Inspiratie van...

Martijn Mevissen:
‘Mensen aan het denken zetten’

Altijd willen leren en nieuwe werelden ontdekken, het zit Martijn Mevissen van jongs af aan in het bloed. En eigenlijk is dat ook precies wat hij graag wil bereiken met de mensen in de teams waar hij mee te maken heeft. “Anders leren kijken, daar gaat het om.”

‘Books feed your head’ klonk het in de jaren negentig in een MTV-campagne. Het is bij Martijn Mevissen (51) altijd in zijn hoofd blijven hangen. In een leeftijdsfase dat veel jongeren het lezen inruilen voor veel spannender dingen, trok Mevissen het ene na het andere boek uit de boekenkast. Hij heeft zo ongeveer alle boeken van John Grisham gelezen en kent  voor zijn gevoel de Amerikaanse rechtszalen op z’n duimpje. Maar ook businessboeken behoren tot zijn favorieten. Het boek Neuromanagement van Sven Gall ligt nu op zijn nachtkastje. “Zeker een aanrader. We denken dat we rationeel denkende wezens zijn als managers. Maar de werkelijkheid is verrassend anders.”

LEES OOK DE ANDERE AFLEVERINGEN IN DE SERIE INSPIRATIE VAN... OP WWW.LOGISTIEK.NL
 

Omgaan met teams

Naar dit soort onderwerpen gaat de belangstelling van deze supply chain manager uit; meer dan naar de visie van de zoveelste supply chain goeroe. De psychologische kant van leidinggeven, meer weten over gedrag en gedragsvorming. Dat vooral. Mevissen weet ook wel waar die interesse vandaan komt.
“Lange tijd was ik filiaalmanager bij Albert Heijn. Dan geef je leiding aan een groot team medewerkers in de leeftijd van vijftien tot vijfenzestig, laagopgeleiden en afgestudeerden aan de universiteit. Dat doet een groot beroep op je als leidinggevende om je steeds weer te kunnen verplaatsen. Omgaan met teams was vaak belangrijker dan de inhoudelijke aspecten.”
In die periode was Mevissen nog geen dertig jaar oud. “Ik had geen zin om een hbo-opleiding te doen, ik wilde werken. Bij Albert Heijn krijg je daar dan een opleiding als assistent manager bij.”

Behoorlijk ‘blauw’

Het vak supply chain management leerde hij in de praktijk bij Etos (ook onderdeel van Ahold) in Beverwijk en Zaandam. “Ik was niet van plan om mijn hele leven in de supermarkt te staan en ik ontdekte dat ik echt een procesdenker ben, behoorlijk blauw in de gangbare managementtheorie. Ik hou van structuren en een duidelijke volgorde. Daarom past het vak supply chain management zo goed bij me.”
De liefde bracht hem naar het oosten van het land. Naar Emmen om precies te zijn. “Dat is wat mij betreft geen aanrader.” Dus verkoos hij uiteindelijk Sneek als woonplaats en verdiepte zich meer en meer in de logistiek. Want was het in de winkel al helemaal uitgedacht in die tijd vanuit de centrale aansturing, in de logistiek verbaasde Mevissen zich over de traditionele manier van werken. “Alles zat in de hoofden van medewerkers, niets was uitgewerkt op een professionele manier.”

Tijd voor een opvolger

Na zeven jaar bij Etos en Ahold als demand en supply chain manager had Mevissen genoeg gezien en geleerd. “Vooral het werken in een corporate organisatie beviel me eigenlijk steeds minder. Toen zei iemand tegen me: je moet voor jezelf beginnen. Dat sluit ook mooi bij aan het lezen en mijn karaktereigenschap om altijd nieuwsgierig te zijn. Ik ontdek graag nieuwe dingen in boeken, maar ook in het werk dat ik doe. Zelfstandig zijn geeft je de kans om bij veel bedrijven binnen te kijken, met andere mensen omgaan en nieuwe manieren van werken te leren. Zo kwam ik terecht bij Action. Dat was heel anders dan ik gewend was, maar met mijn ervaring kan ik op een andere plek juist in een behoefte voorzien. Dat gevoel moet er wel bij beide kanten zijn. Als het voor de opdrachtgever niet goed voelt, nemen we snel afscheid van elkaar. Voor mij is onafhankelijk zijn belangrijk. Gewoon kunnen zeggen, dat het op een gegeven moment tijd wordt om op zoek te gaan naar iemand die het van me overneemt. Dat zorgt voor urgentie aan beide kanten.”

‘Eén persoon echt raken, dat is voor mij al een mooi succes’

 

Levensmiddelenmagazijn

Sinds begin dit jaar is Mevissen begonnen aan zijn volgende klus, dit keer bij Bidfood. “Fijn dat het weer een opdracht is in de levensmiddelensector, nu niet bij een retailer maar bij een groothandel voor de horeca onder andere. Hier draait het allemaal om producten die me dicht aan het hart liggen. Ik mag graag door het dc lopen en zien wat er allemaal ligt. Dit is gewoon een mooie handel. We gaan samen kijken of hier een efficiencyslag kunnen maken met de landelijke dc’s en of robotisering iets kan toevoegen. Gelukkig heb ik daar ook al wat ervaring mee opgedaan.”

Aan het denken zetten

Wat maakt dit vak en het werken als zelfstandige zo inspirerend? Mevissen heeft geen hoogdravende doelstellingen. “Als ik erin slaag om al was het maar één persoon echt te raken en een nieuwe blik op hun werk en business te geven, dan beschouw ik de opdracht als een groot succes. Dat is wat mij inspireert, andere professionals aan het denken zetten zodat ze verbeteringen kunnen doorvoeren. Eigenlijk lukt dat overal wel en daar leer ik zelf ook weer veel van. Want zij geven feedback, bijvoorbeeld op mijn manier van aansturen, of ze bieden mij nieuw inzicht over inhoudelijke aspecten. Zo zet ik zelf ook steeds nieuwe stappen.”

Wat je bent en wat je doet

Als veel belezen supply chain man heeft Mevissen heel wat adviezen paraat. Eén daarvan komt uit een internationale bestseller van Thomas Harris, schrijver en psychiater, getiteld: Ik ben oké Jij bent oké. “Wat ik daarvan heb onthouden is dat je onderscheid moet maken tussen wie iemand is en wat iemand doet. Je kunt iets doms doen, maar je hoeft dan nog niet dom te zijn. Best ingewikkeld, maar als je dat door hebt, ga je anders naar mensen kijken. Daarmee kun je ze ook beter helpen om zich te ontwikkelen. Anders leren kijken, daar gaat het om.”