Kuehne en DHL, de grootmachten in 3PL

Na jaren aan de mondiale top te hebben gestaan, is DHL Supply Chain & Global Forwarding dit jaar onttroond als grootste logistiek dienstverlener wereldwijd. Kuehne + Nagel is sinds de overname van de Aziatische freight forwarder Apex nu de grootste 3PL’er volgens Amstrong & Associates. In Nederland moet het Zwitserse bedrijf nog wel flink aan de bak om die eerste positie over te nemen van de Duitsers.

Kuehne + Nagel heeft in 2021 wereldwijd een omzet gedraaid van boven de 40,8 miljard dollar. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van onderzoeksbureau Armstrong & Associates. DHL Supply Chain & Global Forwarding is blijven steken op 37,7 miljard dollar. DSV neemt in de globale ranglijst de derde plek in (28,9 miljard dollar).

DHL Supply Chain & Global Forwarding is wel weer de nummer-1 in Nederland, in de Top 100 Logistiek Dienstverleners. Afgelopen voorjaar heroverde het bedrijf die eerste positie ten koste van DSV. Van de top-10 logistiek dienstverleners wereldwijd komen vijf bedrijven ook in de Nederlandse top-10 voor. 

  Positie wereldwijd* Positie in Nederland**
Kuehne + Nagel 1 5
DHL Supply Chain & Global Forwarding 2 1
DSV 3 2
DB Schenker 4 7
C.H. Robinson 5 * niet deelgenomen
Sinotrans     6 * geen notering
Nippon Express 7 * niet deelgenomen
Expeditors 8 * geen notering
UPS Supply Chain Solutions 9 26
Ceva Logistics 10 3

* Armstrong & Associates, 2021 ** Top 100 Logistieke Dienstverleners, 2022

Van de hoog genoteerde logistiek dienstverleners in de Nederlandse top-100 staat GXO (4) wereldwijd op plek 18. PostNL (6), Vos Logistics (8), Rhenus (9) en ID Logistics (10) komen niet voor in de mondiale top-50.

De top-100 in Nederland komt niet alleen tot stand door te kijken naar grootte en omzetcijfers, maar ook naar innovatiekracht op diverse thema’s. Kuehne + Nagel Overland/Contract Logistics staat met een indexscore van 59,73 op de vijfde plek. Om DHL op deze ranglijst in te halen, moet de score nog flink omhoog. DHL scoort namelijk 84,50. Wat opvalt is dat Kuehne + Nagel vooral lager wordt beoordeeld op het gebied van innovaties. DHL haalt het maximum aantal sterren op duurzaam transport, innovatie in arbeid en scholing, smart warehousing, het gebruik van digitale platforms en ketenregie. Ook zijn er vier sterren voor duurzame warehousing. Kuehne + Nagel daarentegen scoort op geen enkel innovatiethema vijf sterren. Het beste wordt het bedrijf beoordeeld (4 sterren) op duurzame warehousing, smart warehousing en ketenregie. Voor digitalisering heeft de jury Kuehne + Nagel drie sterren toebedeeld en voor arbeid en scholing en duurzaam transport heeft het bedrijf slechts twee sterren behaald.

Kuehne Nagel

Logistiek dienstverlener Kuehne + Nagel zet wereldwijd het meeste om

Armstrong & Associates brengt al jaren ranglijsten uit van grootste logistiek dienstverleners. De ranking is gebaseerd op wereldwijde omzet van de bedrijven. Hoe hoger dat getal, hoe hoger de positie. Het gaat om omzet in de 3PL-segmenten DTM (domestic transport management), ITM (international transport management), DCC (dedicated contract carriage) en VAWD (value added warehousing and distribution). De omzetcijfers, ofwel aangedragen door de bedrijven zelf ofwel geschat door Armstrong & Associates, wordt door de consultants geconverteerd naar US Dollars volgens de op dat moment geldende wisselkoers.

Kuehne + Nagel heeft in 2021 wereldwijd een omzet gedraaid van boven de 40,8 miljard dollar, aldus het onderzoeksbureau. DHL Supply Chain & Global Forwarding is blijven steken op 37,7 miljard dollar en neemt daarmee de tweede positie in.

DHL

DHL Supply Chain & Global Forwarding scoort in Nederland het best

De Top 100 Logistieke Dienstverleners is samengesteld op basis van een indexscore. Naast omzet, vaste werknemers en vierkante meters warehousing zijn er zes innovatiethema’s gedefinieerd. De logistiek dienstverleners vullen in een enquête in wat zij doen op dit gebied, waarna een onafhankelijke jury er een score aan hangt. Voor deze top-100 ligt de focus op bedrijven in de contract- en distributielogistiek, die de goederen op- en overslaan en mogelijk bewerken in een warehouse. Bij sommige grotere bedrijven, waaronder DHL en Kuehne + Nagel, zijn alleen de bedrijfsonderdelen meegeteld die zich richten op deze activiteiten, om de prestaties optimaal met die van andere logistiek dienstverleners te kunnen vergelijken.

DHL heeft in 2022 een totaalscore van 84,50. Met 59,73 staat Kuehne + Nagel op de vijfde positie.