Inspiratie van…

Nicolien Hendrickx creëert ruimte voor zichzelf

Net als vroeger rijdt Nicolien Hendrickx (39) – programmamanager Vijfsterren Logistiek en LCB – weer met haar paard langs het Wilhelminakanaal in de omgeving van Nuenen; daar waar ze groot is geworden als paardenmeisje. Vlak voor kerst keerde ze definitief terug na een lange tijd in Haarlem te hebben gewoond. Ze was de drukte en de ‘ratrace’ in de Randstad zat. “Bovendien speelt al mijn werk zich af onder de grote rivieren.” Met de verhuizing is Nicolien nagenoeg een nieuw leven begonnen.

Foto: Bart Nijs

Ooit wilde ze dieren helpen, als dierenarts. Nu helpt ze bedrijven, als bedrijvendokter. Haar passie, naast paarden, is strategie en coaching. “Mensen en kennis bij elkaar brengen, daarin zit voor mij de voldoening in mijn werk. Ik heb daar nu alle ruimte voor; in mijn hoofd en hier om me heen in  de streek die ik goed ken ende vrije natuur in kan gaan. Dat is heel rustgevend en inspirerend. Iedereen heeft een bepaalde drijfveer in zijn of haar werk. Wat is die van mij? Daar heb ik best een tijd over nagedacht.” 

Logistiek was niet een heel bewuste keuze van Nicolien, na de HTS technische bedrijfskunde in Eindhoven. Maar in productiebedrijven zag ze al snel het belang van op tijd leveren en het werken met MRP en data. Via Capgemini kwam ze - vijftien jaar geleden alweer - terecht bij de Commissie Van Laarhoven, waar ze veel werk voor verrichtte; de commissie die in opdracht van de overheid schwung wist te geven aan de innovatiekracht van de sector transport en logistiek. “Heel gaaf om daar bij betrokken te zijn, met grote organisaties als Schiphol, ECT, de Bloemenveiling. Je kon mij niet blijer maken in die tijd.”

‘Ik zeg dingen redelijk recht voor de raap’

Na een periode bij TNO besloot ze voor zichzelf te beginnen en meer bezig te zijn met het mkb. “Voor mij is het verbinden van mensen en ondernemingen supergaaf. Ik zeg dingen redelijk recht voor de raap en spiegel graag. Wat is je doel als je gaat veranderen? Ik zie heel veel probleemoplossend vermogen, maar misschien zijn er al oplossingen, die je zo kunt toepassen. Belangrijkste tip? Stel de hulpvraag, dat maakt zoveel los in een bedrijf, je komt in een andere energielaag terecht. En kijk vooral naar het talent dat al in de onderneming aanwezig is.”

Waarom is de logistiek leuk? “Ik pas daar goed in. Je komt veel mensen tegen, die zonder gelul dingen aanpakken. Hardwerkende professionals. Dat ben ik ook; altijd al, ook al was het vroeger vaak vanuit onzekerheid. Een paar keer ben ik flink overspannen geweest. Als kind nam ik al veel zorgtaken op me, omdat het nodig was. Dat maakt je snel volwassen. Nu heb ik meer innerlijke rust, en kan ik vanuit vertrouwen in mijzelf handelen en met deze gave sector aan de slag zijn met veranderingen. Hier in deze omgeving, waar ik het gevoel heb dat ik voortdurend op vakantie ben, kan dat. Ik ben ruim vier jaar single en ben hier alleen gaan wonen. Maar ik ga zeker geen teruggetrokken bestaan leiden. Misschien begin ik wel een B&B op deze plek, waar ik ruimte heb gecreëerd voor mezelf en dat ook zou willen doen voor en met anderen. Zeker in mijn werk.”