De toekomst is niet hard maar soft
Als er een trend is die in 2023 boven alle andere trends zal uitsteken, dan is dat de inzet van software in elektrische ecosystemen. Schaalbaarheid is namelijk software-gedreven. De toekomst gaat dan ook niet over laadpalen en batterijen, maar over de vraag of de software jou een technisch platform biedt dat kan meegroeien met je toekomstige behoeftes.
Zo wil je absoluut voorkomen dat je elektrische smart grid toch niet groot genoeg blijkt en je miljoenen moet uittrekken voor een grid-uitbreiding. Dit ondervang je door je oplaadcycli goed te plannen - en dat vergt data. Met inzichten uit deze data bepaal je vervolgens hoe je laadt, wanneer en met welke snelheid en weet je zeker dat de voertuigen de dag doorkomen. Maar de kennis reikt verder: je optimaliseert routes, per jaargetijde kun je het energieverbruik verminderen en betere feedback geven aan chauffeurs. Hiermee kom je in een economisch model terecht dat software-gedreven is en het opladen van je voertuig onderdeel maakt van de business.
En zo is je hardware dus in feite ondergeschikt aan je software. Dat heeft ook te maken door de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van hardware. Productinnovaties gaan zo snel dat standaardisatie deze niet kan bijbenen. Maar om toch al toegang te hebben tot de nieuwste technologieën, is verticale integratie nodig. Zo is software overal in verweven.
Begin nu, maar plan terug
De logistieke sector staat op het punt van evolueren, aangedreven door regelgeving. Doordat er per 2035 geen nieuwe emissie voertuigen meer verkocht mogen worden, zal de vraag voor elektrische alternatieven vanaf 2030 gaan pieken. Als bedrijf wacht je dit beter niet af, maar maakt een lineaire overstap. Het beste advies aan bedrijven binnen de logistieke sector is dan ook: begin nu, maar plan terug. Oftewel: vraag jezelf af waar je over vijf jaar staat en wat je dan nodig hebt. Hoeveel procent van je voertuigen rijdt dan CO2-neutraal? 5 procent? 30 procent? Meer dan de helft?
De mogelijkheden zijn er. Hoe meer ervaring je nu opdoet, hoe beter de keuzes die je maakt. Door terug te plannen, weerhoud je jezelf ervan te investeren in een infrastructuur die niet schaalbaar blijkt. En je zult zien: de meeste problemen die je ervaart zul je oplossen met software. Zo bepaalt de keuze die je vandaag maakt of je straks een vliegende start hebt - of opnieuw moet beginnen.