Vrouwen kunnen snel handelen, goed plannen en onderhandelen. Ze zijn daarom uitermate geschikt voor werk in de supply chain. Dat vindt Jacqueline van der Schaar, die vanuit de supply chain functie doorgroeide naar fabrieksdirecteur.
Leverancier van fotoboeken en prints
Lachend begroet ze iedereen die ze tegenkomt in het pand aan de Laan van Ypenburg in Den Haag. Jacqueline van der Schaar van Storio (voorheen Albelli) is ‘meer tijd dan nodig’ aanwezig in de fabriek waar zij de volledige verantwoordelijkheid over draagt. “Ik vind mijn baan onwijs leuk, dus daar steek ik aardig wat tijd in”, zegt ze. De fabriek in Den Haag is de grootste van vier Albelli-fabrieken in West-Europa. Op een oppervlak van 8.000 vierkante meter worden hier, met behulp van zo’n 150 machines en 150 mensen, gepersonaliseerde fotoboeken, printjes en andere fotoproducten gemaakt.
In 2022 fuseerde Albelli met het Britse Photobox. Van der Schaar is toen doorgegroeid van supplychainmanager naar plant director. “De functie kwam langs en ik dacht echt, dit is precies wie ik ben. Supplychainmanager in een groeiend bedrijf waar veel ondernemerschap wordt verwacht. Mijn impact is hier groter dan bij een multinational. Bij Storio heb ik vanaf het begin de vrijheid gehad om dingen op te pakken. Waar ik bij mijn vorige werkgever nog moest vragen of het binnen de kaders paste, kreeg ik hier steeds terug dat ik mijn ideeën maar moest gaan uitvoeren. Als je een mening hebt, zit je aan tafel. Zeker nu we als bedrijf verder willen groeien, zijn er ideeën nodig en kijken ze mij aan. Prima, ik heb wel ideeën. Val maar een keer op je snufferd, maar pak die kans.”
‘Als je mening hebt, zit je hier meteen aan tafel’
Ben je altijd op zoek naar een goede man-vrouwverdeling?
“Ik had graag meer vrouwen in mijn team gehad. Voor sommige rollen heb ik ook specifiek gezocht naar een vrouw. Bijvoorbeeld op supply chain, waar ik zelf vandaan kom. De supply chain is typisch een vrouwenrol. Maar ook op operations had ik het heel leuk gevonden als ik een vrouw had kunnen vinden. Daar hebben zich echt geen vrouwen voor aangediend. Op supply chain heb ik meerdere gesprekken gevoerd en heb ik iemand ook wel een aanbod gedaan, maar uiteindelijk is het toch een man geworden. Diversiteit zoek ik ook in verschillende achtergronden en typen mensen. Wie brengt wat. Wel vind ik dat we vrouwen meer in een verantwoordelijke rol moeten trekken. Zeker in operations. Ze hebben meer dan mannen nodig dat ze wordt verteld dat ze iets kunnen en dat ze geschikt zijn voor een hogere positie. Vrouwen gaan niet voor een open sollicitatie maar hebben die handreiking nodig.”
Is de supply chain typisch iets voor vrouwen?
“Ja, vind ik wel. Als er iets gebeurt in de markt, ben je in de supply chain of op operations de eerste die in actiemodus moet komen. Je moet snel handelen en veel schakels beheren. En ook de teamdynamiek is belangrijk, om dat goed aan te sturen. Ten slotte het stukje planning. Het organiseren, het regelen, het servicegerichte, daar zijn vrouwen goed in. Ik heb vaak vrouwelijke planners gehad in mijn teams. Daarnaast zijn vrouwen goed in onderhandelen, dus ook op inkoop zijn ze sterk. Niet onderhandelen om het onderste uit de kan te halen, maar om er samen zo goed mogelijk uit te komen.”
Lees alle verhalen over Topvrouwen in de logistiek - ga naar de uitgebreide serie opwww.logistiek.nl