Nieuwe strategieën en tactieken voor logistiek

Leidinggevenden in logistiek hebben nu meer dan ooit een grotere stem in zakelijke beslissingen aangezien het succes van een  onderneming nauw verbonden is met de prestaties van de toeleveringsketen. Descartes beschreef 9 logistieke thema’s die van belang zijn om als organisatie niet alleen te overleven, maar juist succesvol te zijn. 

geoploitiek

1. Geopolitiek conflict 

Sancties vergroten de impact op de toeleveringsketen. Handel met
individuen en bedrijven én landen kunnen worden verboden. Blijf op de hoogte van deze regels en verboden door lijsten van instanties te raadplegen.

Transportcrisis

2. Wereldwijde transportcrisis 

Na de pandemie moeten logistieke strategieën en risico's voor de supply chain opnieuw worden geëvalueerd.

Capaciteit delen

3. Capaciteit delen 

Samenwerking is essentieel om transportcapaciteit inzichtelijk te maken en efficiëntie mogelijk te maken die nooit kan bestaan bij individuele toeleveringsketens. 

4. Grondstoffentekort 

Succesvolle bedrijven weten dat ze meer moeten doen met minder middelen.
Dit betekent het automatiseren van handmatige processen en het optimaliseren van bestaande resources met de best presterende technologie. 

5. Voorraadschaarste 

Het is van cruciaal belang voor fabrikanten, retailers en distributeurs en hun logistieke partners om beter zicht te krijgen op de voorraad. Pas dan is het mogelijk om betere beslissingen te nemen over hoe deze in te zetten om de inkomsten te maximaliseren en de kosten te minimaliseren. 

Kosten

6. Oplopende kosten 

Bedrijven zoeken naar manieren om de impact van stijgende logistieke kosten en inflatie te verminderen door efficiënter gebruik te maken van de middelen die ze hebben, activiteiten die geen waarde toevoegen te elimineren en verbetering van klantenservice

Customer experience

7. Customer experience 

Klanten verwachten een digitale on-demand ervaring met diverse service-opties en continue communicatie. De bedrijven die kunnen leveren wat klanten verwachten, zijn succesvoller.

Duurzaamheid

8. Duurzaamheid 

Het wordt tijd dat verbeteringsprogramma's binnen de supply chain de waardering krijgen dat ze verdienen, aangezien ze bijna altijd resulteren in minder CO2-uitstoot. Bedrijven moeten erkennen dat duurzame logistiek en en verbetering van het milieu hand in hand gaan.

9. Innovatie 

Benchmark-onderzoeken tonen aan dat bedrijven beter presteren als het management het strategische belang van technologische toepassingen in logistieke processen ziet. 

Wilt u het volledige ebook lezen? U kunt het direct downloaden  

Door een combinatie van innovatieve technologie, waardevolle handelsinformatie en de omvang van ons netwerk biedt Descartes we een breed scala cloud-gebaseerde oplossingen voor logistiek en supply chain management.

  • Transportmanagement
  • Global Trade Content
  • B2B Connectiviteit en EDI-berichtenverkeer
  • Rittenplanning
  • Douane en compliance
  • E-commerce Warehouse en fulfillment