ADVERTENTIE

WMS of ERP?

6 vragen waarmee je rekening moet houden

Veel bedrijven lopen in hun warehouse vroeg of laat tegen de logistieke grenzen van het ERP-systeem aan. Bijvoorbeeld door gewijzigde orderprofielen, groeiende e-commerce, kortere leadtimes, meer volume of te weinig picklocaties voor het groeiende assortiment. De oplossing? Een uitgebreider ERP-systeem met voorraadmodule of overgaan op een warehousemanagementsysteem (WMS).

Zowel een ERP-systeem als een WMS vormen een belangrijke schakel in supply chain management en helpen organisaties hun voorraad zo goed mogelijk te beheren. Er zitten echter nogal wat verschillen tussen een ERP-voorraadmodule en een WMS. En niet iedere warehouseoperatie vereist een gedetailleerde aansturing van de processen. Hoe bepaal je wat voor jou de beste optie is?
In dit gedeelte gaan we in op de zes vragen die relevant zijn voor bedrijven die een keuze moeten maken tussen ERP software met voorraadmodule en een dedicated WMS-systeem.

1. Kan e-commerce worden geoptimaliseerd in mijn warehouse?
E-commerce is door de pandemie enorm toegenomen: bij food/ near food is het groeipercentage ruim 50 procent in 2020. Bij Doe het zelf, tuin en home & living zijn de stijgingspercentages zelfs boven de 100 procent. Veel bedrijven die voor COVID-19 nog niet over online verkopen dachten, zijn in korte tijd overgegaan op internetverkopen.
Weborders zijn in de non-food branche vaak orders met slechts enkele regels. Bij sommige bedrijven zijn de orders met n regel en slechts   n stuks zelfs de meerderheid. Omdat orderprofielen van e-commerce duidelijk verschillen van orderprofielen van een B2B-omgeving met veel orderregels en meerdere stuks per regel, vragen e-commerce-orders om een andere logistieke afhandeling in het warehouse om deze efficiënt te kunnen verwerken.

Bij een klein tot middelgroot warehouse kun je multiple line orders direct in de juiste klantendoos verzamelen. Wordt hierbij voor meerdere klanten tegelijk verzameld, dan resulteert dit in een hogere pickdichtheid en dus een betere pickperformance. In veel warehouses is het een voordeel om eenregelige orders met één stuks als één grote batch te verzamelen, waarbij meer efficiency wordt behaald door de betere pickdichtheid. Bij non-food is het aantal eenregelige orders vaak 50 procent van het orderbestand.
Een ander vraagstuk dat speelt bij e-commerce gaat over de verschillende verpakkingsvormen en de opslag hiervan. Een webklant vraagt meestal een consumenteneenheid, terwijl in B2B er meer vraag is naar omdozen of zelfs hele pallets. Als je in een warehouse beide goederenstromen afhandelt, is het de vraag of je opengemaakte dozen op een grote picklocatie wilt hebben. Omdat dit kan leiden tot fouten bij het orderverzamelen en wellicht tot breuk bij fragiele producten, is het vaak interessant om voor alle of een gedeelte van de producten een aparte zone voor stuks-picking te organiseren.
Het is hierbij natuurlijk een voorwaarde dat jouw applicatie zo’n situatie ondersteunt, of het nu een voorraadmodule van een ERP is of een dedicated WMS.
Bij alle bovenstaande onderwerpen kun je je afvragen of het bijdraagt aan de verbetering van de efficiency om daarmee de logistieke kosten te verminderen.

Meer weten?

In het whitepaper: “WMS of ERP?” gaan we verder in op de zes vragen die bedrijven moeten beantwoorden om de juiste keuze te maken. Hoewel niet alle vragen relevant zijn voor jouw (toekomstige) situatie, kun je toch bij iedere vraag afwegen welk type logistieke applicatie nodig is om aan de eisen van jouw bedrijf, klanten en leveranciers te voldoen. Ontdek hier het whitepaper!