De perfect-op-maat oplossing voor webshop Wolk

Zelf je eigen e-fulfilmentproces op een gestandaardiseerde manier inrichten en op afstand laten uitvoeren. Dat is toch de droom van iedere opstartende webwinkel.
Het Belgische online mannenmodemerk Wolk liet zich bij logistiek dienstverlener Bleckmann een nieuwe outfit aanmeten. Eigenaren Ellen Cattebeke en Joris Smeuninx hoeven ’s avonds niet meer naar boven om nog wat laatste zendingen klaar te maken. In het uitgebreide Autostore van Bleckmann is nu ook plek ingeruimd voor kleine webwinkels, die nog geen groot volume draaien maar wel op deze manier kunnen profiteren van de beschikbare automatisering.

spacer

Kleine opdrachtgever in een enorm dc

Hij weet het nog heel goed, Joris Smeuninx, hoe hij met zijn busje vol kledingstukken voor het eerst kwam aanrijden bij het immens grote distributiecentrum van Bleckmann in Grobbendonk, nabij Antwerpen. Al die laad- en losdeuren, waar moet ik zijn?
Het is precies die kloof tussen een kleinschalig online modewebshop en omvangrijke logistiek dienstverlener die Bleckmann heeft willen dichten met een nieuwe service genaamd Bscale. Perfect op maat voor Wolk.

spacer

spacer

 Joris Smeuninx en Maxim Sion

Fascinatie voor materialen

Acht jaar geleden kozen Smeuninx en zijn partner Ellen Cattebeke voor de ongebaande weg naar zelfstandigheid. Als kledingontwerpers hadden ze al hun sporen verdiend, onder meer voor A.S.Adventure waartoe ook Bever Buitenkleding behoort. Hun fascinatie voor stoffen en technologie bracht hen op het spoor van Merino wol, waarmee ze overhemden, shirts, truitjes en andere bovenkleding lieten maken op basis van een bijzonder garenspintechniek. Het modemerk Wolk was geboren. Via hun eigen website brengen ze sinds die tijd hun kleding aan de man.

Man in wit overhemd

Merino wol uit Nieuw-Zeeland

Kleding van dit materiaal neemt geen nare luchtjes aan, ook niet na een dag met veel lichaamsbeweging. Strijken is net zo min als wassen amper meer nodig. De overhemden ogen niet wollig, blijven wel lang mooi, voelen koel in de zomer en warm in de winter.
Verder worden de kledingstukken duurzaam geproduceerd in Portugal. De wol is van Nieuw-Zeelandse schapen, het garenspinnen gebeurt in Italië waar ze dit specialisme hebben ontwikkeld. Steeds meer omgevingsbewuste mannen kochten bij Wolk online hun kleding.

Afbeelding
Man in donkerblauw T-shirt van merinowol
Mannen zijn beter voorspelbaar

Tot nu toe beperkt Wolk zich bewust tot het mannelijke deel van de online shoppers, hoewel veel van hen ook online door hun partner in nieuwe kleren worden gestoken. “Ze vragen dan wel eens: hebben jullie geen kleding voor vrouwen van dit materiaal?” Smeuninx wil er liever niet aan. “Mannen zijn veel voorspelbaarder in een kledingkeuze dan vrouwen. Veel trouwe klanten kopen jaarlijks dezelfde nieuwe set shirts of overhemden in een standaard kleur. Dat is bij vrouwen veel minder het geval.”

'Goed om zelf te ontdekken wat er bij komt kijken'

Versturen vanuit de slaapkamer deed Wolk om ervaring met logistiek op te doen

Een mooi product is één, dat vervolgens op een nette manier bij de online klant krijgen is twee. Zo voelden de oprichters van Wolk er niets voor om de bovenkledingstukken uit het topsegment van de markt in een eenvoudig plastic zakje richting klant te sturen. Daar moest een keurig inpakpapiertje omheen. Dan in een doos met een handgeschreven kaartje erbij. Dat zijn geen processen die de gemiddelde logistiek dienstverlener wel even overneemt, tenzij tegen aanzienlijke kosten.
Voor Smeuninx en Cattebeke was uitbesteden van logistiek wel een wens, maar niet heel realistisch.
Smeuninx: “De logistiek dienstverleners die ik sprak en een beetje thuis waren in de modesector wilden ons pas welkom heten wanneer we 20.000 of soms zelfs 50.000 stuks te verzenden hebben op jaarbasis. Nu zitten we hooguit op tien procent daarvan. We hebben overwogen om ergens een eigen loods te huren en daar de kleding klaar te maken voor verzending. Maar dan moet je gaan werken met flexibele werkkrachten. Dat voelde ook niet prettig.”

‘Automatisering vraagt veel van klanten’

Dus bleef Wolk gewoon vanuit het woonhuis van Cattebeke en Smeuninx versturen.
Daar hadden ze een verdieping leeggeruimd. Behalve op de slaapkamer van de kinderen stonden overal de dozen en voorraden. ’s Avonds brachten ze de kinderen gauw naar bed om weer verder te kunnen met orderverwerking en inpakken.
Zijn contact met Bleckmann, als mogelijke logistieke partner, kreeg voor Smeuninx alsnog een onverwachte wending. Maxim Sion belde hem op en liet hem kennismaken met het Bscale concept. “Eigenlijk zijn we daar meteen ingestapt. Ik had Maxim al eens ontmoet en wist dat hij ook ondernemer was geweest met een eigen modelabel.”
Sion: “Dat klopt, ongeveer tien jaar lang had ik een startup bedrijf. In die tijd werkte ik al samen met Bleckmann, dat toen nog niet zo groot was, waardoor je ook als klein bedrijf toch vrij goed kon worden geïmplementeerd in een manuele situatie. Nu vragen de geautomatiseerde systemen best veel van een nieuwe klant. En ook van onze business engineers om die implementatie goed te laten verlopen.

Uitbreiding al binnen een jaar

Ruim een jaar geleden is op de locatie in Grobbendonk een Autostore systeem gekomen. Bleckmann werkt op deze loctie voor veel verschillende modemerken, waarvan Superdry de grootste is. Sinds begin dit jaar is samen met system integrator Kardex een uitbreiding gerealiseerd, zodat er meer ruimte is om andere opdrachtgevers, waaronder klanten volgens het Bscale concept toe te voegen. Het eerste systeem, dat eind 2023 operationeel werd, was binnen slechts vijf maanden na bestelling volledig in gebruik en geïntegreerd in het logistieke netwerk. De uitbreiding van 25.000 naar 100.000 bins verliep zonder onderbrekingen of operationele verstoringen, wat volgens Bleckmann de schaalbaarheid van het systeem bevestigt. Het aantal robots ging van 24 naar 71 stuks; er zijn nu zeven werkstations, twee meer dan voorheen.

Bleckmann Autostore

Al snel was Smeuninx overtuigd van de mogelijkheden van Bscale, waarvan Autostore de kern vormt. Dit geautomatiseerde opslag- en orderpicksysteem optimaliseert efficiëntie en heeft daar slechts een zevende van de ruimte die traditionele systemen innemen voor nodig. Daardoor is het voor Bleckmann mogelijk om veel meer kleinere opdrachtgevers mee te nemen in de operatie.

Dagje eerder leveren

Maar winst is er natuurlijk ook voor de webshop. De overstap heeft geleid tot een reductie van de doorlooptijden van Wolk met 60 procent, waardoor het online modemerk het hele jaar door kan leveren zonder vertraging. “We hebben een dag bespaard op de levertijden, wat een enorm verschil maakt voor onze klanten,” zegt Smeuninx.
“Wolk doet geheel zelf bij ons de logistiek via een online platform”, vertelt Sion. “Wij hebben hier eigenlijk niemand meer zitten die de logistiek voor ze uitvoert, alleen iemand van customer service die kan uitleggen hoe het systeem werkt. Het betekent ook dat hele specifieke wensen of diensten niet tot de mogelijkheden behoren. Hoewel we wel nadenken over hoe voor de webshops bepaalde verpakkingsservices kunnen bieden, zoals inpakken in papier en een kaartje toevoegen in vier talen; maar dan niet handgeschreven, zoals ze zelf eerst deden.”
 

       
       
       
       
       

Niet naar Zalando

Veel webwinkels stellen hun vertrouwen steeds vaker op de grote online platforms van Bol, van Amazon, Zalando of Wehkamp bijvoorbeeld. Die verzorgen niet alleen de e-fulfilment kant, zoals opslag en transport, maar tonen het product ook in hun eigen omvangrijke assortiment op de website, die ze toch al promoten bij online shoppers.
Smeuninx ziet daar niet veel heil in. “We positioneren ons aan de high-end kant. Je wilt niet dat jouw zwarte T-shirt te midden van alle andere zwarte T-shirts wordt getoond. Op zo’n website kunnen we onvoldoende het verhaal achter de kleding kwijt. Mensen die bewust kiezen voor het Merino product weten ons via Google en social media goed te vinden. Ik denk niet dat we door onderdeel te zijn van bijvoorbeeld het Amazon platform meer verkoopaantallen realiseren.”

Het mooie aan Bscale is dat de afrekening gekoppeld is aan het gebruik en niet op voorhand een contract wordt gesloten op basis van een vast aantal locaties in Autostore. “Dat past heel goed bij ons”, meent Smeuninx. “Nu we doen dus ruim 300 SKU’s, maar wat als dat gaat oplopen naar bijvoorbeeld 600. Of als we de wintercollectie omruilen voor de zomercollectie. Ook dat heeft effect op de capaciteit die we vragen van Bleckmann.”

Relatie met startup opbouwen

Juist de optie om snel te kunnen opschalen is voor Bleckmann een interessant gegeven. Sion legt uit dat startup bedrijven op termijn door hun snelgroeiende volumes een opdrachtgever van formaat kunnen worden. Door ze via Bscale al in een vroeg stadium binnen te halen, is die relatie al opgebouwd en zit er toekomst in de samenwerking.
Sion: “Tot nu toe hadden we hier met Superdry al een grote locatie in gebruik. Daardoor ontstaat de ruimte om te kunnen investeren in een systeem zoals bijvoorbeeld Autostore. Ik sluit niet uit dat we op termijn, hier of op andere locaties, dat niet meer nodig hebben maar met een flink aantal kleine klanten hetzelfde volume kunnen ontwikkelen.”
Het idee is om Bscale ook buiten Grobbendonk verder uit te rollen, ook op Nederlandse sites van Bleckmann.