FedEx en de Flying Forklifts 

In een vrij nieuwe freight hub in Venlo maakt FedEx gebruik van ‘flying forklifts’. Het is de eerste hub in Europa waar FedEx deze speciale heftrucks inzet. Maar wat zijn deze ‘vliegende heftrucks’ en wat leveren ze het bedrijf op? Senior Manager Operations Anouk Broen en Manager Operations Marcel Timmerman vertellen erover voor de camera van Logistiek.nl.

Waarom FedEx in Venlo ‘flying fork lifts’ gebruikt 

Uniek voor FedEx in Europa is het gebruik van ‘flying forklifts’. “Die noemen we zo omdat het voor de chauffeurs voelt alsof ze over de weg vliegen”, verklaart Anouk Broen, Senior Manager Operations bij het bedrijf. De officiële term is de Check-Weigh-Cube in Motion, aldus Manager Operations Marcel Timmerman, verantwoordelijk voor de hub in Venlo.

De Check-Weigh-Cube in Motion lijkt sterk op een reguliere heftruck. Uniek is dat de weegschaal in de vorken zit, waardoor het gewicht van een pallet direct duidelijk is. Dit bespaart handelingen voor heftruckchauffeurs: ze hoeven immers de pallet niet meer op een weegschaal te plaatsen, de pallet weer op te pakken om daarna pas weer hun weg te vervolgen naar de laadbestemming. Met een snelheid van 3 tot 5 kilometer per uur rijdt de chauffeur simpelweg door de meetstraat. Hier leggen camera’s vast wat de afmetingen van de pallet zijn. Vervolgens ziet de chauffeur op zijn schermpje naar welke dock hij moet rijden.

“Bij FedEx kijken we altijd naar mogelijkheden om onze operatie slimmer en efficiënter te maken”, zegt Broen. De Check-Weigh-Cube levert FedEx 20 procent tijdwinst op ten opzichte van de eerdere methode, in de freight hub is minder ruimte nodig om het werk uit te voeren en de kans op schade is kleiner, aldus Broen.


Andere voorbeelden van slimme heftrucks 

De Check-Weigh-Cube in Motion en meetsystemen die FedEx in Venlo gebruikt zijn van AKL-Tec. De weeginstallatie op de lepels is van Ravas. Hoewel de zelfwegende vorkheftruck wellicht voor de Europese tak van FedEx bijzonder is, nieuw is het principe niet.  Al in diverse warehouses is gekeken naar mogelijkheden om het werk van heftruckchauffeurs te vereenvoudigen en efficiënter te maken. Bijvoorbeeld door automatisering, sensoren en telematica. 

Veel van die toevoegingen levert vooral inzicht op voor de vlootbeheerder, zo zet Leanlogistics.nu uiteen. Met (real-time) data van de ‘slimme heftrucks’ – bijvoorbeeld over schokken, gebruik en inzet – kan het bedrijf de productiviteit verhogen, de veiligheid vergroten en onderaan de streep de operationele kosten verlagen. 

De verwachting is dat heftrucks de komende jaren steeds vaker ‘connected’ zijn, ook met andere apparaten in het warehouse. Hoe meer machines verbonden zijn, hoe meer data zonder tussenkomst van een mens uitgewisseld kan worden. De opkomst van artificial intelligence, internet of things en machine learning leidt uiteindelijk tot een groeiend aantal semi- of volautomatische systemen als AGV’s die softwarematig door de WMS-systemen worden aangestuurd, aldus de auteur van de Leanlogistics-blog.

AGV’s rijden inderdaad steeds vaker rond in magazijnen en distributiecentra. Maar er zijn ook nog altijd veel bedrijven die bewust kiezen voor een net iets betere versie van de reguliere heftruck. De iFork van Ravas is inderdaad een bekend voorbeeld. Deze weegvork is een weegsysteem voor vorkheftrucks, bedoeld voor crossdocking, het wegen van inkomende en uitgaande goederen en het veilig laden en lossen van containers.

Een zelfde oplossing is verkrijgbaar bij Cascade. Ook met deze weegoplossing wordt het product gewogen terwijl deze wordt verplaatst. Bovendien is het mogelijk een totaalgewicht van meerdere pallets te verkrijgen en het aantal individuele pakketten te laten tellen. Cascade heeft daarnaast vorken met camera’s en sensoren om schade te voorkomen en een automatische vorkversteller.

Uitschuifbare vorken, multi-palletvorken, vorkverstellers en onder meer klemmen om papier of hooi te verplaatsen zijn verder verkrijgbaar bij Webo. En dan zijn er vast nog vele aanbieders van slimme heftruckoplossingen niet benoemd. 

Interessanter is natuurlijk de toepassing van dergelijke oplossingen. Zo heeft Jan de Rijk ervoor gekozen om de heftruckvloot te vernieuwen voor meer inzicht. Lees op Logistiek.nl waarom het bedrijf gekozen heeft voor Still (inclusief video): Jan de Rijk Logistics vernieuwt complete heftruckvloot


Over FedEx in Venlo 

In Venlo staat de eerste freight hub van FedEx in Europa. In principe worden hier alleen pallets verwerkt, geen parcels. Het overslagpunt van zo’n 11.500 vierkante meter, waarvan 5.000 vierkante meter aan magazijnruimte, telt 44 laaddeuren en twaalf losdeuren. Na sortering in Venlo verplaatsen de b2b-zendingen zich naar 42 locaties in Europa.

Venlo wordt gezien als testlocatie, en naast de ‘flying forklift’ werkt FedEx hier ook met speciale trailers. In de trailers is het mogelijk om een extra etage te creëren. Dit is bedoeld voor vrachten waar normaal gesproken veel lucht vervoerd wordt: niet-stapelbare pallets of parcels kunnen door de extra laag toch boven elkaar worden geplaatst. Timmerman: “Als het bijvoorbeeld gaat over televisieschermen, dan krijgen we tien tot twaalf trailers per dag binnen. Dankzij onze dubbeldekkers gaan er vijf à zes trailers uit. Zo dragen we bij aan een verminderde uitstoot.”

Op Logistiek.nl/fedex-venlo vindt u een uitgebreid artikel over deze hub en de Europese plannen van FedEx.