Wie past deze ‘logistieke’ jas?

Dit voorjaar ontving het KPU bedrijf op de militaire basis in Soesterberg een geselecteerde groep logistiek dienstverleners. Ze kregen een indrukwekkende rondleiding en vervolgens de vraag welk deel van de activiteiten ze zouden kunnen overnemen. Dat uitbestedingsproces is nog volop gaande; gemakkelijk zal het niet zijn gezien de bijzondere taken.

Lees alles over dit bijzondere bedrijf op www.logistiek.nl

Het uniek logistiek proces van het KPU bedrijf – KPU staat voor Kleding en Persoonsgebonden Uitrusting – is toe aan verandering. Projectmanager Philine den Bak kwam vijf jaar geleden over van FrieslandCampina als supply chain professional naar Defensie. Hier draait onder haar leiding nu het project HORREA. Dat begon met vragen over de huidige huisvesting of die wel toereikend was, of er wellicht nieuwbouw zou moeten komen, of het miniload systeem van Vanderlande (ruim twintig jaar oud inmiddels) aan vervanging toe was. Allemaal vragen die gericht zijn op het verbeteren van de leverperformance. Defensie – dus ook het KPU bedrijf – krijgt steeds meer taken toebedeeld en mag dientengevolge weer investeren.

KPU Bedrijf Soesterberg
KPU Bedrijf Soesterberg
KPU Bedrijf Soesterberg

Zevenhonderd militairen op Prinsjesdag in vol ornaat

Uiteindelijk stelde Den Bak met haar team meer zaken ter discussie. Dit voorjaar ontving Defensie een geselecteerd aantal logistiek dienstverleners, die mochten komen toelichten of en hoe zij in staat zijn om een deel van de werkzaamheden over te nemen. De beslissing daarover valt later dit jaar. Vast staat al wel dat het om een beperkt deel van de werkzaamheden zal gaan. Het geconditioneerde magazijn waar de met goud behangen ceremoniële tenues op voorraad liggen, blijft bijvoorbeeld in beheer van het KPU bedrijf zelf. Veel te specialistisch, daar kan geen enkele logistiek dienstverlener synergievoordelen mee behalen. Jaarlijks is in Soesterberg de derde dinsdag in september (Prinsjesdag met zijn pracht en praal) een uitdagend hoogtepunt met 700 militairen, die in vol ornaat voor de dag moeten komen.

KPU Bedrijf Soesterberg

Met gemiddeld zestig kledingstukken naar de kazerne

Grote projecten om kledingsets samen te stellen en uit te geven, zoals bijvoorbeeld bij buitenlandse missies en voor hulp aan Oekraïne, zetten grote druk op het gangbare deel van het logistieke proces. Dat bestaat enerzijds uit het kleden van aangeworven militairen die in opleiding gaan en mensen die een aanvulling krijgen vanwege een uitzending. Dat zijn gemiddeld zo’n honderd personen per dag, die met pakweg zestig kledingstukken naar hun kazerne terugkeren. Anderzijds is de organisatie druk met het aanvullen en vervangen van kledingstukken voor medewerkers met een langere staat van dienst. Dat laatste is vergelijkbaar met een e-fulfilmenttraject. Het aantal orders loopt nu snel op tot gemiddeld 1.500 per dag met een ordergrootte van 1,6 stuks.

KPU Bedrijf Soesterberg
KPU Bedrijf Soesterberg

Vernieuwingen binnen Defensie verlopen uitzonderlijk traag

Mensen die online bestellen moeten vaak lang wachten op hun pakketje. Den Bak: “Dat heeft te maken met diverse overslag- en voorraadpunten die we binnen Defensie hanteren op regionaal niveau, in kazernes, voordat het pakketje bij de betreffende persoon op zijn of haar werkplek aankomt. Tot nu toe accepteert iedereen het dat vernieuwingen binnen Defensie traag verlopen. Maar de tijdgeest is anders dan in het verleden. We zullen flexibeler moeten zijn in het kleden van onze mensen.”
“De besluitvorming verloopt hier nu eenmaal anders”, heeft Den Bak inmiddels ervaren. “Gezien de financiële randvoorwaarden moeten we het plan in stappen geaccordeerd zien te krijgen. Want als je de goedkeuring niet hebt, kun je niet verder. Vandaar die marktconsultatie die we hebben gedaan om te kunnen beslissen welk deel we eventueel nieuw moeten opbouwen en wat elders kan worden gedaan.”