Moonen Packaging kiest voor ander IT-landschap

Een verpakkingsgroothandel met ‘de beste verpakking is geen verpakking’ als slogan, valt op. Moonen Packaging streeft hier naar, al weet het bedrijf in Weert ook dat verpakkingen vrijwel onmisbaar zijn en blijven. Een nieuw ERP en WMS moeten meer inzicht in duurzaamheid geven, eveneens naar klanten toe.

LEES HET HELE ARTIKEL OP WWW.LOGISTIEK.NL

Alles begint met ambitie, zo ook bij Moonen Packaging, stelt operationeel directeur Roland van Bussel. “Het is ons doel om geen CO2 toe te voegen vanaf het moment dat verpakkingen  binnenkomen." Op deze fase, downstream in de keten, het traject vanaf Moonen tot aan de klant, hebben we de meeste invloed. In fase twee, de upstream stappen tot aan dit magazijn, willen we verpakkingen overigens ook verduurzamen, al is dat iets uitdagender.”

Liever in zee met één leverancier

Het realiseren van de uitgesproken doelen vroeg om een aantal concrete stappen. De meest in het oog springende onderdelen daarvan waren de livegang van zowel een ERP als WMS begin januari. De systemen, S/4Hana Cloud en Extended Warehouse Management (EWM), zijn beide van leverancier SAP. Hoewel de groothandel inmiddels onderdeel is van OptiGroup en dat bedrijf ook SAP-software gebruikt, had het bedrijf wel degelijk een keuze in het selectietraject, stelt de operationeel directeur.
“Vooral de private cloud optie gaf veel meer WMS-mogelijkheden. Daarmee verviel voor ons de optie om voor losse systemen van twee leveranciers te kiezen.” Wat ook een rol speelde bij de keuze is dat Moonen op operationeel vlak nauw samenwerkt met drie bedrijven die eveneens vanuit hetzelfde magazijn werken: Mokrupak, Peijs en Barneveld Verpakkingen. Die bedrijven gaan in 2025 nog over op hetzelfde ERP en WMS.

  

Groeien door investeringen

De investeringen in nieuwe softwaresystemen en enkele jaren geleden in een nieuw magazijn van 25.000 vierkante meter, moeten de groei van het bedrijf ondersteunen. De bedrijfsgroei bedraagt ongeveer vijf procent per jaar over de laatste jaren, verdeeld over een divers palet aan klanten, wat betreft grootte en sector. De nadruk ligt daarbij op industriële bedrijven, zoals e-commerceondernemingen, logistiek dienstverleners, autoproducenten, maar ook food- en non-foodretailers. Het bedrijf levert ruim 10.000 soorten producten, zoals petflesen, folies, pallets, karton en bestekzakjes.

Bijhouden data in ERP

De uitgerolde IT-systemen zijn volgens de operationeel directeur onmisbaar voor de bedrijfsgroei, het verduurzamen van de keten en het ontzorgen van klanten. Dat laatste betekent vooral klanten begeleiden op weg naar een duurzamer gebruik van verpakkingen en transport. “We kijken naar de opties voor het hergebruik van verpakkingen, of verzendverpakkingen geschikt zijn voor retouren en naar heel veel andere processen. Denk daarbij aan of hoe je koffiebekers kunt terugnemen en recyclen of hergebruiken. Daarvoor gaan we in gesprek met recyclingbedrijven en ontstaan er nieuwe ketens. Vanuit de EU is er ook druk om minder en andere verpakkingen te gebruiken.” Waar vooral het nieuwe ERP een rol moet gaan spelen is in het bijhouden van alle data die is gerelateerd aan de duurzaamheid van verpakkingen en handelingen.

Adviseren over CO2-impact

Het ERP werkt daarbij nauw samen met een onafhankelijke footprint database van Pickler. “Als wij een nieuw artikel aanmaken, dan synchroniseert het ERP met deze database en rolt er een CO2-rapportage uit over de uitstoot van het product, de verpakking, het transport en de end-of-life. Daarmee is de uitstoot zichtbaar van zowel een X-aantal artikelen dat we leveren als losse artikelen. Dit geeft inzicht en helpt ons bij het geven van advies, ook over combinaties van mogelijkheden.” Van Bussel erkent dat dit inzicht nog niet altijd even eenvoudig over de bühne te krijgen is, maar geeft ook aan dat sommige klanten hier al heel erg op aansturen. “De CO2-impact van een product doorbelasten in de keten komt eraan, evenals het ‘true price principe’.”

  

Masterclass over projectaanpak

Zowel een ERP als WMS uitrollen is intensief, waarbij de aanpak een beslissende rol kan spelen. Moonen Packaging organiseert daarom een Masterclass waarin het ingaat op de gekozen aanpak en keuzes die zijn gemaakt. Van Bussel: “Onze eigen mensen zijn key-user gemaakt, zodat wijzelf weten wat nodig is om zelfstandig processen te kunnen aanpassen. We hebben alles wat we konden testen getest en alle onwetendheid bij het team proberen weg te nemen. Dat leidde tot een enorme kennis en vertrouwen in de SAP-systemen.” Ook de afdeling HR speelde een grote rol bij de implementatie. “Alle gebruikers zijn stuk voor stuk op gesprek geweest. Noem het een soort sollicitatiegesprek voor het project. Zo hebben we de verwachtingen kunnen managen en de neuzen dezelfde kant op gekregen.”

Slimmigheden in de software

Nu de basis aan ERP- en WMS-software staat ontstaat er tijd voor het in gebruik nemen van best practices. Fysiek doet Moonen dat door intern bijvoorbeeld in het warehouse de juiste inrichting te maken van effcient opslag en orderverzamelmethodieken om op die manier zo efficient mogelijk te werken.  “Er  is veel meer data beschikbaar en zo  kunnen we elke handling en transactie monitoren.” Orderverzamelen en gereed maken van bestellingen verloopt nu ook papierloos. Bij de inbound en het putaway proces werd al gewerkt met scanning. “In de outboundstroom maakten we eerder alleen een zending aan, nu verloopt dat automatisch. Transportplatform DeliveryMatch helpt ons bij het maken van de juiste keuze voor het meeste ideale transport voor de desbetreffende zending.  De groothandel wil de uitstootdata op een later moment ook op de pakbon plaatsen. “Met inzicht in de footprint van artikelen willen we klanten aanzetten om slimmer te bestellen. Dus niet alleen losse bestellingen, maar waar mogelijk combinaties maken.”

 

Moonen Packaging