Warehouse van de toekomst is duurzamer én slimmer

Hoe ziet het warehouse van de toekomst eruit? Gezien de vele discussies hierover, is dat een actuele vraag. Het is om die reden een van de grote vraagstukken waar ceo Coert Zachariasse zich samen met zijn collega’s van Delta Development op stort. Het antwoord is meer focus op het duurzame karakter van gebouwen die straks gerealiseerd gaan worden en verlaging van de totale CO2-footprint van elk bouwproject. Daarnaast probeert de vastgoedontwikkelaar de gebouwen ook zo slim mogelijk te ontwikkelen.

De toename van robotisering en automatisering op de vloer vraagt om slimme gebouwen en een slimme infrastructuur, benadrukt Zachariasse. Want dat maakt de implementatie van nieuwe technologie een stuk eenvoudiger en vooral een stuk sneller. Om al die nieuwe oplossingen ook daadwerkelijk te kunnen toevoegen, is één onderdeel van groot belang: een razendsnelle stabiele netwerkverbinding is een must om gebouwen zo slim mogelijk te maken. En dat is op dit soort grote locaties regelmatig een uitdaging, vertelt Tom Runhaar. Als specialist in innovaties voor de logistieke (vastgoed)sector helpt hij bedrijven, waaronder Delta Development, bij het optimaliseren van logistiek vastgoed op het gebied van duurzaamheid en smart building technology. Hello World in Hoofddorp is een goed voorbeeld waar innovatie op een goede manier geïmplementeerd is met een tevreden ontwikkelaar, gebouweigenaar én huurder.

Lees het hele artikel op www.logistiek.nl

Implementeren van slimme technologie

Het project Hello World is zonder meer een van de paradepaardjes op Schiphol Tradepark in Hoofddorp. De logistieke hub, in maart 2023 volledig in gebruik genomen door logistiek dienstverlener Rapid Logistics, heeft een oppervlakte van ruim 47.000 vierkante meter. Bij de ontwikkeling van het project koos Delta Development niet voor standaard glasvezelkabels voor data-connectiviteit binnen in de hallen, maar voor Polymer Optical Fiber (POF). En dat levert de ontwikkelaar én gebruiker heel veel voordelen op.

Rapid Schiphol 2

Rapid Schiphol 3

De op maat gemaakte Polymer Optical Fiber netwerkmodule (POF) van het Nederlandse bedrijf FiberUnlimited wordt voortaan standaard meegenomen in de ontwikkeling van nieuwe logistieke locaties van Delta Development. Daardoor is het mogelijk om gebouwen te voorzien van een efficiënt en duurzaam netwerk via de infrastructuur van licht. Groot voordeel: het implementeren van andere slimme technologie in dit soort immense panden gaat door deze oplossing een stuk eenvoudiger en vooral een stuk sneller.

Hierdoor kunnen verschillende toepassingen worden gerealiseerd, zoals wifi, bluetooth, scanners en camerasystemen. Door de netwerkmodules te implementeren, kunnen de kosten voor connectiviteitstechnologie flink worden verlaagd, is veel minder materiaal nodig en kunnen nieuwe locaties veel sneller up and running zijn, vertelt Runhaar. “Delta Development heeft een mooie innovatie met data-connectiviteit in hun gebouwen als standaard technologie toegevoegd. Hiermee ontsluiten zij op iedere plek in het warehouse internettoegang voor de gebruikers, ongeacht welke databehoefte er is. Daarmee kan je bijvoorbeeld robots en warehouse automatisering binnen een dag operationeel hebben. Maar ook gebouwinformatie en -beveiliging toevoegen op iedere gewenste plek zonder daarvoor extra data-infrastructuur aan te leggen.”

Goedkoper en duurzamer

Polymer Optical Fibers zijn superieur aan glasvezelkabels, omdat deze zeer flexibel en robuust zijn en kunnen worden aangesloten zonder kabels te lassen. POF-oplossingen zijn ook aanzienlijk kosteneffectiever en duurzamer dan klassieke UTP-bekabeling. In vergelijking met een UTP-netwerk vereisen POF-oplossingen 90 procent minder kabels en 80 procent minder hardware in de controlekamer.

 

Kilometers koperkabel besparen
 

Afbeelding
Coert Zachariasse Tom Runhaar
Tom Runhaar (links) en Coert Zachariasse

Volgens de eigenaar van Delta Development, Coert Zachariasse, is de keuze voor de Polymer Optical Fiber netwerkmodule een hele bewuste. Het past in zijn ogen bij de stappen die gezet worden om panden steeds duurzamer te bouwen. En te kiezen voor oplossingen waarvoor minder materialen nodig zijn en die bovendien herbruikbaar zijn. “Normaal gesproken zeg je tegen de huurder: regel je netwerkverbinding zelf maar. Maar dit systeem is veel universeler en flexibeler. Daarom kiezen wij er voortaan voor om dit zelf al aan te leggen. Voor een groot pand zoals dit heb je heel veel kabels nodig. Het gaat echt om kilometers koperkabel. Dat is een flinke kosten- en milieubesparing. Bovendien kan een volgende huurder deze oplossing ook gewoon gebruiken. Ook dat is interessant en duurzaam. Traditionele koperkabels worden er doorgaans uitgehaald als een huurder vertrekt. Of er worden gewoon weer nieuwe kabels langs de oude getrokken, mits daar ruimte voor is.”

Huiverige reacties en andere manier van denken

Michiel Rodermond, eigenaar van Rapid Logstics, vertelt dat zijn IT-collega’s aanvankelijk wat huiverig reageerden op de nieuwe oplossing. “Het is anders dan ze gewend zijn. Iets nieuws is altijd ingewikkeld. En het vergt een iets andere manier van denken voor de collega’s hier. Maar we waren heel snel in de lucht en konden deze hal daardoor snel echt in gebruik nemen. Het werkt allemaal soepel en we hoeven er verder niet naar om te kijken. Ook dat is een groot voordeel. Zo kunnen wij ons focussen op waar wij goed in zijn.”

Snel en eenvoudig installeren met plug-and-play

Een goede IT-infrastructuur is een must voor het implementeren van nieuwe technologie, benadrukt Runhaar. En het is naast voldoende vierkante meters voor een logistiek dienstverlener misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van een gebouw. “Je kunt met deze POF-oplossing je eigen internetbehoefte waar je dat maar nodig hebt uitbreiden. Je bent niet meer afhankelijk van externe capaciteit. Wanneer heeft iemand tijd om extra kabels te trekken? Dat is eenvoudig zelf te doen.” Een ander voordeel is dat je ook direct stroom hebt over het internet. Alles wat stroom nodig heeft, denk aan camera’s en sensoren, dat kan allemaal eenvoudig plug-and-play geïnstalleerd worden.

Lampen dimmen als de zon feller schijnt

Runhaar denkt aan lichtsensoren, die in de gaten houden of ergens iemand loopt of rijdt. "Of sensoren die slim anticiperen op het daglicht dat op een bepaald moment binnenkomt. Schijnt de zon wat feller, dan kan het licht gedimd worden. En daardoor bespaar je weer flink op energiekosten. Maar met diezelfde sensor kun je ook bepaalde analyses uitvoeren. Wie loopt waar? En op welk moment? Je kunt controleren of alle deuren gesloten zijn. Een facility manager hoeft daardoor niet elke avond handmatig te checken of alles dicht is.”

Heftrucks taggen en volgen door het gebouw

De mogelijkheden zijn volgens Runhaar grenzeloos. “Je kunt vanuit je sensoren bijvoorbeeld ook heatmaps maken. In welk gangpad komen nou de meeste heftrucks? Hoe kun je je warehouse nog efficiënter inrichten en een ruimte zo optimaal mogelijk gebruiken. Vierkante meters zijn immers kostbaar. Ook kun je je heftrucks en rijdend materieel taggen, zodat je precies weet waar op dat moment jouw intern transport zich bevindt. Datzelfde geldt ook voor je scanners. En eigenlijk voor alles wat je gebruikt. Het zorgt ervoor dat je je operatie kunt optimaliseren. En dat je verdere stappen kunt zetten op het gebied van automatisering en robotisering. Zonder dat je constant tegen grenzen oploopt qua infrastructuur.”