directeur Arbeidsmarkt bij Olympia, een arbeidsbemiddelaar met veel klanten in de logstieke sector, ziet dat opdrachtgevers waar zij mee samenwerken heel snel hun maatregelen hebben getroffen om hun medewerkers op de werkvloer maximaal te beschermen. “Het waren bij ons de eerste opdrachtgevers waar het thema van verplicht testen op de werkvloer op tafel kwam en waar harde afspraken zijn gemaakt over het handhaven van quarantaine verplichtingen”, aldus Gudde. “Werkplekken zijn aangepast, loop- en rijroutes, toiletten, kantines in combinatie met gespreide pauzes. De snelheid waarmee dit is opgepakt is groot en ook wel kenmerkend voor de sector.” 


Representatief onderzoek

Protime geeft aan dat er sinds de omikronvariant geen nieuw onderzoek is geweest. Ook kunnen ze geen details geven over het soort bedrijven waar het onderzoek is afgenomen. Lucas Polman, directeur Protime Nederland, is blij te horen dat de reacties in het veld anders zijn dan de conclusie van hun onderzoek:  “Iedereen heeft recht op een veilige werkplek. Dat is het allerbelangrijkst.”
“Wetende dat er meer dan honderdduizend mensen in de sector werken;  hoe representatief is een onderzoek onder tweehonderd man dan?, vraagt Timmer zich af. Polman verklaart dat de respondenten goed zijn gescreend en dat tweehonderd man genoeg is voor een representatief onderzoek. Duizend man is volgens Protime namelijk representatief voor heel werkend Nederland (9,4 miljoen mensen). Volgens Polman kwam deze algemene tendens onder werknemers naar voren in het onafhankelijk uitgevoerde onderzoek, in de logistieke sector. “De data laat zien dat een deel van de ondervraagde mensen zich, in elk geval destijds, zo voelden”, aldus Polman. “Maar het blijft een steekproef, waardoor er altijd ook andere meningen zijn.” 

In een magazijn is – meer dan gemiddeld – veel doorstroming

Een magazijn of logistiek centrum is volgens Gudde nu eenmaal een werkplek waar veel doorstroming van mensen is. “Dat is de aard van het werk. Werkgevers doen het maximale, tot en met het aanbieden van vaccineren op locatie, maar je kan de boel natuurlijk niet zo hermetisch afsluiten als je elders mogelijk wel zou kunnen. Als men dat zou doen, dan staat Nederland stil. De logistiek heeft er voor gezorgd dat de rest van Nederland veilig vanuit huis heeft kunnen doorwerken zonder zich zorgen te maken over boodschappen doen.” Daarmee is de logistiek volgens Gudde niet meer een broedplaats voor besmettingen dan andere bedrijven. Wel is het zo dat in de logistiek nog wel eens gewerkt wordt met flexmigranten. Die wonen en reizen vaak gezamenlijk. Dat maakt deze groepen volgens Gudde kwetsbaarder voor onderlinge besmettingen, die ze mogelijk meenemen naar de werkvloer.

Covidmaatregelen warehouse

Vraag om aanpassingsvermogen

Corona heeft veel van bedrijven gevraagd zegt Gudde: “Corona heeft de druk op logistieke bedrijven verdubbeld. Zowel het aantal vacatures als de vraag naar producten verdubbelde. Ook kwam er druk op de operatie door ziekteverzuim en door corona-maatregelen op de vloer. “Dat is wel heel veel”, aldus Gudde. “Dat vraagt om groot aanpassingsvermogen van deze bedrijven en dat was in het begin best zoeken. Maar dat gold voor veel meer bedrijven waarin thuis-werken geen optie is en er veel mensen op de productievloer naast elkaar werken. Daarmee zijn magazijnen niet anders dan andere werkomgevingen. Maar het was in het begin best lastig en op onderdelen, mede door wisselende regelgeving, voor veel mensen onduidelijk. Dat voedt het gevoel van onveiligheid met betrekking tot het coronavirus. Dat snap ik wel. Laten we echter wel scherp zijn dat een gevoel van onveiligheid niet hetzelfde is als onveilig zijn. Evengoed moeten we er natuurlijk wel aandacht voor hebben en ook het maximale doen om het gevoel weg te nemen.”

Krapte op de arbeidsmarkt door corona alleen maar erger

De vraag naar personeel is onverminderd groot. Het scheelt wel dat de quarantaine regels recent zijn aangepast en je, als je volledig gevaccineerd bent, niet meer in quarentaine hoeft na een risicocontact. “De nieuwe quarantaine regels schelen een slok op een borrel”, aldus Visser. “”Maar je moet de situatie nu met omikron wel goed in de gaten houden. De rek is er wel een beetje uit. Het is knap lastig om die reservebanken vol te houden, maar door alle zeilen bij te zetten lukt het ze. Maar makkelijk is het zeker niet.”
Ook Ruud Berendsen, woordvoerder van Randstad ziet dat: “Mensen hebben nu iets te kiezen. Bedrijven die hun arbeidsvoorwaarden, ontwikkelingsmogelijkheden en werksfeer op orde hebben zijn dan in het voordeel.”
De coronavarianten hebben volgens Berendsen geen invloed op het aantal vacatures, ‘dat verband is nu niet te leggen door ons’. “Wel zien we dat door de pandemie dat de schaarste die al ingezet was voor corona, in versnelling is geraakt”, aldus Berendsen. “Door de lockdown zien we dat bijvoorbeeld online shoppen een vlucht heeft genomen, wat weer invloed heeft op een snelle toename in vacatures in gerelateerde sectoren, zoals transport en logistiek.”

Als werknemers financieel of sociaal kwetsbaarder zijn, is hun afhankelijkheid van werk ‘extreem groot’. Daar moeten we volgens Gudde van Olympia de ogen niet voor sluiten. “Afhankelijk van de werkgever, de arbeidsrelatie, de privésituatie en het wel of niet aanwezig zijn van steunmaatregelen, kan het natuurlijk zo zijn dat medewerkers er voor kiezen om toch te gaan werken terwijl men besmetting vermoedt of door besmetting in de omgeving in quarantaine zou moeten. Daarmee vormen zij onbedoeld, en ongewenst, een risico voor de werkomgeving. Zeker wanneer de afhankelijkheid van werk of werkgever ongezond groot is, ligt hier natuurlijk wel een risico op de loer. Binnen de logistiek is dit, gegeven de aard van de branche, mogelijk wel een groter risico dan in andere sectoren.”

“Bedrijven kijken nu anders naar werving. Dit is wellicht een van de mooiste bijvangsten van deze tijd”

Steven Gudde, Olympia

Andere doelgroepen aantrekken voor werken in het magazijn

De groei van de logistieke sector is vrijwel volledig opgevangen door flexarbeid. Daarmee is de vast-flex verhouding op sommige plekken in de logistiek wel veranderd concludeert Gudde. “Dit laat direct de kracht zien van flexarbeid in Nederland. Op een andere wijze was deze noodzakelijke opschaling immers nooit gelukt.” De extreme krapte op de arbeidsmarkt is een gegeven in Nederland en het zal de komende jaren alleen maar toenemen. “Vooral als wij ons werfgedrag niet veranderen. Dit is wellicht een van de mooiste bijvangsten van deze tijd in combinatie met krapte. Er wordt geleidelijk op andere manieren naar werving gekeken. Er wordt naar andere doelgroepen gekeken die voorheen geen kans kregen, zoals laaggeletterden of mensen met een beperking. Werven op basis van skills en niet een cv is helemaal niet meer zo raar.” Olympia is partner van TNO in een project voor Skill-matching in de logistiek. “Wij werken inmiddels op een aantal plaatsen volgens Open Hiring. Dat wil zeggen dat iedereen die bereid en beschikbaar is, wordt aangenomen. Als je wilt en kunt werken, dan ben je welkom. Het is een manier om sommige groepen op de arbeidsmarkt te verwelkomen. Ook in de logistiek. En met hele goede resultaten. Deze arbeidsmarkt dwingt ons na te denken en geeft nieuwe kansen aan mensen die tot voor kort nog zonder perspectief aan de kant stonden. Wij hebben afgelopen jaar bijna drieduizend mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk geholpen. En veel daarvan in de logistiek. Dat komt door de arbeidsmarkt, de groeiende bereidheid anders te denken, maar ook een beetje door corona.”