Inspiratie van...

Bart van Keulen: ‘Tachtig procent van het werk moet routine zijn’

Voormalig marinier Bart van Keulen (58) mag graag vanaf een bergtop uitkijken en de omgeving in zich opnemen. In zijn tijd bij Aldi leerde hij nieuwe dingen; hou focus is de belangrijkste daarvan, want logistici laten zich gemakkelijk afleiden.

Bij gebrek aan een serieuze bergtop volstaat voor de foto ook de brede duinenrij voor de kust van Scheveningen. Van Keulen woont daar sinds vorig jaar samen met zijn Spaanse vriendin. “Wie weet verhuizen we nog eens naar Spanje, dat is toch een droom.”
Overzicht behouden, afstand nemen op zijn tijd. Dat is waar Van Keulen zowel privé als in het werk als interim manager veel aan heeft. Hij wist al op jonge leeftijd wat hij wilde worden, namelijk marinier bij de Koninklijke Marine. “Het competitieve zit wel in mij; zien waar je staat ten opzichte van anderen, fysiek en mentaal. Dat was een belangrijke drijfveer denk ik, maar daarnaast werken in een team waar je volledig op moet kunnen vertrouwen. Ook buiten de kantoortijden om. In zware omstandigheden leer je elkaar pas echt kennen. Dat mis ik nog wel eens in het bedrijfsleven. Daar hoef je jezelf toch niet helemaal te laten zien. Na een expeditie in de winterkou in Noorwegen weet je precies wat je aan elkaar hebt en hoe je elkaars kracht kunt gebruiken en bundelen tot iets bijzonders.”

LEES OOK DE ANDERE AFLEVERINGEN IN DE SERIE INSPIRATIE VAN...

Behoefte om zelf weer te gaan studeren

Na zes jaar bij het Korps Mariniers, bleef Van Keulen, geboren en getogen in Leeuwarden, nog eens zes jaar hangen bij Defensie, waar hij als instructeur veel (fysiek) trainingswerk voor zijn rekening nam. De behoefte om ook zelf weer te gaan studeren kreeg echter de overhand; ook omdat de mogelijkheden binnen de krijgsmacht om studies te gaan volgen legio zijn. Het werd logistiek en aanvullend bedrijfskunde. “Het organiseren, het ordenen, dat past bij mij. Ik heb gemerkt dat ik daar goed in ben, naast dat ik had ontdekt dat ik les kan geven.”

De logistieke praktijk doorliep Van Keulen eerst bij DA en sinds 2002 bij Aldi. Bij Aldi werkte hij als logistiek manager en werd uiteindelijk logistiek directeur, van een winkelketen, die groeide van een discounter met een beperkt assortiment, naar een veel breder aanbod en met een andere logistieke grondvorm. Andere inrichting van de nieuw te bouwen dc’s onder andere, waar bovendien een complete versstroom aan werd toegevoegd. “We hebben heel veel verschillende logistieke trajecten in gang mogen zetten.” Tijdens zijn tijd bij Aldi hielp hij drie keer bij het opzetten van een nieuw distributiecentrum. In 2022 keerde hij terug naar Aldi als interim logistiek manager om een verhuisoperatie naar het nieuwe dc te Groningen te begeleiden.

Jaar lang op reis langs alle continenten

Van Keulen ging weg in 2018, een paar jaar nadat zijn vrouw overleed aan kanker. “Ik heb veel ruimte gekregen om haar te begeleiden in die tijd, maar het was wel even goed zo. Ik had behoefte om afstand te nemen, letterlijk. Ik heb een jaar lang rondgereisd over alle continenten, net voor de covid pandemie.” In die tijd beet hij zich vast in het onderwerp afvalscheiding en over de oplossingen die wereldwijd worden toegepast. Ook een kwestie van organiseren en ordenen. Even overwoog hij om daar een nieuwe loopbaan in op te bouwen. Maar de commerciële kansen lagen op dat moment niet voor het oprapen.
Na zijn terugkomst in Nederland besloot hij niet weer in loondienst te gaan, maar als zelfstandig professional bezig te zijn met datgene wat hem raakt en bezighoudt. “Ik heb voor mezelf alles op een rijtje gezet en ervoor gekozen om te gaan doen waar ik in geloof. En opdrachten te doen waar een einddatum aan zit. Daarom vond ik het ook erg leuk dat Aldi me terugvroeg voor een tijdelijke klus. Dat beviel me heel goed en het was mooi om iets dat je hebt opgezet te kunnen overdragen.

‘We zijn allemaal kunstenaars in het ons laten afleiden’

 

Meer bereiken met focus houden

De boodschap van de voormalig Aldi manager is dat veel mensen in de logistiek te snel en teveel zaken voor elkaar willen brengen, daardoor van het een in het andere terecht komen en niet de tijd nemen om de echte thema’s die er zijn aan te pakken. “Ik wil graag bedrijven helpen om focus te houden op wat ze echt willen veranderen, bijvoorbeeld omdat ze in zwaar weer zijn terecht gekomen. Grip houden op je logistieke proces. Dat is de praktijk best moeilijk, omdat we allemaal kunstenaars zijn in het ons laten afleiden. Ik heb dat zelf ervaren en snap dat het gebeurt. Maar daardoor komen veranderingen maar voor de helft tot stand. Met meer focus kun je veel meer impact bereiken.” Inmiddels heeft Van Keulen daar een eigen model voor ontwikkeld om bedrijven stap voor stap mee te nemen in een veranderingsproces.

Tachtig procent van het werk is routine

Met dit model en zijn logistieke en leidinggevende ervaringen gaat Van Keulen aan de slag, nu hij wat meer de ruimte heeft om te kunnen kiezen waar hij zich mee wil bezig houden. Allemaal vanuit de visie dat logistiek een prachtig vak is, zonder ingewikkelde strategie maar wel met een enorme operationele uitdaging om mensen dagelijks te laten uitvoeren wat van ze wordt gevraagd. “Dat is voor tachtig procent gebaseerd op routine. Twintig procent heb je nodig om flexibel te kunnen zijn. Als die tachtig procent echter terugvalt naar zeventig of zestig procent, dan is het voor de mensen niet meer op te brengen. Dus daarom moet je zorgen dat de basis op orde is en blijft. Leiderschap vraagt om een consequente aanpak en realisme om te weten wat je wel en niet aankunt. Overzicht houden en alert blijven, daar gaat het om.”