Inspiratie van...

Rutger Thielen: ‘Hard zijn voor elkaar maar wel met respect’

Twintig jaar gooide Rutger Thielen de beuk erin als rugbyer, twintig jaar deed hij hetzelfde als logistiek manager bij zowel verladers als vervoerders. Nu is hij fulltime hbo-docent logistiek aan de Buas in Breda. Maar een flinke scrum gaat hij nog altijd niet uit de weg.

Alles willen geven, samenwerken als team met oog voor het individu. Vanaf zijn twaalfde was Rutger Thielen (47) een paar keer per week terug te vinden op het rugbyveld. Nu komt hij er nog regelmatig om zijn zoon, degene die op de foto hoog wordt opgetild, aan te moedigen. Zelf had hij weinig aanmoediging nodig om er volledig voor te gaan in de tijd, waarin hij op het hoogste niveau in de rugbysport actief was. “Dat is wat ik mooi vind aan deze sport. Hard zijn voor elkaar en de tegenstander, maar wel met respect. In het werk zoek ik ook wel de frictie op.  De knuppel in het hoenderhok als het moet. Altijd vanuit de beste intenties.”

LEES OOK DE ANDERE AFLEVERINGEN IN DE SERIE INSPIRATIE VAN...

IJsbad als spiegel – zit er ergens stress?

Andere uitdagingen zijn inmiddels op zijn pad gekomen, want bont en blauw thuiskomen en daar nog dagenlang last van hebben, heeft hij afgeleerd. De gravelbike is nu zijn uitlaatklep, ook daarin moet hij zichzelf weleens afremmen. Daarnaast geeft hij workshops over de Wim Hof methode. IJsbaden inderdaad. Maar volgens Thielen is dat maar een klein, zij het wel intensief aspect. “Ik heb inmiddels een paar duizend mensen begeleid. Het gaat vooral om de mindset en ademhaling. Zelf ga ik ook twee of drie keer per week het koude water in. Ik voel meteen of er stress zit in het lijf. Zo’n ijsbad is eigenlijk een spiegel. Al die energiebedrijfjes in het lichaam gaan meteen aan de slag.”

Directeursrol bij DB Schenker, overstap naar verlader

Thielen rolde als vanzelf de logistiek in. Zijn ouders hadden een klein transportbedrijf. Hij zag in de vakanties de mooie en minder mooie plekken in Europa. Na het vwo was de Vervoersacademie (Fontys) in Venlo een logische keuze. Jarenlang deed hij de administratie van het familiebedrijf, nadat zijn moeder vroeg was overleden. Maar een toekomst als transportondernemer zag hij toch niet zitten.
Na zijn opleiding ging hij aan de slag bij Primarkt (nu Albert Heijn), met magazijnverbeterprojecten. Interessanter dan transporten inplannen en uitvoeren. Maar na diverse jobs links en rechts – vaak ook tegelijkertijd – kwam Thielen in 2008 in dienst bij DB Schenker, hij zou er bijna tien jaar blijven. “Net verkocht inderdaad aan DSV. In mijn tijd wilde DB eigenlijk al af van logistieke dienstverlening. Ik hoop dat ze bij DSV zuinig zijn op dit bedrijf. Daar zijn heel veel mooie dingen ontstaan.” Zelf belandde hij na verloop van tijd in de rol van directeur Logistics Support en maakte vervolgens de overstap naar Hyva, een belangrijke klant van Schenker. Vier jaar lang zette hij de supply chain organisatie op.

‘Doen wat je hart je ingeeft – dan komt het altijd goed’

 

Als kennisoverdrager te snel weer vertrokken

Maar uiteindelijk kroop het bloed waar het niet gaan kan. Voorheen had Thielen de lokroep van het onderwijs al gehoord en deels gehoor aan gegeven met gastcolleges en projecten. In 2021 was het zover en hij zegde hij zijn baan voor één dag in de week op. “Maar ik was teveel een kennisoverdrager, iemand die even langs kwam en ook weer verdween. Na een weekje intensief optrekken met eerstejaars studenten wist ik dat ik de definitieve overstap wilde maken. Financieel was dat een flinke aderlating. Maar er kwam heel veel voor terug. Ik heb gedaan wat mijn hart me ingaf. Dan komt het altijd goed.”

Oppakken waar de samenleving mee bezig is

Thielen wil er nu alles aan doen om het contact met de ‘echte’ wereld vast te houden. Geen les geven op basis van opgedane kennis in een ver verleden. “Daar hebben die gasten van nu niet zoveel aan.”
Ook in het onderwijs jeuken zijn vingers om er flink de bezem door te halen. “Niet een diploma uitreiken aan mensen die vier jaar lang een gestructureerd programma hebben gevolgd, maar aftoetsen op een moment dat studenten er klaar voor zijn. Ze moeten het liefst ook onder begeleiding gewoon een dag in de week aan het werk kunnen in een logistieke omgeving.”
“En als je kijkt naar bijvoorbeeld de toepassing van AI en CSRD, dan willen we dat we duurzaamheid en digitalisering niet als een apart vak wordt gegeven, maar in alle vakgebieden is verweven. Onderwijs bieden door aan de slag te gaan met de uitdagingen in de samenleving, zonder dat we het antwoord daarop al hebben. In plaats van vijf studiepunten toekennen voor klimaat.”
Het ziet er niet naar uit dat Thielen zijn laatste scrum in het logistiek onderwijs al heeft gezet.