Collega Rosi heeft de proeftijd bij GLS
glansrijk doorstaan

Met een kordate handelingssnelheid pikt de robot uit de onoverzichtelijke stapel pakketjes er eentje uit om op de band te leggen. Ogenschijnlijk simpel, maar de diversiteit aan verpakkingen vraagt van een robot als Rosi toch de nodige slimmigheid. GLS is er blij mee.

LEES HET HELE ARTIKEL OP WWW.LOGISTIEK.NL

Liefkozend wordt ze Rosi genoemd, de pakketjesrobot die bij GLS in Utrecht de doosjes en zakjes uit de stapel haalt en op de aanvoerband legt. Maar eigenlijk staat Rosi voor Robotic Singulator; dat is wat de robot van fabrikant AWL doet, niets meer niets minder. Simpel werk op het eerste oog, maar toch komt er best veel bij kijken met dank aan de inzet van AI. Projectleider Tom Hartmans en Luuk Speksnijder, managing director van GLS in Nederland, zijn supertrots dat Utrecht is aangewezen als de site waar deze pilot mocht gaan draaien. De eerste proeftijd zit erop en Rosi mag blijven.

Hoe is dit een half jaar geleden begonnen?

Hartmans: “Vanuit de centrale mechatronics afdeling binnen de GLS Group kregen we in 2023 het verzoek om de AWL-robot te testen. Daarmee zijn wij de tweede testlocatie voor Rosi, de eerste loopt in Italië bij een ander bedrijf. De robot kan ongeveer hetzelfde aantal verwerken als een medewerker dat kan, dat ligt op maximaal 1.600 stuks per uur. Dit is niet zwaar maar wel repetitief werk, waar we liever een robot voor inzetten. Medewerkers zetten we liever in voor andere werkzaamheden.”

In veertig landen actief met twee services

Sinds bijna een jaar is Luuk Speksnijder de nieuwe managing director van GLS in Nederland. “Van oudsher zijn we een grote naam in b2b pakketbezorging, meer en meer begeven we ons ook in de b2c markt. In Nederland is de omzet al gelijkwaardig aan elkaar. We hebben veel geïnvesteerd in real-time tracking, zodat we het serviceniveau voor beide segmenten op een hoog niveau hebben kunnen brengen. Onze klanten, vooral in het mkb-segment, kunnen terugvallen op het grootste netwerk in Europa met bezorging in veertig landen, waarvan vijfentwintig met aflevering door eigen mensen. Met name in het out-of-home segment en in pakketkluizen hebben we een sterke positie.”

GLS - Robot Rosi

Hoe kijken jullie terug op deze pilot?

Speksnijder: “Wat mij vooral opviel, is dat vanaf dag één de robot deed wat ze moest doen en daarmee de verwachting overtrof. Ook in de afstemming met de producent van de sorter ontstond al snel een mooie samenwerking, samen ook met Datalogic die de scanners heeft geleverd. Je ziet vier partijen zonder horten of stoten goed met elkaar samenwerken en een mooi resultaat afleveren.”

Foto: Tom Hartmans (links) en Luuk Speksnijder

GLS

Wat is de rol van AI in deze toepassing?

Hartmans: “Rosi heeft als taak om de in te voeren pakketten van de stapel te pakken en op de band te leggen Dat doet ze met een vacuümgrijper, waarbij het van belang is om goed in te stellen hoe groot de zuigkracht moet zijn. Bij wat zwaardere pakketten moet dat best veel zijn, maar bij lichte zakjes gemaakt van plasticfolie juist niet om openscheuren te voorkomen. Rosi weet wat nodig is. Dat begint met het maken van een foto met visiontechnologie. Zo ziet ze welk pakket aan de beurt is en hoe dit in de stapel ligt. We kunnen dat ook hier bij de robot op een beeldscherm gevisualiseerd zien (zie foto). Vervolgens maakt ze met drukpunten een analyse van de verpakking die voor haar ligt. Daaruit weet ze waar de zuignappen moeten komen en hoeveel zuigkracht nodig is. Als Rosi het pakket heeft opgepakt volgt een tweede foto om te verifiëren of dit inderdaad hetzelfde pakket is als van de eerste foto. Pas dan legt ze het pakket op de invoerband. Al die beelden worden geanalyseerd en met behulp van AI verrijkt om zo steeds beter te worden in het hele proces.”

GLS - Rosi

Krijgt Rosi nog een vervolg binnen GLS?

Speksnijder: “De pilotfase is in feite nu voorbij, we zijn heel tevreden met het resultaat en hebben aangetoond dat de investering een goed rendement oplevert. Ook de centrale mechatronicsafdeling onderschrijft dat. Dus er is alle aanleiding om hiermee door te gaan, wellicht ook op andere vestigingen van GLS. De business case voor toepassing in andere hubs zijn ook al in ontwikkeling. Daarnaast is AWL bezig met doorontwikkelen voor de wat zwaardere pakketten. Misschien dat er op die manier nog een vervolg voor ons in zit.”

GLS - Robot Rosi